Hogyan fehérítsünk függönyt szinte ingyen: Ez nagyanyáink zseniális trükkje

Források: ,

Függönyök mosása, fehérítése

A függönyök szép fehérnek tűnnek, és azt gondolhatnánk, hogy könnyen kitartanak karácsonyig, de várjuk meg, mi sül ki belőlük. A függöny anélkül, hogy észrevenné, hatalmas porfogó, amely a finom textíliákhoz tapad, és egészen a nagytakarításig, ablakmosásig, függöny- és függönymosásig kitart. Ha dohányosok vannak a háztartásban, akkor a függönyök nemcsak porral, hanem zsírral és füstszaggal is tele vannak.

Nézze meg a videót egy nagyszerű trükkhöz a függönyök egyszerű fehérítéséhez:

Forrás: Youtube

A függönyök manapság általában poliészterből készülnek, de készülhetnek pamutból vagy keverékből is. Mivel az alap és a kívánt szín a fehér, sok háziasszony találkozott már teljesen ellentétes hatással a fehérítés során. A függöny sárgulását általában a nem megfelelő fehérítők okozzák, de a dohányzóhelyiségek függönyei kifejezetten sötétek és sárgák is lehetnek. Anélkül, hogy speciális termékeket kellene vásárolnia, akár teljesen hétköznapi termékek használatával is fehérítheti a függönyöket és szép élénk fehér színt érhet el otthon.

Fehérítsük tojáshéjjal, aszpirinnel és sóval

Mivel lehet fehéríteni a függönyöket? Meglepődhet, de ide tartozik az aszpirin, a só, az ecet, a szódabikarbóna, de a tojáshéj is. Hogyan kell használni őket?

Kezdjük a legérdekesebbekkel. Állítólag a tojáshéjnak fehérítő hatása is van, és összetörve működik a legjobban. A trükk az, hogy három tojás összetört héját tartalmazó textilzacskót a mosott függönyökkel együtt a mosógépbe helyezünk. Ne felejtsük el, hogy a függönyöket mindig speciális vagy kényes programmal mossuk ki, maximum 30 °C-os hőmérsékleten, maximum 400 centrifugálással, és a mosás után azonnal akasztjuk vissza az ablakra, hogy megszáradjanak.

Van kéznél egy csomag só? Próbálja ki ezt az eljárást. A függöny fehérítésére szolgáló sófürdő 10 liter vízből és 3 kanál sóból készül. A függönyöket ebben az oldatban kell áztatni több órán keresztül vagy egyszerűen egy éjszakán át. Ezután nem kell mást tennie, mint egy öblítésre behelyezni a mosógépbe, centrifugálni, majd a papucsra és az ablakokba dobni.

Az aszpirin, acilpirin vagy acetilszalicilsav is gyakori készítmény az otthoni gyógyszeres szekrényekben. Meglepő módon aszpirinnel is fehérítheti a függönyöket.1 liter meleg vízhez kb 1 db összetört aszpirin tabletta kell. Hagyja, hogy a kimosott függöny 8-10 órán át ázzon ebben a fürdőben. Mossa le tiszta vízzel, centrifugálja alacsony fokozaton és akassza fel.

A függöny ecet vagy sütőpor után is fehéredik

Az ecetet a függönyök fehérítésére használják 10 liter víz és 100 ml fehér ecet oldatában. Ezután járjon el ugyanúgy, mint a sófürdőnél. Áztasd egy éjszakán át, legalább reggel hagyd kiöblíteni és centrifugálni.
Ha szeretnénk egyszerűsíteni a munkát, már a függönymosáskor is adhatunk hozzá ecetet, elég körülbelül fél csésze ecetet önteni a mosószer-adagolóba, és a szokásos módon, vagy függönynek szánt programmal kimosni.

Ugyanígy használhatod a szódabikarbónát vagy egy még egyszerűbb csomagolású sütőport is. Egy vagy két sütőport a porral együtt adjunk a mosógépbe. Ha a függönyök erősen szennyezettek és dohányzóhelyről származnak, mosás előtt legalább egy órára áztassa be langyos vízzel és két zacskó sütőporral ellátott kádban.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche