A nyár az az időszak, amikor a málna uralkodik a birtokomon. Régebben kevés volt belőlük a bokrokon. Minden megváltozott, amikor bevezettem a természetes trágyázást. Már több szezon óta sikeresen használok élesztőből és cukorból készült trágyát a kertben, ami segít a málnának egészségesen fejlődni és bőségesen teremni. Hogyan kell elkészíteni? Hogyan gondozza a málnát nyáron? A cikkben elmagyarázom.

Hogyan ápoljuk a málnát nyáron?

Sok kertész legalább néhány málnabokrot ültet a birtokára, hogy biztosítsa a bőséges, illatos, lédús, egyedi ízű bogyók termését. Ahhoz, hogy élvezhessük őket, a málnát nyáron megfelelően gondozni kell. Az évnek ebben az időszakában, amikor sok gyümölcsöt terem, a legnagyobb a víz- és tápanyagszükségletük. Ha a málna minden igényét ki tudjuk elégíteni ebben az évszakban, akkor befolyásolhatjuk a termés méretét és minőségét.

Hogyan ápoljuk a málnát nyáron? A következő ápolási intézkedéseket kell szem előtt tartani:

  • Nem minden kertész mulcsozza a málnát, ami nagy kár. Ez a nagyon egyszerű kezelés segít korlátozni a gyomok növekedését az élőhelyen, és csökkenti a víz párolgását a talajból. Ráadásul a természetes mulcsok lebomlanak, fokozatosan trágyázzák a talajt, és értékes tápanyagokkal látják el a málnát. Mindez azt eredményezi, hogy a bokrok több lédús gyümölcsöt teremnek. Mivel mulcsozza a málnát nyáron? Komposztált puhafa fűrészport és szalmát ajánlok. A tűlevelűek száraz tűlevelei, a fenyőtobozok vagy a faforgács ugyanilyen jól működnek;
  • Öntözés – a málnának sok vízre van szüksége ahhoz, hogy sok gyümölcsöt teremjen. A rendszeres öntözés különösen fontos a forró időjárás és a hosszan tartó szárazság idején. Ha a talaj helyenként kiszárad, a gyümölcsök kicsik lesznek, a termés pedig nem lesz kielégítő;
  • Trágyázás – a málna gondozásáról nyáron sem szabad megfeledkezni.. Ilyenkor már nem adunk nitrogént a bokroknak, hogy a hajtásoknak legyen idejük a tél előtt megkeményedni. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a málna nem különösebben falánk, és mérsékelt táplálást igényel, így könnyen túltrágyázhatjuk. A málna nyári tápoldatozásához célszerű természetes, házi tápanyagokat használni, amelyek nem koncentráltak. Ezeket anélkül használhatjuk, hogy aggódnunk kellene a málna túltrágyázása miatt.

Élesztő- és cukortrágya a málna számára

A málna trágyázása alapvető karbantartási feladat. Ha nem gondolunk rá a vegetációs időszak során, a bokrok nem fognak bőségesen termést hozni. Az én kertemben nyáron élesztőcukros műtrágyával trágyázom a málnát, amely nem tartalmaz nitrogént, olyan összetevőt, amelyre a növényeknek ilyenkor nincs igazán szükségük. Ehelyett számos más anyagot tartalmaz, amelyek nagyon értékesek a málnának. A B-vitaminok, a vas és a nyomelemek gondoskodnak arról, hogy a bokrok jól fejlődjenek, egészséges levelekkel és sok gyümölccsel rendelkezzenek. A természetes trágyának köszönhetően a málna dús, illatos és tele van édes lével.

A málna élesztős és cukros trágyázásának receptjét egy kertész barátomtól kaptam. Hogyan készül ez a táplálék? Nagyon egyszerű:

  • Morzsoljunk 50 g (fél kocka) friss élesztőt egy nagy tálba, és keverjük össze 1/2 csésze cukorral. Tegyük félre 1 órára;
  • Ezután öntsünk bele 5 liter langyos vizet (lehetőleg esővizet), fedjük le sajtvászonnal, és hagyjuk állni egy hétig.

Ez idő után minden erjedni fog. Mielőtt az oldatot a málna trágyázására használná, fel kell hígítani (1 csésze élesztőfolyadék 10 liter vízre). Én a nyár elejétől a szüret végéig 2 hetente ezzel a keverékkel öntözöm a gyümölcsbokrokat. Minden növény alá 1-2 l élesztőtrágyát öntözök. Használatával biztos vagyok benne, hogy a kertemben lévő málna egészséges és mentes a felesleges vegyszerektől.

Kapcsolódó cikkek:

Szedd össze a maradékot, és terítsd a málna alá. Egy vékony réteg is elég. A gyümölcsök fürtökben lesznek.

Van egy kis málnatermésed az idén? Egy hiba miatt nem termett bőségesen.