A levendula egy olyan kerti szépség, amely nagyon népszerű hazánkban. A francia Provence-ra emlékeztető növény a kertek, teraszok vagy erkélyek dísze. Ha cserépben vagy ládában nő, érdemes meghatározott helyre helyezni. Így bőségesen fog virágozni.

A levendula a Földközi-tenger vidékén őshonos. Általában Provence lila és kék mezőivel hozzák összefüggésbe. De nem kell feltétlenül a francia régióba utazni ahhoz, hogy élvezhessük – Szlovákiában is egyre több levendulamező található. Ennek oka van – ez az illatos cserje jól alkalmazkodott a mi éghajlatunkhoz.

Levendula: kerti szépség és fajtái

A levendulát leginkább Szlovákiában termesztik keskeny levelű levendula. Ennek az örökzöld növénynek a jellemzői a következők keskeny, ezüstös levelek és tüskékbe rendezett virágok.. Színük lehet a világoskéktől, rózsaszíntől, fehértől a liláskékig.. Növény júniustól októberig virágzik és körülbelül 50 cm magasra nő.

A levendula egyéb népszerű fajtái hazánkban a következők:

  • Hidcote,
  • Lavandula angustifolia,
  • Dwarf Blue,
  • Rosea,
  • Alba,
  • Lavandula Latifolia.

Természetes szúnyogriasztó

A levendula gyönyörűen mutat a kerti utak mentén, virágágyásokban vagy sziklakertekben. Ez a rózsák nagyszerű társa. Érdemes megemlíteni, hogy a levendula illatával vonzza a méheket, pillangókat és poszméheket.. Másrészt szúnyog- és levéltetvek elleni repellensként hat.. Mint látható, előnyeinek listája nem csak a szép megjelenésével ér véget.

A levendula a kertben cserépben vagy ládában is termeszthető. Az alacsony fajtákat kerek kerámiacserepekbe ültethetjük – fontos, hogy ezek alatt lyukak legyenek a felesleges víz elvezetésére. A cserjék fonott kosarakban is szépen mutatnak.

Hogyan öntözzük a levendulát cserépben?

Levendula nem szereti a túl sok vizet, de ha cserépben neveled, ne feledd, hogy egy kicsit több nedvességre van szüksége, mint a kertben termesztett növényeknek. Akkor kell öntözni, amikor a talaj kissé száraz – a többéves palántákat csak időnként kell öntözni. Az ellenkezője fiatal palánták, amely rendszeres öntözést igényelnek.

Az üzemnek továbbá rendszeresen kell metszeni. A legjobb kétszer egy szezonban – Tavasszal távolítsa el a fás vagy sérült hajtásokat. Vágjuk vissza, hogy kupola alakú legyen. Amikor a levendula virágzásnak indul, augusztus végén vagy szeptember elején, a száraz virágzatokat le kell vágni.

Helyezzen egy cserép levendulát erre a helyre. Úgy fog virágozni, mint még soha.

A levendula termesztésénél a helyszín is kulcsfontosságú. Ez nemcsak a kertbe ültetett növényekre, hanem a cserépbe ültetettekre is vonatkozik. A növénynek sok napra van szüksége, és utálja az árnyékos helyeket, ezért a legjobb, ha a cserepet vagy ládát olyan helyre helyezzük, ahol fényhez jut.

A cserépben lévő levendula nem virágzik? Ennek oka nem csak a gondatlanság lehet, például a metszés tekintetében. Az ok lehet egyszerűen helytelen pozíció – olyan, amelyben az edényt túlságosan árnyékos helyre helyezik. Jó fényviszonyok nélkül a levendula nem fog jól fejlődni. Ezért ajánlott napos helyre tenni.

Kapcsolódó cikkek:

Már tudom, miért nem virágzott a levendula. A kertészeti boltban kaptam néhány tanácsot, és ez tükröződött a virágzásában.

Tedd a párnád alá és meglátod mi történik. A hatások váratlanul jönnek