A hortenzia egy lombhullató cserje, amelyet gömb alakú virágzat díszít, ami a növény jellegzetes tulajdonsága. Otthoni ágyásokban termesztik, vagy az erkély ablakpárkányait és teraszokat díszítik. Számos, különböző árnyalatú fajtája létezik, a kék nagyon népszerű. Sajnos gyakran előfordul, hogy idővel elveszítik szép színüket, de ez elkerülhető. Hogyan lehet kék hortenziát beszerezni? Mit tehetek, hogy idővel ne veszítsék el a színüket? Ebben a cikkben megtudhatja.

Hogyan lehet kékre festeni a hortenzia virágait?

A hortenzia kék színárnyalatát az antocianinok nevű vegyületek okozzák, amelyek egyben védik a növényt az UV-sugarak káros hatásaitól. Részben felelősek a beporzásért és a növény szaporodásáért is. Ha kék virágokat szeretnél, akkor calico hortenziát kell választanod, mert csak ők képesek színt váltani. A második fontos kérdés az a tény, hogy csak a rózsaszín és a világoskék virágok képesek színt váltani, a fehér árnyalat soha nem színeződik.

Kék hortenzia – megfelelő szubsztrátum és trágyázás

Az első tényező, amely befolyásolja a hortenziák kék színét, a következő A megfelelő talaj biztosítása. A virágok kezdik megváltoztatni a kívánt színt, ha a Talaj kellően savas (4,5-5,5 pH között kell lennie). Ebből a célból használjon alumíniumionokat tartalmazó talajsavanyítót. A készítmény azonban nem tartalmazhat foszfort, amely zavarja az egész folyamatot.

A hatások akkor lesznek láthatóak, ha a műtrágyát kéthetente használja a címkén található utasításoknak megfelelően. Ha többféle árnyalatú virágok jelennek meg a bokrokon, az azt jelenti, hogy a talaj savassága a különböző helyeken kissé eltérő. Ezért nagyon fontos, hogy egyenletesen öntözzük az elkészített terméket. Ne feledje azt sem, hogy a talaj legyen vízáteresztő, termékeny és humuszban gazdag.

A víz összetétele befolyásolja

Az is fontos, hogy milyen vízzel öntözzük a növényeket. Az esővíz a legjobb a calico hortenziák kék színének eléréséhez, amely nem tartalmaz kalciumot. Ez az elem kimossa a szirmok színét, és a szirmok elveszítik intenzív árnyalatukat. Az alumínium nem kötődik az antociánokhoz, a hortenziák kék színéért felelős vegyületekhez. Kalciummal azonban összekapcsolódik, ami tovább savtalanítja a talajt.

Kapcsolódó cikkek:

A csalántrágya a legjobb trágya, amit a növényeidnek adhatsz. Felejtsd el a vegyszereket, viselj kesztyűt

Nem hortenziát és nem lilát. Ültesse ezt a cserjét a kertjébe. Nyáron „hógömbökkel” fog gyönyörködtetni.