A karfiol nyáron általában akkor landol a tányéron, ha egy jó adag zsemlemorzsával körítve a főétel mellé tálaljuk. De mivel ez a zöldség a boltokban is megtalálható, egész évben fogyaszthatjuk. A karfiol pedig – valójában – rengeteg kulináris lehetőséget kínál! Sajnos néha eltántorítanak bennünket ennek a csodálatos zöldségnek a fogyasztásától, mert gyakran megromlik. Hogyan lehet tehát újra népszerűvé tenni a karfiolt? Csak főzd meg, hogy enyhe íze legyen!

Miért keserű a karfiol?

A vonzó karfiolvirágok nem csak egy főételt dobhatnak fel. Sajnos ritkán adunk neki esélyt arra, hogy első hegedűsködjön.

Miért? Miattunk. a keserű íze miatt.ami a helytelen főzés eredménye.

Miért történik ez? Először is, ez azért van, mert túl hosszú hőkezelés! A karfiol nemcsak sok ízt hagy maga után, de túl is főzöd. A zöldség ebben a formában nem sokat tud nyújtani nekünk, és ráadásul értékes tápanyagok is hiányoznak belőle.

Hogyan főzzük a karfiolt, hogy ne legyen keserű?

Figyelni kell rá, hogy ne főzd túl! Mennyi ideig kell a fazék vízben maradnia? Minden attól függ, hogyan osztja fel a karfiolt..

Ha megfőzzük egészben vagy félbevágva, nem szabad forró vízben tizenöt percnél tovább maradjon.

Ha felosztjuk kisebb rozettákra, ezúttal csökken: lefelé öt percre. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy meddig kell főzni, csak időnként ellenőrizzük a keménységét. Ha egy villát szúrunk a zöldségbe, megítélhetjük, hogy az már al dente-e.

Hogyan lágyítsuk a karfiol ízét?

Ha sikeresen főzte kíméletesen a karfiolt, de mégsem tetszik az íze, ne csüggedjen, próbálkozzon más módszerekkel.

Mi lehet hasznos? Csak cseréld ki a főzővíz felét rendes tejjel! Egyesek a főző karfiolhoz ajánlják hozzáadni egy darab régi kenyeret. Ezek az egyszerű módszerek nem igényelnek sok munkát, de kiderülhet, hogy a főtt karfiol tovább marad az étrendünkben.

Kapcsolódó cikkek:

A fehér káposzta a tavaszi saláták királynője. Adj hozzá egy zöldséget, és őrületes íze lesz

Megeszed, mert szereted, és nő a gumiabroncs. Távolítsd el ezeket a termékeket az étrendedből, és hamarosan látni fogod az eredményeket