Gyógyító sarok a kertben: Vigyázz a poloskákra, egyes gyógynövények nem bírják egymást!

Nincs is jobb, mint egy gyógyfüves sarok a kertben. A gyógynövények nemcsak sok ételhez, hanem vegyes italokhoz és forró italokhoz is alkalmasak. És a legjobbak a frissen szedett. Ha nincs időd használni, szárítsd meg télre. A lehető legnagyobb termés érdekében próbálja elkerülni a termesztés során előforduló leggyakoribb hibákat és hibákat.

Forrás: Youtube

A hazai gyógynövények luxusnak számítanak

Ha eddig csak gyógynövényeket vásárolt, kezdje el saját termesztését. Hozz létre egy gyógynövénysarkot a kertedben, amit mindenki megcsodál, és saját vitamin-, ásványianyag-, íz- és illatkészleted lesz. Miután megszokta a gyógynövények rendszeres használatát, nem akar majd nélkülük maradni. A legtöbb gyógynövény nem igényel különösebb gondozást, kombinálható különféle cserjékkel és évelőkkel. Mire kell figyelni a termesztésükkor?

Rossz fényviszonyok

Ha úgy döntött, hogy magból gyógynövényeket termeszt, itt az ideje, hogy elkezdje. Annak érdekében, hogy gyógynövényei megfelelően kikeljenek és megfelelően fejlődjenek, a legjobb, ha ablakpárkányra helyezik őket. A déli oldalon 20°C körüli hőmérsékleten teljesítik a legjobban.

A fiatal növények azonban felkapaszkodnak a fényért, és árnyékos helyen feleslegesen megnőnek. Ha nagyon napos lesz, ellenkezőleg, jobb árnyékolni a magvakat vagy a csírákat, hasonlóan a kis palántákhoz, hogy az éles napsugarak ne égessék meg őket.

Rossz minőségű palánták

Akár saját palántákat neveltél, akár vásárolt palántákat használsz, mindig jó minőségűnek kell lenniük. Ezért mindig válasszon ellenőrzött kertészeti központok közül. A fiatal növénynek már egészségesnek kell lennie, és mindig erős levelekkel és hajtásokkal kell rendelkeznie.

Mindig alaposan vizsgáljuk meg a növény alsó részét, gyakran vannak rajtuk kártevők. Nagymértékben megnehezíthetik a termesztést. Ültetés előtt óvatosan távolítsa el a palántát az ültetőedényből, és alaposan ellenőrizze a gyökérrendszert. Az egyes gyökereknek egészségesnek, fehérnek és jól fejlettnek kell lenniük.

Egyes gyógynövények nem tolerálják egymást

Nem mindegy, hogy konténerben, kerti zugban vagy virágágyásban termesztenek többféle fűszernövényt. A keveréket mindig az igényeikhez kell igazítania, amelyek nem különbözhetnek jelentősen. Általában öntet. Ezért előre alaposan gondolja át, mely fűszernövényeket ülteti együtt.

Számos gyógynövény van, amelyek nem kompatibilisek egymással, és nem szabad őket keverni. Melyek azok?

  • – A menta nagyon agresszívan nőhet, és könnyen kinövi és elpusztítja a gyengébb kakukkfüvet.
  • – A zsálya olyan vegyszereket bocsát ki a talajba, amelyek negatívan befolyásolhatják a bazsalikom növekedését és ízét.
  • – A rozmaring vegyszereket is kiválaszthat. Ezek ronthatják a koriander növekedését és ízét.
  • – A citronella káros lehet a levendulára, mert olyan anyagokat termel, amelyek gátolhatják a levendula növekedését.
  • – Ezt a két fűszernövényt nem szabad egymás mellé ültetni, mert nagyon hasonlóak és keresztezhetik egymást, ami befolyásolhatja az ízüket, minőségüket.

Mindig érdemes alaposan átgondolni, hogy mely fűszernövényeket ültessük egymás mellé, hogy ne versenyezzenek egymással a helyért és a tápanyagokért.

Nem megfelelő aljzat

A gyógynövények mediterrán eredetük miatt elsősorban jó vízelvezetésű vályogos-homokos talajt igényelnek. Ha nem a megvásárolt terméket használod, könnyen kikeverheted magad is kerti agyagból és homokból. A gyógynövények nem szeretik a nehéz talajokat, amelyek általában idővel leülepednek és tömörödnek. Ássuk vagy ássuk be a talajt az ültetés előtt, könnyebb lesz, és az oxigén a gyökérrendszer alsóbb rétegeibe is eljut. Ne felejtse el megszabadítani a talajt a nem kívánt gyomoktól sem.

Helytelen feltét

A gyógynövényekkel valójában öntözéssel lazíthatsz. Nem szeretik a szélsőségeket, ezért óvakodjunk a túlzott öntözéstől, valamint az aljzat tartós kiszáradásától. Mindig a legjobb, ha figyelemmel kíséri a növények állapotát, amely megmondja, mikor kell őket öntözni. És leginkább a gyógynövények szeretik a lágy esővizet. Soha nem teljesen hideg, ez hősokkot okozhat, és akár elveszítheti is őket.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche