Hogyan kell megfelelően ápolni egy kompozit teraszt a nyár után?

A nyári időszakban a terasz számos hatásnak van kitéve, mint például eső, napsütés és nagyobb üzemi terhelés. Mit ne felejts el a teraszról a nyári grillszezon vége után? Ahhoz, hogy a kompozit terasz jövőre is betöltse rendeltetését, egyformán szép és funkcionális legyen, megfelelően téliesíteni kell.

A fa teraszokkal ellentétben a kompozit anyagokból készült teraszok könnyen karbantarthatók. Nem szükséges mesterséges tartósítószerrel, festékkel, lakkal vagy tömítőanyaggal kezelni teljes élettartamuk során. Nincs szükség a rothadó deszkák cseréjére sem.

A tisztításhoz általában elegendő mosószeres víz

Azonban még egy kompozit terasz is megérdemli a szezon utáni karbantartást, ill tisztítás. A legtöbb szennyeződéshez, például leülepedett pollenhez és porhoz, repedésekben lévő levelekhez vagy víztérképekhez elegendő a szokásos háztartási tisztítószer. A szennyeződéseket vízzel, kevés mosószerrel, seprűvel vagy felmosóval távolíthatjuk el, vagy választhatunk magasnyomású tisztítót is. „Azonban ügyeljen a helyes használatára. A fúvóka és a terasz közötti távolság a tisztítás során nem lehet kevesebb 30 cm-nél. A teraszt a hornyok irányában kell tisztítani, és a nyomás nem haladhatja meg a 100 bart. Semmilyen körülmények között ne használjon forgó fúvókával rendelkező nagynyomású tisztítót.” magyarázza Petr Klaban, a Twinson épületrendszerek műszaki és termékmenedzsere.

A víztérképeket és a legtöbb szennyeződést a kompozit fedélzetről csak tiszta vízzel és tisztítószerrel távolíthatja el. Forrás: Deceuninck

A vegyszerek okozta foltokat (pl. oldószer, hígító, aceton stb.) vagy apró karcolásokat finom csiszolópapírral kell csiszolni a hornyok irányában. A karcolásokat először meg kell nedvesíteni, ami megakadályozza a feldolgozott terület világosodását. Távolítsa el a port, majd öblítse le vízzel a területet. Ha mély horony keletkezik, érdemes felvenni a kapcsolatot egy összeszerelő céggel.

Hogyan kezeljük a makacs foltokat

Legyen nagyon óvatos, különösen grillezéskor. Ha kávé, vörösbor, ketchup vagy gyümölcslevek foltok maradnak a teraszon, azaz a zsírt vagy olajat nem tartalmazó ételeken, javasoljuk, hogy a szennyeződést azonnal távolítsa el kompozit teraszok készítménnyel (pl. Twinson). Csak hígítsa fel vízzel, és tisztítsa meg a foltot puha kefével. Ezt követően a területet vízzel le kell öblíteni vagy magasnyomású tisztítóval le kell permetezni.

Magasnyomású tisztító használatakor ügyeljen arra, hogy a fúvóka és a terasz között elegendő távolság legyen – legalább 30 cm-nek kell lennie. Forrás: Deceuninck

Ügyeljen arra, hogy ne szennyezze be a teraszt növényi vagy állati zsírokkal, olajokkal, amelyeket pl. vajban vagy majonézben még a fényvédő krémek vagy a gyertyaviasz foltjait is nehezebb eltávolítani. „Ebben az esetben elengedhetetlen a folt mielőbbi tisztítása. Ehhez speciális szerre van szükség, például a Twinson O-Clean-re, amely a szilikon, ragasztó vagy lakk nyomaira is hat. Rázza fel a spray-palackot, permetezze a foltra, hagyja hatni és öblítse le vízzel. Alapvetően ne használjon olyan oldószert, amely károsíthatja a WPC felületét.” ajánlja P. Klaban.

Olaj-, fényvédő- vagy majonézfoltok esetén ajánlott speciális, nehezen eltávolítható foltok kezelésére szolgáló terméket használni, például a Twinson O-Clean-t. Forrás: Deceuninck

Évente egyszer ellenőrizze a táblák szilárdságát

A nyári szezon után ellenőrizni kell a táblák, a szegélyek és a megengedett csavarok rögzítési szilárdságát is. Ha repedt vagy súlyosan sérült táblát észlel, ki kell cserélni. A tábla cseréjének nehézsége a rögzítési rendszertől függ. A jó minőségű kompozit teraszokkal ez egyszerű, mert csak el kell távolítani a hibás táblát és ki kell cserélni egy újat.

A terasz takarítása mellett a nyár után is ellenőrizni kell – ellenőrizni kell a deszkák szilárdságát, és meg kell húzni a megengedett csavarokat, hogy a terasz megfelelő állapotban legyen a következő nyári szezonra. Forrás: Deceuninck

Az olcsóbb rendszereknél sajnos a teljes teraszt le kell bontani a sérült deszkáig. A tél beköszönte előtt továbbra is javasolt a teraszról a kerti bútorokat kitakarítani. Legyen óvatos, amikor bútorokat húz a teraszon, különösen a fém bútorok megkarcolhatják a felületet. Ne takarja le a teraszt télen. Jobb, ha nem fémes szerszámmal gereblyézi le róla a havat, így elkerülhető, hogy megsérüljön.

Forrás afitt: Deceuninck

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche