Hogyan és mikor szüreteljük a levendulát, és hogyan szárítsuk úgy, hogy virágai ne hulljanak le

Források: , ,

A levendula ősi gyógynövény

A levendula hazánkban már jól ismert virág, amely ma már előkertekben és nagy kertekben is megtalálható, ahová sok lepkét és mindenféle rovart vonz. Nem csak ránézésre szép, jellegzetes árnyalata pedig a szín filcárnyalatának adta a nevét, hanem egy konyhában használható gyógyszer és gyógynövény.

Az egyiptomiak a levendulát balzsamozáshoz használták, a rómaiak és az európaiak akkor ismerték, mint különféle betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmas gyógynövényt. A növénynek vitathatatlan antibakteriális, fertőtlenítő és antioxidáns hatása van, ezért használják belsőleg, de külsőleg is bőrproblémák, különösen égési sérülések, akné és ekcéma esetén. Illatáért az aromaterápiában is népszerű. Lazít és oldja a stresszt és a szorongást különféle formákban, például kozmetikumokban és snackekben.

Illatos levendula betakarítás

Hogy Ön is ne csak szépségét, hanem hatásait is élvezhesse, hamarosan szüretelheti is. Tekintse meg, mit mond Šindelář úr a levenduláról, annak darabolásáról és felhasználásáról, aki kertjében termeszti ezt az aromás fűszernövényt.

Forrás: Youtube

Hogy a virágok ne hulljanak le

A levendula a virágzás időszakában szinte bármikor begyűjthető, vagy leggyakrabban július közepétől augusztus elejéig. Ha azonban azt szeretné, hogy szárított virágként jó állapotban maradjon, vagy megőrizze a legjobb aromáját, akkor érdemes korábban, még a virágok kifejlődése előtt elkezdeni a betakarítást. Már meglesz a jellegzetes színük és formájuk, de jobban megragadnak a kalászon, és a virágok sem esnek le.

Hogyan szüreteljünk virágot

Bárhogyan is dönt a levendula használata mellett, száraz, napos napot választ a munkához, és a teljes tüskét, azaz a virágot és a szárat begyűjti. Ha csak a virágokat távolítaná el, a csupasz szárakat később is le kell vágnia. Bal kezünkkel fogja meg a szárak számát, mintha csokrot tartana, jobb kezében pedig éles ollóval vágja egy síkban, vagy enyhén körbe a virágokat. Nem szükséges megérinteni a leveleket, de betakarítás után kissé formázhatja a bokrot.

47 féle levendula és mindegyik más

Ebben az időszakban semmiképpen ne kezdje el a bokor fiatalítását, és semmiképpen ne avatkozzon bele a fás részbe. Adj a növénynek enyhén lekerekített formát, és ha jól megy, de ha a fajtád is képes rá, akkor a növény újra virágzik. Ha az ismert 47 faj közül több tulajdonosa is van, látni fogja, hogy minden bokor egy kicsit másképp viselkedik, és ennek megfelelően közelítheti meg őket a következő években.

Mi a helyzet a betakarított levendulával?

Fedezze fel a levendula minden felhasználási módját. Bár gyönyörűen dekoratív szárított virág is, kis mennyiségben fűszerkeverékekben is jól illik, ezek közül a leghíresebb a rozmaringgal való kombináció. Teához is használják, vagy desszertek ehető dekorációjaként, ha frissen használjuk. A szárított virágok krémek, muffinok vagy sütemények feltéteinek ízesítésére, ízesítésére is alkalmasak, a virágokat mézbe teheti, vagy cukor, ecet, különféle italok ízesítésére használhatja. Régebben a virágokból lekvárt is készítettek, amit mindenképpen ki lehet próbálni. Állítólag még I. Erzsébet királynő is élvezte.

A szárított növényből illatosított tasakok, potpourri keverékek készülnek, de ha a szekrényben lévő ruhák védelmére szeretnénk használni, akkor nem kell kiszacskókkal bajlódni. Vágja fel a növényt durvára, és öntse egy régi párnahuzatba, amelyet a szekrény alján tárol.

kapcsolódó cikkek

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche