Hogyan kezdjük el a test felkészítését a nyári időszámításra

A nyári időszámítás kikényszerített egyórás alváskiesés, a szervezetnek fel kell készülnie erre a sokkra, mert néhány napon belül megmozgatjuk az óra mutatóit.

A nyári időszámítás extra napfényt, hosszabb tavaszi és nyári estéket hoz nekünk, de az alvásszakértők szerint ez nem mindig a legjobb átmenet számunkra. . Idén március 27-én, vasárnap hajnali 2-kor átállunk a nyári időszámításra.

A nyári időszámítás kikényszerített egyórás alváskiesést jelent

A nyári időszámítás egy óra kényszerű alvásveszteség, ami ugyanolyan hatással lehet ránk, mintha minden éjszaka elveszítenénk egy órát.. Ez olyasvalami, amivel tisztában kell lenni, és lehetőség szerint fel kell készülni rá – mondja Dr. Philip Alapat, a Baylor-i Baylor College alvásgyógyászati ​​adjunktusa.

A legtöbb felnőttnek 7 és 9 óra közötti alvásra van szüksége egy éjszaka, míg a gyerekeknek akár 11 órára vagy még többre is szüksége lehet. Dr. Alapat elmagyarázza, hogy az alváshiány a nappali teljesítménnyel függ össze:

  • Csökkent figyelem
  • Megnövekedett a munkahelyi vagy közlekedési balesetek száma
  • Súlyosabb esetekben káros egészségügyi állapotok, például szélütés vagy szívroham lépnek fel.

Tippek a test felkészítéséhez a nyári időszámításra

Idén, március 27-én, vasárnap hajnali 2 órakor kezdődik a nyári időszámítás. Dr. Alapat tippeket ad, hogyan készítse fel szervezetét egy vagy több órás alvás elvesztésére:

  • Fokozatosan mozgassa az ébresztőt 30 perccel. Ezt legalább két nappal a nyári időszámítás kezdete előtt el kell kezdeni, feltéve, hogy nem ébred fel egy órával korábban a szokásosnál.
  • Ha nem tudsz fél órával korábban felkelni, próbálj meg szombaton legalább egy órával korábban lefeküdni, vagy vasárnap aludj egyet, hogy megelőzd a másnapi álmosságot.
  • Tartsa hálószobáját hűvösen, sötéten és csendesen az alvásminőség optimalizálása érdekében. A hűvös szoba megkönnyíti az elalvást.
  • Korlátozza a képernyő előtt töltött időt – kerülje a tévénézést és a telefon képernyőjének bámulását közvetlenül lefekvés előtt.

Bár a nyári időszámítás megzavarja az emberek normál alvási rutinját, Dr. Alapat hozzáteszi, hogy jó ötlet a rendszeres lefekvés és ébrenléti idő betartására, ahogy alkalmazkodunk az időváltozáshoz.

– A legtöbb embernek szüksége van egy bizonyos ütemtervre, ami azt jelenti, hogy szervezetünknek várható ideje van elaludni és várható ideje az ébredésre. Az ettől a megszokott napirendtől való bármilyen eltérés ronthatja alvásunk minőségét és esetleges nappali álmosságot okozhat – mutatott rá Alapat doktor.

A délutáni alvás pótolhatja az elveszett alvásórákat

Ha például délután talál időt aludni, az segíthet és pótolhatja a kimaradt alvásórákat. Dr. Alapat arra biztatja az embereket, hogy a nap elején aludjanak rövidebb, körülbelül 30 perces, vagy még rövidebbet, mert a szunyókálás tovább ronthatja az alvás minőségét, ha későn alszunk el.

– A legfontosabb, hogy ez ne befolyásolja a közelgő alvási időszakot. A 18:00-i szunyókálás megzavarhatja az alvást, ha általában este 10-kor fekszik le. Ha azonban 1-2 óra körül tud szundikálni, azt a szervezet jobban tolerálja, és az éjszakai alvásunkat sem nagyon befolyásolja – magyarázta Alapat doktor.

Az elalvást segítő anyagok és a melatonin segít gyorsabban elaludni

Ha nem szokott korábban lefeküdni, esetleg használhatna olyan kiegészítőket, mint a melatonin, amelyek segítenek gyorsabban elaludni. Dr. Alapat azt tanácsolja, hogy először próbáljuk ki az előző tippeket, majd forduljunk orvoshoz, mielőtt bármilyen új gyógyszerrel vagy kiegészítővel kísérleteznénk.

– Annak a valószínűsége, hogy kisebb adagokban (1 vagy 2 mg) bármilyen. Amikor valamilyen gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt próbál szedni, hogy segítse egészségét, jó ötlet kikérni egy orvos véleményét, hogy megbizonyosodjon arról, hogy helyesen cselekszik, és semmi komolyabb nem történik – tanácsolja Alapat dr. aki azt javasolja, hogy forduljon orvoshoz altatók szedése miatt, ha álmatlanság tünetei jelentkeznek, ha éjszaka nem tud rendszeres aludni, vagy ha napközben tartós álmosságot érez.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche