A cseresznyefák gyönyörű kiegészítői minden kertnek, de tudnod kell, hogyan kell metszeni őket, hogy egészségesek és jó állapotban maradjanak. Színes őszi lombozatával, gyönyörű tavaszi virágaival és néhány ízletes gyümölcsével a cseresznyefák egyszerre nyújtanak díszítő és termő bájt a kertben.

A metszés módja attól függően változik, hogy milyen fajtáról van szó, és hogy a cseresznyét nyitott, központi bokorként, falhoz vagy lugashoz legyezőben vagy sorban, vagy kizárólag díszítésre szánt fajtaként termesztjük.

Hogyan kell a cseresznyefákat metszeni – íme néhány kipróbált és bevált tipp mindenki számára

A cseresznyefák metszésének célja, hogy megnyissuk a fa közepét, hogy a napfény és a levegő be tudjon hatolni az ágakon keresztül. Minél több napfény éri el a fa belső ágait, annál több virág nyílik, és annál több gyümölcsöt terem. A cseresznyefák éves metszése segít fenntartani az egészséges egyensúlyt az idősebb termőfa és a fiatalabb ágak között, és tömörebbé teszi a fát, ami megkönnyíti a termés betakarítását.

Gondoskodjon a megfelelő szerszámokról. Ez megvédi a növényeket a betegségektől

Csökkentse a fertőzés kockázatát, ha metszés előtt alkohollal vagy hígított fehérítővel fertőtleníti szerszámait. Ez nagyon fontos, ha meg akarja védeni fáit a betegségektől. A cseresznye metszőszerszámai is fontos szerepet játszanak. A következő eszközök működnek a legjobban: metszőolló a kisebb ágak metszéséhez, metszőfűrész a vastagabb ágak metszéséhez, kézi olló vagy olló a nagyon kis ágak metszéséhez.

Mikor kell a cseresznyefát megmetszeni?

A vélemények némileg megoszlanak, és vannak, akik inkább télen, mások tavasszal, megint mások pedig nyáron metszik a cseresznyefákat. Abban azonban mindannyian egyetértenek, hogy akkor metszük meg az ágakat, amikor már nincs rajtuk gyümölcs. A nagyapám azonban inkább télen metszi a fákat. A cseresznyefák tél végi metszése, amikor a fa nyugalmi állapotban van, levelek és gyümölcsök nélkül, gyorsabb növekedést eredményez. Télen könnyebb látni a fa szerkezetét is, ami segít meghatározni, hogy mely ágakat kell megmetszeni.

Kapcsolódó cikkek:

Így mentsd meg a cseresznyét a kipukkadástól! Csak egy változtatás, és a gyümölcs nem kerül a kukába

Hogyan szabaduljunk meg a cseresznye kukacoktól? Tedd ezt, és a hívatlan vendégek gyorsan elmenekülnek