A hanga kétségtelenül a közelgő ősz szimbóluma. Már augusztusban virágzik, és egészen októberig gyönyörködteti a szemet apró színes virágaival. Ráadásul nem túl nehéz őket termeszteni. Hogyan gondoskodjunk róluk, hogy még sok éven át boldoggá tegyenek minket?

Fotó: shutterstock/Wut_Moppie

A hanga egy gyönyörű évelő cserje, amelyet gyönyörű levelek és apró virágok díszítenek lila, bíbor, halvány rózsaszín, fehér vagy piros színben. Ültetheti őket a kertben vagy egy cserépben az erkélyen. Mit ne felejtsen el, hogy minden évben virágozzon?

Hogyan ápolod a hangát, hogy sokáig növekedjen? Ügyeljen a talajra, a helyszínre és a téli védelemre

A hanga évelő fás szárú cserje vagy növény. 15-60 cm magasságot érnek el és természetes lápokban akár 20 évig is megnőnek. A kertben is sokáig gyönyörködhetünk bennük, bár persze nem olyan sokáig. Mire kell figyelni? Mindenekelőtt nagyobb csoportban (kb. 10 db) és kb. 20 cm távolságra ültessük napos, széltől védett helyre, vízáteresztő és savanyú talajba. Ültetés után minden növényt bőségesen öntözzünk meg, mert szeretik a nedves aljzatot. Emiatt teljesíteni is jó talajtakarásamely megvédi a talajt a víz túlzott elpárolgásától, és egyben megnehezíti a gyomok növekedését. A hanga kerti telepítésének legjobb ideje szeptember. Télen ne felejtsük el letakarni őket, lehetőleg fehér agrotextíliával vagy speciális hálóval.

Milyen gyakran kell öntözni a hangát? Rendszeresen, de nem túl gyakran

Bár a hanga a nedves helyet kedveli, és meglehetősen érzékeny a szárazságra, ugyanilyen érzékeny a túlöntözésre is. Emiatt próbálja meg öntözni őket úgy, hogy a talaj folyamatosan enyhén nedves legyen, de ne legyen átázva. Rendszeresen kell öntözni, főleg aszályos időszakban, de nem túl sokat. Ezenkívül ajánlott rendszeresen műtrágyázza őket kész hanga készítménnyel, valamint szezononként egyszer lassú hatású és többkomponensű ásványi műtrágyával.

Mire kell még gondolnom a hanga gondozása során? Évente szükséges metszeni őket

A hanga az öntözésen és a trágyázáson kívül további gondozást is igényel, ami a metszés. Ez biztosítja, hogy egészségesek, gazdagok és szépek legyenek. Érdekes módon ezt nem úgy kell megtenni, mint sok más növénynél, vagyis virágzás után, hanem csak kora tavasszal, azaz március végén vagy április elején. Mindezt azért, mert a szár és a virágzat kiváló védelmet nyújt a hideg ellen. Tavasszal elég lerövidíteni őket azon hely alatt, ahonnan a virágok nőttek.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Temessük el a magokat az edénybe a zamiogolyókkal. A levelek őrülten fognak nőni

Mikor ültessünk díszfüvet? Ügyeljen a dátumra, és a pampák akár 3 méter magasra is megnőnek