Hogyan készítsük fel a tetőt a télre? Tisztítsa meg ereszcsatornáit és tetőjét a mohától, mint egy profi

Ha a házigazda nem megy fel a tetőre, rájön a tető – mondja egy népi bölcsesség. Annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő Önnel, jobb, ha tél előtt alaposan ellenőrizze.

Ha elképzeljük a tetőkön manapság legelterjedtebb burkolatokat, azaz az égetett és betoncserepeket, valamint a különféle formájú fémlemezeket, ezeknek eltérő a beszerzési költségük és más az élettartamuk, de valójában nagyon hasonló az ellátásuk. A beton és az agyag is hajlamosabb lehet a moha és egyéb szennyeződések megfogására, mert egyszerűen porózusak, másrészt viszont a modern mázak megbirkóznak vele, és ha nem laksz kint az erdőben, akkor valószínűleg nem takarítasz ilyeneket. gyakrabban egy tető, mint egy fém. És ami a szezon előtti karbantartást illeti, nagyon hasonló forgatókönyvvel is boldogulhatsz.

El a mohával

Ahhoz, hogy megtudd, valami nő a tetőn, sokszor fel sem kell mászni. Gyakran elég egy egyszerű kilátás a földről. Főleg, ha az elmúlt években tetőt cserélt, lehet, hogy még nem is kell emiatt aggódnia. De minél tovább fekszik a burkolat, annál hamarabb kezdenek megtelepedni rajta a gomba- és moha apró spórái, amelyek fokozatosan növekednek, térképekké egyesülnek, és idővel károsíthatják a tetőt.

Ezért célszerű szükség szerint eltávolítani őket, lehetőleg közvetlenül a tél előtt. „Egy megfelelő vegyi készítmény szolgálja ezt a célt. A kémia kiválasztását azonban érdemesebb egyeztetni a tető eladójával, hogy ne sértse meg feleslegesen a felületét” – mondja Petr Tureček, a Satjam termékmenedzsere. Esetenként a tetőtisztítást is végezhetjük vápa, azaz nagynyomású mosással, de akkor is ügyeljünk a konkrét gyártói ajánlásokra.

Minden a helyén

Amikor a tetőt tisztítani készül, akkor is ellenőrizze magának a burkolatnak az állapotát, ha még nincs is rá szüksége. Keressen mindenféle sérülést a kis repedésektől a gödrökig és egyéb dudorokig. Keressen meglazult zsindelyeket vagy fémlemezdarabokat, amelyeket télen a nagy szél felkaphat, és komoly károkat okozhat.

Az ereszcsatorna, vagyis az a hely, ahol a töredezettebb tető egy másik részre szakad, szintén alapos vizsgálatot érdemel. Néha levelek vagy zacskótöredékek és egyéb szennyeződések megakadnak benne, majd meg kell tisztítani. Vizsgálja meg a tetőgerincen lévő zsindelyt vagy tetőfedést, és ne felejtse el ellenőrizni a kémény körüli teret, ha van ilyen. Mennyezet és belső rács tartozik hozzá. Ugyanez vonatkozik minden tetőablakra és tetőablakra, így nem kezdenek hirtelen szivárogni.

Lapostető esetén mindenekelőtt – kívül-belül – ellenőrizze, hogy a szigetelés ép-e, távolítsa el a szennyeződéseket, és keresse meg a felületen a színváltozást vagy a különböző ütéseket, amelyek szivárgást okozhatnak, és szükség esetén hívjon szakembert. javítások.

Ereszcsatornák nyomás alatt

Senki nem akar felmászni a tetőre, ha a hőmérséklet csökken, talán még egy kicsit fúj is a szél, és a nap végképp elveszíti erejét. De ha az ereszcsatornákról van szó, ez másképp nem fog működni. Míg a többi karbantartást nyugodtan el lehet végezni, amíg októberben vagy november elején szép idő van, addig egyszerűen meg kell várni, amíg a levelek lehullanak az ereszcsatornákkal együtt. Ellenkező esetben az egész rendszer túlzott megterhelését kockáztatja, és nemcsak az ereszcsatornákat, hanem a tetőburkolatot is megsértheti.

Egyáltalán nem nehéz elképzelni, miről is van szó. Ha nem tisztítjuk meg a lehullott gallyaktól, levelektől az ereszcsatornákat, de még a tél előtt a madárfészek maradványait és az ürüléket sem, akkor néhány héten belül minden egy áthatolhatatlan gáttá bomlik, ami eltömíti azokat. Ez azt jelenti, hogy eső vagy olvadás után víz folyik beléjük, de nehezen tud elfolyni. Azaz oldalra fog folyni, de nagy része a csatornákban marad. Csak ezután kezd el újra fagyni és meglazulni, ugyanaz a dolog többször és újra, például akár néhány napon belül is kitágul a jég és megfeszíti az ereszcsatornákat. Az újak az első és a második telet kibírhatják, de néhány év múlva már repedezni kezdenek. A fémlemezek tartósabbak lesznek, mint a műanyagok, de még ezek sem tudnak mindent elviselni. És egyáltalán nem beszélünk a régebbi ereszcsatornákról, amelyek egyre könnyebben kezdenek vágni.

Az ereszcsatornákat még könnyebb tisztítani, mint a tetőfedést. Egyszerűen söpörje le őket, vagy öblítse le erős vízsugárral egy tömlőből vagy tömlőből. Ezzel egyidejűleg ellenőrizze, hogy az ereszcsatornák nem rozsdásodtak-e, és a festék nem hámlik-e, minden csatlakozás, illesztés, valamint az ereszcsatornák és lefolyók rögzítése szorosan megvan-e.

Mi a helyzet

Ha körülnézel és megnézed, hogy mi nem tartja meg a tetőt és mi kelt ki rajta véletlenül, nézd meg jól alulról. Nem a földről, hanem a padlásról. És persze csak akkor, ha a tetőszerkezetet nem fedi például gipszkarton fenéklap. De ha eljut hozzá, legalább szemrevételezéssel ellenőrizze a léceket és az összes gerendát. Hosszirányban megrepedhetnek, különösen, ha régebbi háza van, például nyaraló. De ez lényegében egy normális jelenség, amit a ház működése okoz, és hacsak nem nagyon nagy a repedés, vagy ha az utolsó ellenőrzés óta nem nőtt jelentősen, akkor általában nem kell szakértőt hívni.

Ellenkezőleg, a repedt léceket a lehető leggyorsabban ki kell cserélni, hogy a nagyobb téli terhelés ne okozza a rácsozat más darabjainak megrepedését. Ezzel egyidejűleg ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás a tetőbe. Keressük a nedves területeket vagy a környezethez képest elszíneződést, és persze az esetleges penészesedést, ami szintén gyors beavatkozást igényelne.

Ha eszembe jutott

Egyelőre úgy tűnik, hacsak nem a hegyekben laksz, nem kell túl sokat aggódnod a hócsomag miatt. De ez nem jelenti azt, hogy nem lesz ingadozás, helyi erős hó vagy fagy, ami aztán néhány hétig kitart. És mindezt a tető, mint az egész ház felső védelme fogja érezni a legerősebben.

Az alap az úgynevezett hósorompó. Speciális felszerelés, amely akkor is biztonságban tartja a havat, ha sok van belőle, vagy olvadni kezd. Felszerelésük előtt ne feledje, hogy az egész tetőn el kell helyezni őket, nem csak az alsó szélén. Egyrészt nem lenne elég, ugyanakkor a hó túlzottan megterhelné a tetőt.

Ebben az esetben ideális a hóvédő korlátok felszerelése. Nem védik meg a tetőt a hótól, hanem éppen ellenkezőleg, biztosítják, hogy ne essen le róla ellenőrizetlenül. Ezek egész sora létezik, és mivel nemcsak a burkolat típusa szerint különböznek egymástól, fontos, hogy a tető lejtése és alakja, valamint teherbírása szerint válasszuk ki őket. Szintén jó ötlet ezt a munkát a szakértőkre bízni.

Ami végül is az egész ellenőrzésre, és ha kell, a tetőre is vonatkozik, ha nem vagy túl jó a magasba mászásban, vagy egyszerűen nem érzed magad jól képzettnek. Nincs más dolgod, mint válassz egy megbízható céget, jó referenciákkal, és már a nyakadban a gond a tető miatt.

Biztonságos mások számára is

Ha olyan háza van, amelynek teteje közúthoz – azaz gyalogúthoz vagy úthoz – csatlakozik, akkor tudnia kell, mik a feladatai. A törvény szerint Önnek kötelessége gondoskodni a ház körüli biztonságos üzemeltetésről. Ez azt jelenti, hogy ha valami leesik vagy leesik a tetőről (és persze máshonnan), az Ön felelőssége. És ha ez egyúttal valami kárt okoz valakinek, az is a te hibád.

Gyakorlatilag ez elsősorban a hulló hóra vonatkozik, de a meglazult csempékre vagy vakolatdarabokra is. És bár a második két esetben csak a rendszeres karbantartás segít, a legjobb, ha a tetőt a burkolat lerakása után azonnal felszereli a hóesés ellen. Röviden, mert később bármikor nehezebb és drágább lesz. Mindazonáltal számítson arra, hogy ha hosszú ideig esik és fagy, időnként le kell dobni a havat a tetőről. Ebben az esetben is kötelessége a biztonságos áthaladás vagy átjárás biztosítása leejtéskor. Általában egy sorompó és egy megfelelő tábla elegendő mások figyelmeztetésére, amíg végzett.

Mit kell tartani tavasszal

Lehet, hogy most nem tud mindent megtenni, mert hamarabb jön a hó, mint várta. Talán csak az idővel küzdesz. Akkor megnyugodhat, hogy nyugodtan hagyhat valamit tavaszra.

1. Fontolja meg a felülvizsgálatot

Gondosan ellenőrizze saját maga a tetőt, és keressen látható sérüléseket. De közvetlenül is rendelhetsz egy szakszerű átvizsgálást, melynek során a szakember felméri helyetted a burkolat és az összes tetőszerkezet állapotát, és ha a tél után hibát észlel, azonnal foglalkozhatsz a javítással – még mielőtt fordulna. valami rosszabbba. Van új tető? Vessen egy pillantást a dokumentációra, lehet, hogy a garancia részét képezi a felülvizsgálati ellenőrzés, esetleg éppen ellenkezőleg, ezek egy garanciális bónusz, amiért már nem kell fizetni.

2. Vissza az ereszcsatornákhoz

Mindenekelőtt, ha nem tetted meg tél előtt, mássz fel, és alaposan tisztítsd meg az összes lefolyócsövet, vizsgáld meg, hogy nem kezd-e rozsdásodni, és alaposan vizsgáld meg a rögzítés szilárdságát is. Ennek köszönhetően néhány hét alatt nem borítja be a víz a homlokzatot, vagy ami még rosszabb, nem folyik be sehova.

3. Windows és így tovább

Ebben a pillanatban minden tetőnyílás – vagyis az ablakok, a tetőablakok és a szellőzőnyílások – alapos ellenőrzést érdemel. Itt fordulhat elő nedvességszivárgás vagy egyéb kár, és minél hamarabb észleli, annál egyszerűbb és olcsóbb lesz a javítás.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche