Még a legszebb gyep is idővel elveszíti ideális megjelenését. De vannak hatékony és bevált módszerek, amelyekkel visszanyerheti azt. Az egyik legnépszerűbb a gyepregenerálás. Mikor érdemes ezt elvégezni, milyen gyepre van szükség a rekultivációra, és mi a lépésről lépésre történő gyepregenerálás folyamata? Arra vonatkozóan is adunk tippeket, hogy mikor kell új gyepet létrehozni.

Milyen gyepet kell rekultiválni?

A gyepregenerálás célja a gyep eredeti jó esztétikai és egészségügyi állapotának visszaállítása. Milyen típusú gyep igényli a rekultivációt, azaz a speciális kezelést? Ezt az eljárást többek között a túlzott taposás, a nem megfelelő kaszálás, a nem megfelelő trágyázás, a szélsőséges időjárási körülmények (erős fagyok, hosszan tartó szárazság), a rothadó levelek vagy a túl sokáig a gyepen fekvő hó, valamint a mechanikai sérülések, a tápanyaghiány vagy -többlet vagy a betegségek miatt károsodott gyep esetében alkalmazzák.

Melyek a rossz gyep jelei? Az első és legfontosabbak a következők:

  • nagy mohakupacok a fűfélék között, amelyek a talaj savanyúságát jelzik;
  • a megsárgult, elszáradt fűfélékből és levelekből származó parlagfű, amely megakadályozza a víz talajba való lefolyását;
  • kiszáradt „foltok”, amelyek pl. a fagyott vagy kiszáradt fűgyökérlabdákból származnak;
  • a szárazság miatt elvékonyodott gyep, vagy a hosszan tartó esőzések vagy havazás következtében rothadó fű.

Mikor érdemes gyepfelújítást végezni?

Már tudja, hogy gyepének segítségre van szüksége, de azon gondolkodik, hogy mikor végezzen gyepfelújítást? A legjobb időpont a kora tavasz, mielőtt a növények erőteljes növekedésnek indulnak. Ilyenkor a talaj hőmérséklete lassan emelkedik, ami nyugodt növekedésre ösztönzi a füvet.

A gyepfelújítás ősszel is elvégezhető – különösen a mérsékelt éghajlaton fekvő kertekben. Az évnek ebben az időszakában a nyári hőség után csökken a talaj és a levegő hőmérséklete, és az erre az időszakra jellemző csapadéknak köszönhetően a talaj általában kellően átnedvesedik. Ezek a feltételek kedvezőek a fű tél előtti növekedéséhez és megerősödéséhez.

Ha felújítja a gyepet a moha vagy a gyomok eltávolításával, akkor ezt évszaktól függetlenül megteheti.. Győződjön meg azonban arról, hogy a gyepkezelést stabil és enyhe időben végzi el – nincs hőség vagy fagy.

Gyepkarbantartás lépésről lépésre

Ön már tudja, hogy mely gyepterületeket kell rekultiválni és mikor kell ezt megtenni. Most itt az ideje egy lépésről-lépésre történő útmutatónak, amely végigvezeti Önt a következő gyepkezelésen. A gyep állapotának felmérésével kezdjük, majd a gyepregenerálás, a homokozás és a meszezés részeként elvégzett vertikálás vagy levegőztetés következik.

  • A fű állapotának felmérése

Az első lépés a gyep alapos vizsgálata. A konkrét rendellenességtípusok – pl. túlzott moha vagy gyomok, száraz területek, nádas – alapján meghatározhatja, hogy milyen karbantartásra van szükség ahhoz, hogy a gyep újra jó állapotba kerüljön. Kétség esetén érdemes kikérni egy profi kertész véleményét.

  • Tisztítás

A gyepszőnyegezés vagy a levegőztetés, majd a gyepkezelés előtt fontos a gyep alapos megtisztítása. Használjon gereblyét a száraz vagy rothadó levelek és az elhalt fű eltávolításához. A gereblyézéssel a gyepen lévő parlagfű is elvékonyodik egy kicsit, így a fiatal növények jobban tudnak növekedni. Gyep – tavasszal és ősszel – ilyenkor le kell nyírni. Ne feledje, hogy a fűszálak magasságának legfeljebb 30 (legfeljebb 50) százalékát távolítsa el. Ellenkező esetben visszapusztulhatnak.

Szellőztetés…

  • Vertikálás vagy levegőztetés a gyepfelújítás részeként

A kertjében lévő gyep elvékonyodott, meggyengült vagy beteg? Ne feledkezzen meg a vertikálásról sem. Ezt egy speciális kézi berendezéssel (amely úgy néz ki, mint egy gereblye pengékkel) vagy egy fűnyíróhoz hasonló elektromos készülékkel végzik. Ezek a készülékek több centiméter mélyen bevágják a gyepet, levegőztetik azt, és eltávolítják a felesleges elhalt növényeket és a nátrát. A kevésbé sérült gyepen elegendő a levegőztetés önmagában, azaz a gyepszúrás. Mindkét esetben a fű könnyebben jut vízhez, levegőhöz és napfényhez, így szabadon nőhet.

  • Trágyázás és csiszolás

A gyepszőnyegezés vagy a levegőztetés után fontos, hogy a gyepből visszaharapja a növényi törmeléket, és az üres helyeket újra beveti fűvel – lehetőleg gyepregeneráló magvakkal. Alternatívaként a gyepet trágyázni és csiszolni is lehet, azaz csiszolni a talaj fellazítása és a levegőztetés javítása érdekében.

  • Meszezés

Problémája van a gyepen növekvő mohával? Ez annak a jele, hogy a talaj túl savas, és pH-tesztet kell végezni. Ha az eredmény 6 alatt van, alkalmazzon meszezést – csak februárban vagy márciusban és csak kalcium-karbonátos műtrágyával (pl. kréta vagy dolomit). Ne feledje, hogy a meszezés alatt legalább 1-2 hónapig ne trágyázza a gyepet más termékekkel.

Nem elég a gyepregeneráció?

Új gyepszőnyeg fektetése…
Bizonyos helyzetekben jobb új gyepet fektetni, mint megmenteni a régit. Ilyenkor a következő feladatok várnak Önre: a gyep eltávolítása ásóval, a talaj kiásása, a kövek és a növénygyökerek eltávolítása, a talaj kiegyenlítése és gereblyével történő fellazítása. Ebben a szakaszban vakondhálót is felállíthat.. Csak terítsünk egy réteg földdel kevert komposztot a fellazított talajra, vessünk füvet, lazítsuk fel és műveljük meg a felhasznált keverék gyártójának utasításai szerint.

Kapcsolódó cikkek:

Szórja ki a gyepre és öntözze be. A moha pillanatok alatt eltűnik

Vastag és zöld pázsit tavasszal? Győződjön meg róla, hogy tél után megcsinálja. Mentsd meg a kerted