Hogyan használjuk megfelelően a légkondicionálót nyáron?

Ha a forró napokat nem bírjuk ki légkondicionáló nélkül, fontos, hogy tudjuk, hogyan kell helyesen használni, hogy ne ártsunk az egészségünknek. Fennáll azonban a veszélye, hogy nem felfrissülünk, hanem túlhűlünk és megbetegszünk – az orvos elmondta, hogyan kerülhetjük el ezt. Niyaz Mukhamadyarov fül-orr-gégész szerint a légkondicionáló nem káros az egészségre, ha megfelelően használjuk.

Hogyan kell helyesen használni a légkondicionálót nyáron?

Annak érdekében, hogy ne károsítsa az egészségét, a légkondicionáló üzemmódot +23-+24°C-ra kell állítani. Meleg időben a külső hőmérsékletnél 3-4°C-kal alacsonyabbra állíthatja a hőmérsékletet, és félóránként fokozatosan csökkentheti az optimális értékre.

Milyen kockázatokkal járnak a légkondicionáló berendezések?

Napközben az is ajánlott, hogy a hideg levegő áramlása felfelé, a mennyezet felé irányuljon. Éjszaka a légkondicionálót a legkisebb teljesítményen kell működtetni.

Sok légkondicionáló rendszer nem tart fenn állandó légcserét, hanem csak egy korlátozott térben hűti a levegőt. Ilyen körülmények között a por, a szösz, a gyapjú és a kórokozó baktériumok elkezdenek terjedni az egész helyiségben. Ezért a szakember azt javasolja, hogy 15-30 percenként „fújjunk” új levegőt a helyiségbe.

Fontos a készülék szűrőinek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése. Az alaptisztítást jobb évente egyszer szakemberekre bízni, és elég, ha 2-3 hetente egyszer maga mossa ki a légkondicionáló szűrőit.

A légkondicionáló rendszeres használata a bőr kiszáradásához vezethet, ami idővel száraz, ráncos bőrhöz vezet. Az állandóan száraz bőr tovább károsítja a hámréteget, ami hámlást és viszketést okoz. Ezért fontos, hogy ne feledkezzünk meg a bőrhidratálókról.

A nagyon hideg helyiségből melegbe való átköltözés vagy fordítva sokaknál okozhat kellemetlen érzést. A két szélsőséges hőmérséklet közötti hirtelen átmenet stresszreakciót vált ki a szervezetben. A légkondicionáló állandó használata megzavarhatja a hőátadás szabályozásának képességét. A hűvös levegőnek való gyakori kitettség csökkentheti a meleg időjárással szembeni tűrőképességet. Sokan tapasztalják, hogy nehezen tűrik a hőmérsékletet, amikor egy légkondicionált helyiségből a forró utcára lépnek. Ez súlyos szív- és érrendszeri betegségeket idézhet elő.

Ha a készüléket nem megfelelően karbantartják, akkor szennyeződhet és potenciálisan veszélyessé válhat. A légkondicionáló berendezés szűrői és belső részei számos más baktériumnak és gombának is otthont adnak. A szakértők szerint a légkondicionálókban lévő víz, amely a csatornákban kondenzálódik, ha nem keringtetik és nem távolítják el, a legionella nevű baktériumoknak adhat otthont. Ezek a kórokozók légiós betegséghez (SARS) vezethetnek, amelynek tünetei például magas láz és köhögés, légszomj és rossz közérzet.

A hőmérséklet vagy a páratartalom változása szintén irritálhatja az orr nyálkahártyáját, ami orrfolyást, tüsszögést vagy orrdugulást okozhat. A légkondicionált helyiségben a száraz levegő okozta torokfájás is lehetséges, különösen, ha a lábak vagy az egész test állandóan hideg.

Forrás: kapstervion.nl

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche