Hamarosan erős mágneses vihar ér bennünket – így védekezhetünk

és egy várható geomágneses vihar, amely október 20-án ér bennünket – jelentik a csillagászok. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Ügynökség (NOAA) adatai szerint G1-G2 osztályú lesz.

Európában és Amerikában helyenként gyenge zavarok a kommunikációs hálózatokban, sőt az internet megszakadása is előfordulhat – írja a Meteobalkans.

Emlékezzünk vissza, hogy a mágneses viharokat öt kategóriába sorolják: G1 „gyenge”, G2 „közepes”, G3 „erős”, G4 „nagyon erős” és G5 „rendkívül erős”.

A vihar oka az október 18-án kitört AR3467 napfoltból kilökődő plazmarész.

Aztán a csillagászok

A NASA Alkalmazott Geofizikai Intézete alacsony intenzitású napkitörést – C8 (R0) – regisztrált a röntgentartományban. A kitörést 700-900 km/s sebességű koronatömeg kilökődés kísérte.

A napkitörések röntgensugárzásának intenzitását latin A, B, C, M, X betűk jelölik, az X a legerősebb kitöréseket jelöli.

Mikor számíthatunk geomágneses viharra a kitöréstől?
A Meteo Balkans ellenőrizte és megállapította, hogy fő áramlása a Föld felé irányul, ami erős mágneses vihart okoz 2023. október 20-án.

Mit tehet velünk a mágneses vihar?
Általában az általa okozott zavarok hátrányosan érintik az időseket és a gyenge immunitású embereket. A jelenségekre érzékenyek fáradtságot, fejfájást, rossz közérzetet, ingadozó vérnyomást, koncentrációs zavarokat tapasztalhatnak.

Mi az a geomágneses vihar?
A geomágneses viharok a Föld mágneses mezejének értékében bekövetkező nagy és hirtelen zavarok, amelyeket a napszéllel való kölcsönhatás okoz.

Ha a Nap valamelyik aktív tartományából kitörést észlelnek, a bolygóközi térbe egy plazmafolyam szabadul fel, amely 600-900 km/sec sebességgel indul.

Általában körülbelül két napba telik, mire ez az áramlás eléri a Földet. A feltöltött részecskék áthatolnak a sarki régiókon, és erős áramrendszerek kialakulását idézik elő az Egyenlítő és a poláris körök körül.

Hogyan védjük meg magunkat?
Geomágneses viharok idején az orvosok azt tanácsolják, hogy tartsanak étrendet gyümölcsökkel és zöldségekkel, állati zsírok nélkül. A több vízivás is sokat segít. Töltsön el néhány órát a szabadban, de ne vigye túlzásba a sétákkal.

Nem ajánlott a nehéz ételek fogyasztása, valamint a tartós pangás zárt helyiségekben friss levegő nélkül.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche