Gazdag hagymatermést szeretne? Tanulja meg a módszert egy régi kertésztől

A hagymatermesztés nem igényel különösebb szakértelmet, és magad is meg tudod csinálni, nem okoz túl sok gondot. Néhány kulcsfontosságú elemre azonban ügyelnie kell, mint például a megfelelő öntözés és a megfelelő kártevőirtás biztosítása. És természetesen a megfelelő trágyázásról sem szabad megfeledkezni. Nagyapám házi módszere e tekintetben nélkülözhetetlennek bizonyul.

Hagymatermesztéskor különösen érdemes házi természetes alapanyagokból készített műtrágyát használni. Ez a módszer nemcsak nagyon gazdaságos, hanem teljesen biztonságos és 100 százalékban környezetbarát is. Ráadásul az ilyen típusú műtrágya használata a növények számára biztosítja a megfelelő növekedéshez szükséges összes összetevőt. Ennek eredményeképpen alkalmazásakor gazdag és egészséges termésre számíthat.

Mit használjak a hagyma egészséges növekedéséhez?

A hagymának nitrogénre, káliumra és foszforra van szüksége a megfelelő növekedéshez. Különösen tavasszal és nyáron, ez az intenzív növekedés időszaka. Nem kell kész műtrágyakeverékekbe fektetnie ahhoz, hogy a hagymát ellátja ezekkel a tápanyagokkal; egyszerűen használhat banánhéjat. A banánhéj nemcsak kiváló forrása ezeknek az elemeknek, hanem vonzza a hasznos talajlakó szervezeteket, például a földigilisztákat is. Ezek aztán a héjakat tápanyagban gazdag ürülékké alakítják át, így gazdagítva a talajt és hozzájárulva a növények egészséges növekedéséhez.

A banánhéj kiváló természetes trágya lesz a hagymák számára. Ahhoz azonban, hogy felhasználhassuk, tudnunk kell, hogyan készítsük el. Ezt viszont kétféleképpen lehet megtenni. Az első mód az, hogy a három héjat 60 Celsius-fokra állított sütőben 2-3 órán keresztül szárítjuk, amíg teljesen megszárad. Ezután a héjakat porrá kell őrölni, amelyet a növények köré lehet szórni, és földdel összekeverni, ami biztosítja a tápanyagok fokozatos felszabadulását, és felgyorsítja a hagyma növekedését.

A második módszer lényege, hogy két banánhéjat feldarabolunk, és egy liter szobahőmérsékletű vízbe merítjük. Az oldatot ezután 48 órán át sötét helyen kell pihentetni, hogy az erjedés gond nélkül lezajlódhasson. Ezután az oldat készen áll a trágyaként való felhasználásra, amelyet kéthetente lehet kijuttatni, hogy a növényeket alapvető tápanyagokkal lássa el. Ha ezt a keveréket egy kis cukorral dúsítjuk, felgyorsíthatjuk az erjedési folyamatot és növelhetjük a trágya hatékonyságát. Ezáltal több kálium szabadul fel, amely a hagyma növekedésének kulcsfontosságú összetevője.

Milyen talajon termesszünk hagymát és hogyan öntözzük?

A hagyma a teljes napfényt és a laza, enyhén savanyú, humuszban gazdag, 5,5 és 6,5 közötti pH-értékű talajt kedveli. Legjobb olyan ágyásba ültetni, ahol korábban babot, céklát, sárgarépát, borsót vagy káposztát termesztettek, ami javítja a talaj szerkezetét és csökkenti a betegségek kockázatát. Másrészt kerülje a hagyma ültetését olyan talajba, ahol korábban más, a fokhagymafélék családjába tartozó zöldségeket, például póréhagymát, fokhagymát vagy metélőhagymát termesztettek. Ez hozzájárulhat az erre a növénycsaládra jellemző betegségek és kártevők terjedéséhez.

A megfelelő öntözés a hagyma fejlődéséhez elengedhetetlen a sekély gyökérzet miatt. A talaj víz- vagy tápanyaghiánya gyenge hagyma növekedést és sárgulást okozhat, ami általában nitrogénhiányra utal. Másrészt a levélcsúcsok barnulása káliumhiányra utal. E problémák elkerülése érdekében rendkívül fontos a rendszeres és egyenletes öntözés, valamint a növények megfelelő trágyázása.

Célszerű rendszeresen ellenőrizni a talaj nedvességtartalmát, hogy a hagyma megfelelő mennyiségű vizet kapjon, különösen aszályos vagy nagyon meleg időben. A rendszeres nedvességellenőrzés segít megelőzni a túlszáradást és a túlöntözést, amelyek negatív hatással lehetnek a növények egészségére és fejlődésére.

Hogyan védjük a hagymát a kártevők ellen?

A hagymatermesztés fontos eleme az is, hogy a hagymát megfelelően védjük a kártevők ellen. Erre a célra olyan természetes űzőszerek, mint az üröm vagy a levendula kivonatai használhatók, amelyek segítenek elriasztani a kártevőket. Ezeket a termékeket rendszeresen permetezni kell a hagymalevelekre, de nem közvetlenül a betakarítás előtt, hogy elkerüljük a káros anyagok maradványainak felhalmozódását. Ezenkívül könnyű szövethuzatokkal a hagymahagymákat a növekedés korai szakaszában meg lehet védeni a kártevőktől, például a hagymabogártól. Ez megakadályozza, hogy a szúnyogok petéket rakjanak a növényekre.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche