Hogyan és mivel trágyázzuk a ribizlit és az egrest a maximális hozam érdekében? Fajtól függ

Az apró gyümölcsök, például a ribizli és az egres termesztése alapvetően igénytelen. Kiváló tulajdonságaik miatt egyre gyakrabban termesztik kertjeinkben. Csak annyit kell tennie, hogy megfelelő körülményeket biztosít a növényeknek, és megfelelő adag tápanyaggal látja el őket. Így nemcsak a betakarítást, hanem a gyümölcs minőségét és ízét is maximalizálja.

És mivel mindkét növény gyökérrendszerének nagy része a talaj felszíne alatt van, különösen érzékenyek a nedvességhiányra, a talajoldat koncentrációjára és a talaj elégtelen szervesanyag-tartalmára. Ez azonban mindig attól függ, hogy a növénynek vagy fajtának milyen anyagokra van szüksége.

Forrás: Youtube

Mi kell a ribizlihez és az egreshez

A vörös és fehér ribizlifajták általában meglehetősen igényesek a káliumra, ugyanakkor meglehetősen érzékenyek a klórra. A feketeribizli viszont több nitrogént igényel, és jól megbirkózik a klór jelenlétével. Ha a ribizli és az egres keresztezéséből származó jostat termesztünk, annak átlagosan mindkét előző tápanyagra van szüksége. Az egres viszont sok káliumot igényel. Ha alacsony, akkor szélső levélperzselés megjelenésében nyilvánul meg, amely lefelé görbül. A ribizliben ez a jelenség a levelek felfelé görbülésében nyilvánul meg.

Használjon tápláló csalánlevest

Próbálja ki nagyanyáink bevált trágyázási technikáit, és készítsen tápláló csalán oldatot ribizli és egres trágyázására. Ez azért van, mert ez egy rendkívül tápláló elixír, amely sokkal jobb, mint a komposzt vagy a trágya.

A csalán remek kálium-, nitrogén- és magnéziumforrás, jelentős mennyiségű vasat, szilíciumot, cinket és kalciumot is tartalmaz. Ezek az anyagok nagyon jótékony hatással vannak a gyökerek egészséges fejlődésére, a virágzásra, a virágzásra és a gyümölcsök sikeres érésére. Bónusz a növények nagyobb védekezőképessége is, amelyek sokkal jobban ellenállnak számos betegségnek és kártevőnek.

Milyen csalánt használjunk

A csalánleves elkészítéséhez a legjobb csalánra van szüksége, mielőtt virágzik. Használhat azonban kifejlett darabokat is. De vigyázz, nincs virág! Ellenkező esetben csalán nőne ki az ápolt virágágyáson. A növényt akár a gyökereivel együtt is használhatja.

Csalánleves készítése

Először készítsen elő egy zárható műanyag hordót vagy üvegből vagy cserépből készült edényt. Ne használjon fém anyagokat. Válassza ki a méretet a termesztett növények számának megfelelően.

10 liter vízhez 1 kg frissen szedett csalánra lesz szükség, amit áztatás előtt először felaprítunk vagy kisebb darabokra tépünk. Ezután hagyja a csalánt spontán erjedni zárt edényben körülbelül 2-3 hétig. A melegebb helyeken gyorsabban erjed az élesztő. A keveréket minden nap megfelelően keverjük össze.

A kész sörlé legyen sötét színű, és az erjedési folyamatnak akkor kell befejeződnie, amikor a főzet habmentes. Ekkor szűrjük le a tartály tartalmát, és 1:10 arányú vízzel hígítva alkalmazzuk kötszerként. Ha alaplének készítjük a levest, tartsuk hidegen.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche