Az otthon termesztett cserepes növények néha kártevők támadásának áldozatául eshetnek. Az atkák, levéltetvek, fonálférgek vagy büdösbogarak pusztítást végezhetnek, és befolyásolhatják növényeink állapotát. A levéltetvek azonban kemény ellenfél: bár könnyen észrevehetőek, nehezen leküzdhetőek, ráadásul lehetővé teszik, hogy kiürítsük otthoni gyűjteményünket. Mindenesetre nem szabad feladni, hanem harcolni kell ellenük. Hogyan lehet megszabadulni a gyapjas adelgidától?

Hogyan ismerhető fel a gyapjas adelgid?

A gyapjas adelgida apró, néhány milliméteres rovarok, amelyek a növény különböző részein gyülekeznek. Testüket fehér nyálkadarabok borítják, amelyek gyapjúhoz hasonlítanak. Eleinte könnyű nem észrevenni a kártevő támadását, különösen, ha kevés van belőlük, de ilyenkor a legjobb, ha védekezünk. Rosszabb, ha a szár vagy a levelek nagy részét beborítják. Ekkor már tökéletesen látható a pusztító tevékenységük, de lehet, hogy már késő beavatkozni. Gyapjastetvek nagyon falánk kártevők – a pókokhoz hasonlóan kiszívják a sejtnedvet, ami elkerülhetetlenül a növény pusztulásához vezet.

Hogyan jutnak be a gyapjasférgek a házba?

Sokan veszik a fáradságot, hogy kiderítsék, honnan kerül a gyapjas giliszta a lakásba. Érdemes tudni a választ, hogy megvédjük magunkat a rovarok esetleges támadásától. Leggyakrabban mi magunk hozzuk be őket a házba a boltban vásárolt növényekkel együtt. Éppen ezért az új növényeket ne csak alaposan ellenőrizzük mindig az esetleges potyautasok után, hanem válasszuk el őket a többi növénytől is. Természetesen vannak olyan esetek is, amikor a gyapjas adelgid a szellőzőrácsokon vagy egy nyitott ablakon keresztül jut be.

Hogyan lehet megszabadulni a gyapjas adelgidtől?

Mint tudjuk, a gyapjas adelgid elleni küzdelem nem könnyű. Mivel ragacsos váladékot termelnek, a víz és az alapos lemosás önmagában nem segít. Ebben az esetben hogyan lehet megszabadulni a gyapjas adelgidtől? Ha csak a növény egy részét fertőzték meg, akkor levágással kell megszabadulni tőlük, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetnek a résekben és zugokban, például a szár közelében. A búzavirágtól mechanikusan is megszabadulhat. szappan és víz oldatával, amelyet mosogatószerrel vagy dörzsölő alkohollal helyettesíthet. Ezt az eljárást nagyon óvatosan és alaposan kell elvégezni, hogy minden rovart felszedjen.

Csak a következő lépés a növény alapos lemosása folyó langyos víz alatt. Természetesen, a megmosott növényt el kell különíteni a többitől, és minden növényt alaposan meg kell vizsgálni.. Ha ezek a módszerek sikertelenek, akkor vegyszerek kapcsolattartása kertészeti boltokban kaphatók.

Kapcsolódó cikkek:

Anyósnak hervad a nyelve? Keverd össze vízzel és dörzsöld be a leveleket. Gyorsan életre kel

Megtévesztően hasonlít a porra. Ellenálló zamiocultúrák fertőzése