Gyűjtse össze és szárítsa meg egész télen. Tavasszal kapsz ingyen műtrágyát!

Tudtad, hogy a burgonyahéj nem kerülhet a szemetesbe? Kiváló műtrágyává válhatnak. Nem kell mást tenni, mint összegyűjteni a szükséges mennyiségű nyersanyagot és feldolgozni a növények és virágok táplálékává.

Ez egy nagyszerű vitaminbomba, és egy ilyen szerves trágya elkészítése nem kerül semmibe.

A burgonyahéj természetes hulladék, amely általában a szemeteskukáinkba kerül. Ehetőek, de nem ízletesek, és a legtöbben úgy döntenek, hogy kidobják őket. Ez nagy hiba, mert kiderült, hogy a héjból kiváló trágya lehet a növényeknek, virágoknak. Főzhetők, száríthatók vagy lisztté őrölhetők. Rengeteg lehetőség közül választhat, ezért válassza ki azt, amelyik a legjobban tetszik!

Mindenki szeret krumplit enni! Főzve, sütve – nem mindegy, milyen tálalás formájában, szinte minden nap élvezzük ezt a főzeléket. A legtöbben ezért szembesülünk a szemétben felhalmozódó bőrproblémákkal. Ahelyett, hogy kidobnád őket, alakítsd belőlük házi komposztot, amellyel cserepes növényeket és virágoskerti növényeket is trágyázhatsz. Ezt a műtrágyát nagyon egyszerű elkészíteni!

A műtrágya sok héjat igényel. Nem valószínű, hogy valaki egyszerre meghámoz egy zsák burgonyát, ezért minden olyan főzés után, amelyhez burgonya is tartozik, érdemes összegyűjteni a héját. A kellemetlen szag elkerülése érdekében tegye egy zacskóba, és tegye a fagyasztófiókba. A hőmérséklet leállítja a bomlási folyamatot, így folytathatja a héjak gyűjtését, amíg a zacskó meg nem telik. Jó ötlet most kezdeni, hogy készen álljon a tavaszra, amikor a növények virágozni kezdenek.

A héj tartósításának másik módja a szárítás. Ezt megtehetjük a sütőben vagy úgy, hogy a kéregeket radiátorra helyezzük. Az első módszer egy kicsit gyorsabb, de a második környezetbarátabb és gazdaságosabb. A burgonyahéj a ropogós chipsre fogja emlékeztetni! Helyezze őket egy helyre, és szorosan zárja le, hogy megszáradjon, mielőtt műtrágya készítésére használhatná őket.

Ha sok burgonya héja van, elkezdheti a műtrágya készítését. Tegye a betakarított burgonya héját egy nagy fazékba, öntse fel vízzel, forralja fel, majd tegye félre az edényt 24 órára. Ez idő elteltével keverje össze a kapott műtrágyát vízzel 1:9 arányban (egy adag műtrágya, kilenc adag víz). A kapott keverék használatra kész. Minden növényt öntözzünk meg vele, kivéve azokat, amelyek érzékenyek a burgonyavészre, például a paradicsomra.

A szárított burgonyahéj felhasználásának legjobb módja, ha lisztté őröljük, és felforralt vízhez adjuk. Vegyünk egy kis port a burgonya héjából is, és keverjük össze az ágyásokban lévő talajjal úgy, hogy az a termőtalaj alá kerüljön. Ez megakadályozza a penészesedést, és a növények teljes mértékben ki tudják használni a természetes műtrágyák előnyeit.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche