Hogyan kell tárolni a szárított gombát. Ismered a trükköt a fagyasztóval és a fóliával?

A gombászok országszerte még mindig örülnek és gyönyörködnek a színes erdei fogások teli kosarában. A gombák lehető leghosszabb ideig történő tartósításának leggyakoribb és legnépszerűbb módja a szárítás. Nem csak sokáig fog tartani, hanem kellemes illatú lesz a lakásod.

Néhány alapelvet azonban érdemes betartani, hogy a szárított gomba a lehető legjobb minőségű legyen. Ugyanilyen fontos a megfelelő tárolásuk, és soha ne legyenek kitéve rovaroknak vagy nedvességnek. Számos finomságunk van számodra. Ha beköszönt az ónos eső és a hideg fagy, örülni fog, hogy számos ételhez elérhető lesz szárított gomba.

A tiszta és egészséges gombák az alapok

A gombát mindig óvatosan tisztítsa meg, késsel, esetleg enyhén nedves ruhával. Mindig csak olyan gombát tartsunk száradni, amely elég kemény, és nincs rajta sérülés, rothadás és penészgomba. Ezután a gombát vékony 3 mm-es szeletekre vágjuk. Vághatjuk klasszikusan késsel, vagy használhatunk szeletreszelőt vagy tojásszeletelőt.

A gombának lélegeznie kell

Ezután a szeleteket egy rétegben elosztjuk sütőpapírral bélelt szitán vagy tepsiben. Cérnára is felfűzheti őket, és szabadon felakaszthatja őket száraz és meleg helyre. A gombát soha ne szárítsuk olyan helyen, ahol nyirkos és rossz a légáramlás. Párolgásnak és gyors penészesedésnek tenné ki őket. A szárított gombának még a napsütés sem tesz jót, feleslegesen elsötétülne, sőt talán meg is égne.

A gombák vágásának és szárításának módját lásd a videóban:

Forrás: Youtube

A szárító gyors

Ha Ön egy szárító tulajdonosa, Ön nyert. Nincs is jobb annál, mint ha a felszeletelt gombát több rétegben egymásra rakod, és csak hagyod, hogy a praktikus készülék 50 °C körüli hőmérsékletet érjen el. Szárítás közben időnként cserélje ki a lemezt, a szárítók általában az alsó padlótól száradnak. Körülbelül 8-10 óra száradási idő várható. Előnye, hogy a szárítók szinte minden nedvességet eltávolítanak a gombából, így nem áll fenn a penészedés veszélye.

A sütőben való szárítás klasszikus

A sütőlapon lévő gombák száradását a sütő használatával felgyorsíthatja. Kezdetben 20-30 °C hőmérsékleten szárítsa meg őket, hogy ne párologjanak. A szárítás felénél a hőmérséklet 50-70 °C-ra emelhető. Hagyja kissé nyitva a sütő ajtaját. A keletkező gőznek lesz hová távoznia, és a gombák gyorsabban kiszáradnak. Rendszeresen forgassa meg a gombát.

Vigyázzon az alapvető hibára

Ha annyi munkát fektet a gombák szárításába, mindig hagyja megfelelően megszáradni. Nem lehetnek „gumiszerűek”, hanem kellemesen törjenek, zörögjenek, ropogjanak. Ha alábecsüli ezt a lépést, fennáll a korai gombaromlás veszélye.

Hol velük?

Számos tippet adunk a szárított gombák megfelelő tárolásához. A megfelelően szárított gombát előmelegített üvegekbe kell helyezni. Ez egy megelőző lépés a nedvesség ellen. A gomba jól zárható edényekben, hűvös, száraz, sötét helyiségben tárolható. Mielőtt lezárná az üvegeket, használja a fóliás trükköt. Húzza át a nyakára, hogy szorosan illeszkedjen, és csak ezután zárja le az üveget.

Végső finomságok

Tedd a gombát légmentesen záródó edénybe a fagyasztóba 2-3 napra. Tökéletes megelőzés a molyok ellen. Ha szeretné elkerülni az esetleges nedvességet, dobjon néhány szem rizst a gombával együtt lévő üvegbe.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche