Használhat alumíniumfóliát és sütőpapírt az airfryerben?

Sok olyan étel, amelyet a fritőzben vagy a sütőben sütnek, ugyanolyan könnyen elkészíthető a légsütőben is. Ezért ma már sokkal többre használják, mint csak rágcsálnivalók készítésére. A sütőben az alufólia és a sütőpapír praktikus segítség, amely a készüléket is tisztábban tartja. De vajon a multifunkciós készülékben is használhatóak?

Használható-e az alufólia a légsütőben?

Mivel a sütési folyamat során nem használnak olajat vagy zsírt, általában nem nagy baj, ha a légsütő elkoszolódik. Ezért nem igazán szükséges alumíniumfóliát használni. Ha azonban mégis használni szeretné, a legtöbb légsütőnél lehetséges. A biztonság kedvéért mindig olvassa el a gép használati útmutatóját, mivel mindig vannak kivételek, és nem szeretné kockáztatni a garancia elvesztését. A feltaláló Philips például a saját weboldalán is lebeszél róla, mivel akadályozhatja a készülék optimális működését, és veszélyes lehet.

Ha mégis használni szeretné, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is ügyeljen arra, hogy csak a rekeszben használja (azaz ne lazán a légsütő fiókjában), és ne dugja ki. Továbbá nem szabad, hogy az egész felületet befedje. Ez azért van, hogy a levegő továbbra is áramolhasson rajta keresztül, ami a megfelelő sütéshez szükséges. Ha az alja teljesen beborítja, az ételek sokkal kevésbé lesznek ropogósak.

Emellett soha ne kapcsolja be a légsütőt anélkül, hogy az alufóliára ne helyezne kellően nehéz ételeket. Ellenkező esetben a fólia a fűtőelem felé szívódhat, és meggyulladhat. A legjobb, ha a fóliadarab valamivel nagyobb, mint a sütni kívánt étel, de a lehető legkisebb.

Ne használjon alumíniumfóliát savakkal együtt

A savakat kibocsátó élelmiszerek nem alkalmasak arra, hogy a légsütőben alumíniumfóliával együtt használják. A fólia ugyanis reakcióba lép a savakkal, aminek következtében részecskék oldódhatnak ki, és furcsa ízt vagy akár égési sérüléseket is okozhatnak. Ez vonatkozik például a paradicsomra, a citrusfélékre vagy az ecetes ételekre.

Használható-e sütőpapír légsütőben?

A sütőpapírra ugyanaz vonatkozik, mint az alufóliára. A párásítóban esetleg használható, de általában nem szükséges vagy nem kívánatos. Ugyanezt kell szem előtt tartani, hogy a légáramlás lehetséges maradjon, és a papírt ne lehessen a fűtőelem felé szívni. Ezenkívül ügyeljen arra, hogy ne keverje össze a zsírpapírral. A rajta lévő bevonat ugyanis megolvadhat, és akkor kárt vagy tüzet okozhat. Létezik azonban speciális sütőpapír az airfryerhez. Ez lyukakkal rendelkezik, hogy a légáramlás ne szakadjon meg teljesen. Ugyanezt a hatást elérheti, ha lyukakat készít a közönséges sütőpapírba, például egy perforátorral.

Következtetés

Lehetséges, hogy alumíniumfóliát vagy sütőpapírt használjunk a légsütőben, de a Philips és mások azt tanácsolják, hogy ne tegyük. Ha mégis használja, a ropogós hatás elveszhet, és helytelen használat esetén veszélyes lehet.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche