Használsz még mosogatószivacsot? A mosogatásnál van egy sokkal biztonságosabb segítő

A mosogatószivacs az egyik olyan dolog, ami szinte minden háztartásban megtalálható. Tudja, hogy egy ilyen közönséges szivacs sok csúnya titkot rejteget baktériumok és különféle más mikroorganizmusok formájában?

A probléma általában az, hogy a szivacsnak nincs ideje megfelelően megszáradni, ezért folyamatosan nedves vagy nyirkos. És pontosan ez az ideális környezet a különféle baktériumok szaporodásához.

Az edényszivacs tele van baktériumokkal

A Journal of Applied Microbiology folyóiratban megjelent Norvég Élelmiszerkutató Intézet kimutatta, hogy egy közönséges edényszivacs több baktériumot tartalmazhat, mint amennyi ember a világon. Bár ezek a baktériumok nem mindegyike káros, sok közülük egészségügyi kockázatot jelent. Például a szalmonella átterjedhet szivacsról a kezekre, konyhai felületekre vagy evőeszközökre, és ezáltal emberi fertőzéshez vezethet.

A szivacsok nedves környezetet képviselnek, és összegyűjtik az ételmaradékokat és szennyeződéseket, amelyek táplálékként szolgálnak a baktériumok számára, aminek köszönhetően a mikroorganizmusok gyorsan szaporodnak.

A tanulmány meglepő eredményei

Azt gondolhatod, hogy jól ápolod a mosogatószivacsodat, és rendszeresen tisztítod, így a tiéd mégsem lehet tele baktériumokkal. A már említett tanulmány tudósait azonban meglepte, hogy az eredmények szerint nem sokat számított, hogy az emberek milyen gyakran és milyen módon tisztítják a szivacsokat. A baktériumok szempontjából nem játszott jelentős szerepet.

A tanulmány egyik vezetője, Trond Møretrø a következőket mondta: „…nagyon nehéz elkerülni az embereknek a baktériumok szaporodását az edényszivacsokban, hacsak nem cserélik naponta.” A legtöbb háztartásban azonban ezt nem igazán gyakoroljuk. és általában mosogatószivacsot használunk inkább egy nap.

Az edényszivacs tisztítása – például mikrohullámú sütőben vagy forralással, amelyeket gyakran ajánlanak tippekként a baktériumok megszabadulásához, ezért nem olyan fontos, és nem akadályozza meg a káros mikroorganizmusok elszaporodását. Ráadásul a legtöbb hétköznapi ember nem is gondol arra, hogy valahogy megtisztíthatna és fertőtleníthetne egy mosogatószivacsot.

A mosogatószivacs alternatívája

Kiderült, hogy az edényszivacsok kiváló környezetet jelentenek a baktériumok szaporodásához, beleértve az emberi egészségre ártalmasakat is. A kutatók szerint kevesebb baktérium halmozódik fel a mosogatókefékben.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az ecsetek általában képesek kellően kiszáradni a használatok között, ami nem biztosít olyan megfelelő környezetet a baktériumok elszaporodásához, és nem is maradnak meg rajtuk. Ezzel szemben a szivacs gyakorlatilag soha nem szárad meg teljesen.

A mosogatókefék másik előnye a szivacsokkal szemben, hogy nyéllel rendelkeznek, így a keze nem érintkezik közvetlenül a potenciálisan káros baktériumokkal. Ez nem probléma az edényszivacsokkal, amíg nem használ védőkesztyűt, amit a legtöbben nem.

A tanulmány készítői ezért azt javasolják, hogy mindenképpen térj át a szivacshasználatról a higiénikusabb kefékre.

Be kell tiltani az edényszivacsokat?

Bár a tanulmány készítői a szivacsok helyett az ecsetek használatát részesítik előnyben, egyes szakértők ezt nem tartják szükségesnek.

A konyhai szivacs káros baktériumokkal való megfertőződésének kockázata általában nem nagy, ezt mutatták a fent említett kutatások is, ahol a szivacsok nem jelentettek kifejezetten egészségügyi kockázatot a kórokozó baktériumok tartalma szempontjából.

Sok szakértő szerint ezért elegendő, ha a lehető legjobban odafigyelünk arra, hogy a szivacsot a használatok között alaposan megszárítsuk, és rendszeresen cseréljük ki a szivacsot – legalább két-három hetente, az óvatosabbak még gyakrabban is.

TIPP: A szivacs szárítható például mosogatógépben. Csak tegye a szivacsot a mosogatógép felső kosarába, futtassa a hőszárítási programot, amely bizonyos mértékig fertőtleníti a szivacsot. Lehetőség szerint a leghosszabb és legforróbb programot kell használni. Még ez sem tökéletes megoldás az összes baktérium elpusztítására, amint arra a tanulmány szerzői rámutattak, de legalábbis segíthet csökkenteni a számukat.

A végső döntés a szivacs használatával kapcsolatban mindenki maga dönti el. Vannak, akik semmiért nem mondanak le a mosogatószivacsról, mások mégis inkább kefékre váltanak.

Olvassa el a mikrohullámú sütő tisztításáról is

A tablettából a mosogatógépbe kevert oldat hatékonyan és különösebb erőfeszítés nélkül megtisztítja a mikrohullámú sütőt.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche