Ha eltemet egy banánhéjat, a rózsák megbolondulnak a virágzástól

A rózsa az egyik legnépszerűbb dísznövény. Szép az illatuk, elegánsan néznek ki a kertben, gyönyörködtetnek a tekintetben kint és bent is. Mielőtt azonban az ültetésük mellett döntenénk, érdemes tudni, hogyan bánjunk velük, hogy jó állapotban legyenek, és minél tovább virágozzanak.

Bár a rózsákat nem nehéz termeszteni, a kertben való fennmaradásuknak számos fontos szempontja van. Íme néhány kötelező tipp.

Hová kell ültetni a rózsákat

Mind a termesztés helye, mind az ültetés időpontja kulcsfontosságú.

A hely kiválasztásakor figyelembe kell vennie a fajtát – a legtöbb rózsának napos helyre és megfelelő szellőzésre van szüksége.
Ne ültessen rózsabokrokat olyan helyre, ahol fennáll a huzat és a magas páratartalom veszélye.
Miután megtalálta a tökéletes helyet, folytathatja a rózsák tényleges elültetését.

Mikor kell rózsát ültetni

A rózsákat tavasszal lehet ültetni – márciustól április végéig. Legjobb azonban ősszel – szeptembertől október végéig – megtenni, akkor gyökerezik leggyorsabban a növény.

A rózsák megvásárlása után ellenőrizze a gyökérgolyó állapotát. A jól fejlett gyökerű palántákat bármikor elhelyezhetjük a helyükön – még mielőtt fagy beállna és a talaj nem túl kemény. A csupasz gyökerű példányok esetében jobb, ha nem késlekedünk, és azonnal elültetjük őket, miután megvásároltuk őket a boltban.

Mikor kell metszeni a rózsabokrokat

A rózsák tavaszi metszésére akkor kerül sor, amikor a fagyok elmúltak. Metszsük meg azokat a fajtákat, amelyek egy szezonban csak egyszer nyílnak, miután a virágok lehullanak.
A csúnya vagy száraz hajtások és gallyak eltávolítását a teljes virágzási időszakban kell elvégezni.

Éles szerszámmal vágja le a rózsákat, lehetőleg ollót – a túl tompa tárgy összetörheti a hajtást és károsíthatja a bokrot. A vágást mindig fél hüvelykkel a lyuk felett végezze. Öntözze a rózsákat ritkán, de bőségesen – ne feledje, hogy a gyakoriságnak a körülményeknek megfelelően kell lennie.
Használjon esővizet vagy állóvizet a rózsák öntözéséhez – kerülje a szokásos csapvizet (túl kemény lehet nekik).

Házi készítésű természetes műtrágyák. A rózsák még szebben fognak virágozni

Annak érdekében, hogy a rózsabokrok szépen virágozhassanak, a kész műtrágyák mellett olyan házi módszerekkel is segíthetsz magadon, amelyek még szebbé varázsolják a növényeket. A rózsavirágzás ösztönzésének egyik kevéssé ismert, de nagyon hatékony módja, ha egy banánhéjat a bokor alá temetünk. Kiderült, hogy a banánban található kálium és foszfor jelentősen gazdagítja a talajt ezekkel az értékes összetevőkkel.

A banánhéjat a bokrok körül 5-10 cm mélységben a földbe kell helyezni, a nyári hőmérséklet kedvez a bomlásuknak, aminek köszönhetően a virágok meglehetősen gyorsan feltöltődnek. A banán segít elriasztani a rózsák kártevőit, például a levéltetveket.

Ha aggódik amiatt, hogy az állatok kiássák a banánhéjat, szárítsa meg a maradék banánt a sütőben, majd őrölje meg vagy törje apró darabokra, és keverje össze a talajjal.

Egy másik nagyszerű módszer a buja rózsabokrok számára a tealevelek és teazacc felhasználásának trükkje. Öntsön rájuk vizet, hagyja állni néhány órát, és öntözze meg a bokrokat a kapott keverékkel. Ne feledje, hogy ne édesítse őket.

Olvass tovább:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche