A királyi diót gyakran és szívesen ültetik kertekbe és kertészetekbe. Nemcsak ehető magjai miatt, hanem azért is, mert a forró nyáron szívesen látott árnyékot adnak szétterülő ágai. Mikor és hogyan ültessük a királyi diót? Ez nemcsak az időponttól és a helytől függ.

A királyi dió leginkább a terméseiről, vagyis a kemény héjba rejtett ehető magokról ismert. Több száz éve termesztik, és sok helyen vadon is terem. Frissen ültetve várni kell, néha több évet is, hogy gyümölcsöt hozzon. Ennek ellenére érdemes helyet találni neki a kertben. A dió sokféleképpen felhasználható, nem csak likőrök készítésére.

Mikor ültessünk diót? Jelölje be a naptárát

A szabadgyökerű diót kora tavasszal vagy az ősz közepén ültetik. Ha az előbbi mellett dönt, ne feledje, hogy a talajnak már fagymentesnek és könnyen áshatónak kell lennie. A második lehetőség esetében október vége/november eleje a legjobb, de vigyázzunk a fagyokkal. Ezt követően a lehető leggyorsabban és alaposan védje meg a facsemetét a hidegtől. A tavasszal ültetett dió később kezd növekedni, mint az ősszel ültetett. A dió egész évben ültethető cserépbe, bár a legjobb ősszel. Érdemes oltott fákat választani, amelyeknek 3-4 év kell ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzanak.

TIPP! Az újonnan ültetett diófa körüli talajt azonnal meg kell művelni. Készítsünk földből, kéregből és levelekből halmokat, és fedjük be őket tűlevelű ágakkal. A növényt szalmamatracokkal vagy nem szőtt textíliával is betakarhatja.

Hogyan kell diófát ültetni? Ne feledje a legfontosabb elvet

A diófa ültetését a hely előkészítésével kezdje. Alaposan távolítsa el a gyomokat, és ásson mélyre. Ne feledje, hogy a növénynek gyökérzete van, ezért hosszú, vastag és erős. A gödörnek ezért mélynek kell lennie. Jó ötlet, ha a hely szélvédett, csendes és alacsony vízállású. A dió ne más fák és cserjék társaságában nőjön, mert gyorsan megszabadulhat a „konkurenciától”. A talaj legyen termékeny, humuszos és enyhén nedves, semleges vagy enyhén savas reakciójú.

  1. Ássunk a gyökérlabdánál nagyobb gödröt, bár A 70/50 szabály (70 cm átmérő és 50 cm mélység) általában beválik.
  2. Terítsünk egy réteg komposztot az aljára, hogy halmot képezzen.
  3. Helyezze rá a nyitott gyökerű diót, a gyökereket egyenletesen szétterítve.
  4. Mielőtt a gödörbe helyezné, vegye ki a diót a tartályból, távolítsa el a felesleges földet, és óvatosan lazítsa meg a gyökérlabdát.
  5. Töltse vissza a palántát függőlegesen, egyenletesen halmozva a földet. Ne tömörítse vagy tapossa el.
  6. Az aljzatnak lazának kell lennie. Őszi ültetés esetén öntözzük meg a növényt, és adjunk hozzá mulcsot. Óvakodjunk a fagyoktól, amelyek károsíthatják a fiatal fát.

Hogyan neveljünk diófát diófából? Türelmesnek kell lenned

Lehet diófából diót vetni? Friss gyümölccsel nem lehet probléma. Nehézségek akkor merülhetnek fel, ha idősebb diót választ. Nem szabad, hogy szárazak, foltosak és penészesek legyenek. A legjobb, ha októberben kb. 7 cm mélyen elássuk őket, és az egészet komposzttal fedjük be, majd mulccsal takarjuk le. Ezt megelőzően távolítsuk el tőlük a zöld héjukat. Késő tavasszal a palántáknak ki kell bújniuk, és az első évben körülbelül 30-50 cm magasra kell nőniük. A fiatal diót át lehet ültetni egy másik helyre. Az idősebb, már kb. 6 éves dió az átültetés után nem biztos, hogy meggyökeresedik. Az ilyen fán körülbelül 10 év múlva jelenik meg az első gyümölcs.

Kapcsolódó cikkek:

Soha nem dobom ki őket. Tavasztól őszig tápanyagdús trágyát készítek az uborkának és a paprikának.

A legegészségesebb fák a kertedbe. Ültess és élvezd az ízét