Hogyan és mikor kell metszeni a rózsabokrokat a kertben

A rózsabokrok az egyik kerteink leggyakoribb növényeinemcsak virágaik szépsége miatt, hanem azért is, mert kevés gondozást igényelnek, nagyon sokféle forma és szín létezik, és nagyon jól alkalmazkodnak a félsziget nagy részének mérsékelt éghajlatához.

Amint azt cikkünkben korábban láttuk, fontos tudni, hogyan biztosítsuk számukra a szükséges ellátást.

Bár a gondozásban nem igényesek, az alkalmankénti trágyázást és öntözést leszámítva, van egy kritikus tevékenység, amely különbséget tehet a látványos virágzás és a ritka vagy egyáltalán nem létező virágzás között: a metszés. A rózsabokrok metszése nem bonyolult feladat, de bizonyos esetekben el kell végezni nagyon világos iránymutatások és a megfelelő időben, hogy ne sértse a növény vegetatív kapacitását.

Mikor kell metszeni a rózsabokrokat

Alapvetően kétféle metszés létezik: az egyiket télen, a másikat pedig a karbantartás miatt amely a virágzási időszakban fut. A rózsabokrok télen történő metszése a legbonyolultabb és a legnagyobb erőfeszítést igényli, és ezt pontosan a megfelelő pillanatban kell elvégezni, hogy a növény vegetatív kapacitását a lehető legjobban kihasználjuk.

A megfelelő időpont az, amikor a fagy elmúlt, és a nappalok kezdenek hosszabbodni, általában a tél utolsó heteiben. Ha korán metszünk, megkockáztatjuk, hogy a fagy károsítja a zsenge hajtásokat., hiszen a metszés vegetálásba kényszeríti a növényt. Ha túlságosan késleltetjük, akkor az előző évi növekedésen kihajt egy növényünk, ami gyengíti a későbbi virágzást. A megfelelő pillanat megtalálásához azóta nincs rögzített szabály Az időjárás helyenként változó és évről évre. Elég lesz használni a józan észt, és figyelni az időjárást.

A metszés hasznossága

Alapvetően a növény metszésekor négy különböző dolgot próbálunk elérni:

 • A virágzás javítása. Segítünk, hogy a növény több virágot hozzon és nagyobb legyen.
 • Tartsa egészségesen a növényta sérült vagy beteg részek eltávolítása.
 • Korlátozza a növekedési teret, megakadályozva, hogy a növény behatoljon más bokrokba vagy olyan területekre, ahol nem szabad növekednie.
 • Közvetlen növekedés, hogy megfelelő magasságban és helyzetben gyönyörködhessünk a virágokban.

Hogyan kell metszeni a rózsabokrokat télen

Télen a rózsáknak komoly metszésre van szükségük az erős növekedés elősegítése érdekében. A metszés létfontosságú a rózsabokor egészsége szempontjából, mivel segít megelőzni a betegségeket azáltal, hogy megszünteti a fertőzéseket rejtő területeket, és elősegíti a virágzást.

 • Először is eltávolítjuk az összes elhalt levelet amelyek leragadtak az előző évadból. Az elhalt és száraz ágakat is. Minden olyan ágat le kell vágni, amelyen a korhadás tünetei vannak, és azokat is, amelyek gyengének tűnnek.
 • Az ágakat is levágjuk amelyek a növény belseje felé nőnek vagy keresztezik egymást. A gombás betegségek elkerülése érdekében fontos, hogy a belső tér jól szellőző legyen.
 • A vágási magasság különböző tényezőktől függ. A legtöbb rózsabokor megengedi a súlyos metszést, amely a jelenlegi magasságának csak egyharmadát hagyja el, de általában a felét kell levágni, mindig egyenletesen, hogy az összes ág azonos magasságban legyen, és a növekedés a lehető legegyenletesebb és kiegyensúlyozottabb legyen.
 • Az, hogy hol kell vágni, fontos kérdés. Először azonosítanunk kell azokat a rügyeket, ahol a vegetatív növekedés fejlődik. Ezek általában világosabb színűek, mint az ágak, vagy akár rózsaszínek. Keressen egy rügyet, amely kifelé nő, és körülbelül egy hüvelyknyire vágja le a tetejét. Ez azért fontos, mert különben a virágok a növény belseje felé nőnek.
 • A vágásnak tisztának és elkészítettnek kell lennie 45 fokos szöggel. Használhat vágott pecsételő termékeket, amelyek megakadályozzák a paraziták behatolását, és a kertészeti központokban találhatók, bár ez nem feltétlenül szükséges, kivéve, ha ez problémát jelent a lakóhelyünkön.
 • Végül, A rózsabokor tövét megtisztítjuk bármilyen növényi maradványtól amelyben rovarok vagy gombák fészkelhetnek, és három hét elteltével a vegetatív növekedést elősegítő, lassan felszabaduló műtrágyával trágyázzuk meg a növényt.
 • A használható eszközök nagyon egyszerűek: egy jó pár kertészkesztyű, hogy megvédjük magunkat a tövistől és néhány metszőmetsző, lehetőleg íves pengével.Ezek az irányelvek az előző évi fán virágzó rózsabokrokra érvényesek, amelyek a leggyakoribbak. Természetesen a hegymászók kevésbé szigorú megközelítést igényelnek, és mindenekelőtt növekedésük irányítását célozzák.

Karbantartó metszés

Ez az, amit a növény vegetatív növekedési szakaszában és mindenekelőtt a virágzás során időszakosan hajtanak végre. Ezek a leggyakoribb feladatok:

 • Vágja le az elhalt virágokat. Ez a feladat alapvető, hiszen nem pusztán esztétikai kérdés. Ha nem vágjuk le őket, a növény gyümölcsöt hoz, ami viszont hormonokat bocsát ki, amelyek jelzik, hogy vegetatív pihenőbe kell lépnie. Vagyis leállítja az új hajtások és ezáltal a virágok létrehozását.
 • Vágja le a rossz fekvésű ágakata növény belseje felé, vagy olyan szögben, amely nincs összhangban a többi ággal.
 • Távolítsa el a balekokat. Az úgynevezett balekok olyan ágak, amelyek a növény lábából nőnek ki. A kertészetekben árusított rózsabokrok szaporítása vadrózsabokorra oltással történik. A szárat életereje és gyökeresedési képessége miatt választották ki, és genetikailag különbözik a virágokat termelő ágaktól. Mindent, ami az oltási pont alatt nő, le kell vágni. Ellenkező esetben hosszú, virág nélküli ágak nőnek, amelyek ellopják a növény energiáját, amellett, hogy elrontják.
 • Vágja le az elhalt fát és a gyenge ágakat vagy amelyek valamilyen betegség tüneteit mutatják.A fenti tanácsokat figyelembe véve rózsabokrunk nemcsak egészségesen és harmonikusan nő, hanem tavasztól őszig kitartóan virágzik.

Kövesse az Önt érdeklő témákat

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche