A szurfinia virágainak pompás színei és kaszkádszerű habitusa gyönyörködteti a járókelőket, akik nem sietnek a házak között sétálni. A mesés hatás a kitartó munka és a megfelelő gondozás eredménye. A siker fele a megfelelő ültetési időpontnak köszönhető, amely hamarosan beérik. Melyik időpontra érdemes odafigyelni? Mi ezt ajánljuk.

Mikor tehetem ki a szurfiniaimat az erkélyre?

Szereti a teljes napon való napozást És a nyári hőség sem zavarja. A Surfinia, a kerti petúniák egyik fajtája, hosszú szárai jellemzik, amelyeket szezonban gyönyörű virágok borítanak. Lógó habitusa az egyik jellegzetes tulajdonsága, amelyről a növény könnyen felismerhető a többi között. Ideális faj azok számára, akik az unalmas és üres erkélyt könnyedén a pihenés igazi oázisává szeretnék varázsolni.

A zord szlovákiai éghajlat, a gyakori hőmérséklet-ingadozás és a hirtelen időjárás-változások kihívást jelenthetnek a szurfiniák számára. Az ilyen kiszámíthatatlan körülmények sokakat elgondolkodtatnak, mikor vigye ki a növényt az erkélyre vagy a teraszra.. A tapasztalt virágkötők rámutatnak, hogy az optimális időpont május közepe. A napsugarakban való fürdés lehetőségének köszönhetően hamarosan elbűvölő virágokkal fog elhalmozni.

Hogyan ültessek szurffiníciát balkonládába?

A szurfinia nagy előnye, hogy nagyon hosszú virágzási idő. Az első virágok már májusban láthatók és megfelelő ápolás mellett novemberig tartanak. Ahhoz, hogy hét hónapig élvezhessük a növény buja megjelenését, helyezzük napos, déli fekvésű erkélyre. A faj meglehetősen speciális igényei miatt a szaporítás igen nehézkes. Ezért Szlovákiában egynyári fajnak számít, amelyet az új szezon elején ültetnek ki.

A kertészeteknél kompakt habitusú, kis, közepes vagy nagy virágú fajták közül választhatunk. Bármelyik típust is választja, a surfiniát mély cserépbe ültesse, amelyet termékeny, humuszos virágfölddel töltött meg. A homokos vályogtalaj jól működik. A kertészek azt javasolják, hogy egy cserépbe három-hat növényt ültessenek. Nem ajánlott azonban túl sűrűn ültetni őket, mivel gyorsan nőnek és erős gyökérzetet fejlesztenek.

A szurfinia megfelelő gondozása

A telt május inkább magas hőmérséklettel jár, mint kemény fagyokkal, de semmi sincs kizárva. Ha élvezni szeretné a virágkavalkádot, barátkozzon, és virágzásuk alatt rendszeresen ellenőrizze az időjárás-előrejelzést. Ha hirtelen hidegbetörést jósolnak, megvédheti növényeit a kedvezőtlen körülményektől. A surfiniák gondozása azonban nem áll meg itt.

Egy kulcsfontosságú lépés, amely arra serkenti a növényt, hogy egyre több virágot hozzon, a következő rendszeres öntözés. Ez azt jelenti naponta kétszer öntözni, lehetőleg reggel és este.. Néha előfordul, hogy a növény bőségesen virágzik, de nem mutatja ragyogó színét. Erre a helyzetre a megoldást a balkonnövények számára kifejlesztett folyékony műtrágya jelenti. A szakértők rámutatnak egy másik fontos tevékenységre. Ez azt jelenti megszabadulni az elhalt és sérült szörföktől., amelyek szükségtelenül megterhelték a növényt. Ha ezt gyorsan megteszi, a szurffinia ismét csodálatosan fog kinézni.

Mitől szenved a surfinias?

Még a leggondosabban ápolt szurfinia is megbetegedhet egyik napról a másikra. A kertészek legnagyobb rémálma a szürkepenész, amely gyors levélfoltosodást okoz. Hogyan lehet észrevenni ennek a betegségnek az első jeleit? Figyeljen az aggasztó foltokra és elszíneződésekre. A penész rövid időn belül terjedni kezd, így nehéz észrevenni. Van-e bevált módszer a szürkepenész elleni küzdelemre a szurfián? A legjobb módszer a fertőzés akár minimális jeleit is mutató levelek és virágok teljes eltávolítása.

Ahhoz, hogy a növény gyorsabban megbirkózzon a nehéz körülményekkel, érdemes használni otthoni permetezés. Előkészítés 150 g szárított zsurlóból és 10 liter vízből.. Keverés után hagyjuk a főzetet kb. 12 órán át, majd folytassuk az öntözést.. A kezelés alatt csökkentheti a növény öntözésének gyakoriságát. A rozsda és a lisztharmat is megtámadhatja a legyengült szurphiniákat.

Kapcsolódó cikkek:

Mikor ültessünk szurffiníciát az erkélyre? Hamarosan itt a legjobb időpont. Októberig virágoznak

Idén kiütik a szurfinia az erkélyeken. Ültessük el most. Késő őszig fog virágozni