Hogyan lehet csökkenteni a rossz leheletet kutyáknál. Először meg kell találnia az okot

Megeszik, ami nincs

Figyelembe véve, hogy a kutyák mit tudnak enni, meg kell mondani, hogy a leheletük nem olyan szörnyű. Fokhagymát és hagymát szerencsére nem szabad fogyasztani, így az időnkénti felesleg egy másik kutya elfogyasztott ürüléke formájában bizonyos önmegtagadás mellett elviselhető. Szerencsére erre az esetre léteznek speciális eukaliptusszal és mentollal készült finomságok, amelyek képesek jelentősen eltüntetni a szagot a kutya szájából.

Kúszó ellenség – parodontitis

Az említett finomságok nem leplezhetik el a kutyák súlyosabb, rossz lehelettel járó egészségügyi problémáit sem. Felmérések kimutatták, hogy a kutyák 80%-a már három éves korában szenved valamilyen fog- vagy szájbetegségben. Még egy viszonylagos apróság is, például a foglepedék, fogágygyulladáshoz vezethet, amely végül krónikus fogínygyulladást okozhat, amelyet fokozott fogmozgás kísér, majd elvesztése. Az ínybetegség az elégtelen fogápolás következménye, semmi esetre sem csak esztétikai probléma. A fogágygyulladást gyakran elhanyagolják, mert nem fáj. A kezeletlen gyulladás azonban szív- vagy vesebetegséggé alakulhat, és krónikus fertőzések forrásává is válhat. Az ínybetegség baktériumok milliói számára nyitott kaput jelent a véráramba. Az ilyen esetek sokkal súlyosabbak, mint a lepedék és a rossz lehelet.

Különféle szájbetegségek

A fogászati ​​betegségek a belső szervek súlyos megbetegedését is okozhatják. Gyengítheti például a szívet, a veséket vagy a májat. A szájüregi betegségek súlyosságának kockázata fajtánként és kutyánként eltérő. Például a kistestű kutyák fogai fogékonyabbak a betegségekre. Ez annak is köszönhető, hogy fogaik jobban össze vannak zsúfolva. Különféle botokkal és rágócsontokkal vagy játékokkal való tisztításuk nem olyan hatékony, mint a nagytestű kutyáknál. Ezenkívül a kis fajták állkapocscsontja kisebb, így a betegség gyorsabban halad át ezen a csonton, mint a nagy kutyáknál. A kisebb kutyák tovább élnek, és még ez is több kárt okozhat fogaikban és állkapcsaikban. A legyengült immunitású vagy tápanyaghiányos étrendű kutyák nehezebben tudnak ellenállni a fogágygyulladást okozó baktériumoknak.

Hogyan alakul ki a fogkő

Minden szájüregben általában több százféle baktérium él. Ez a környezet működik nekik, mert párás és meleg. Ugyanaz a folyamat megy végbe, mint az embernél, a kutyáknál is. Ezen baktériumok egy része a fogak felszínéhez tapad, és ott tömegesen elszaporodik. A nyállal és az ételmaradékokkal együtt lepedéket képeznek a fogakon. Szerencsére a lepedék puha, így napi rendszerességgel könnyen eltávolítható. Ha azonban nem távolítják el rendszeresen, akkor megkeményedik és kemény kérget képez – fogkő. Ahogy a fogkőréteg megvastagodik, elkezdi eltávolítani az ínyet a fogtól, és ínygyulladást – az ínygyulladást – okoz.

Praktikus fogtisztító segédeszközök

Bár a kutya ínyét egészségesen és lepedékmentesen tartani nem olyan nehéz, a kutya fogainak megfelelő gondozását erősen alábecsülik. A kutyáknak nem elég, ha csak a botokat vagy a csontokat harapják meg a fogukat. Ideális 2-3 különböző módszer alkalmazása kutyáink fogainak ápolására. Az egyik a fogmosás fogkefével és speciális fogkrémmel. Egy másik lehetőség a koptató takarmány alkalmazása, az úgynevezett fogászati ​​diéta. Mindkét módszer megakadályozza a plakk felhalmozódását. A fogak ápolására szolgáló speciális élelmiszerek széles választéka és a kutyák fogtisztítását segítő segédanyagok, mint például a különböző ízű speciális kefék és fogkrémek vagy a kutyáknak szánt rágójátékok jelentősen (gyakori használat mellett) pozitívan befolyásolhatják a kutya fogainak egészségét. . És ezzel egyidejűleg csökkenti a kutya szájából származó szagokat. Különböző kefék készülnek, például masszázspontokkal, amelyek serkentik az íny vérellátását. Adhat kutyájának ehető kutyafogkefét finomságként. Továbbra is a legjobb szolgálatot teheti kutyája fogainak, ha valódi fogkefét és fogkrémet használ, amelyet kifejezetten a kutyák és gazdáik igényeire fejlesztettek ki. Vannak például olyan ecsetek, amelyeket a férfi az ujjára tesz. Vásárolhat speciális fogvédő zseléket vagy kutyáknak szánt fogkrémeket is, például májízesítéssel. És pokol lenne, ha egy ilyen fogkrém nem ízlene a kutyának!

A foglepedék megelőzése

A rendszeres tisztítás a legjobb megelőzés. Hetente három rendszeres takarítás elegendő. Ez megakadályozza a baktériumok megtelepedését és a meszesedést is. Egy másik lehetőség a megelőző védekezési módszer, amely egy speciális gélviasz felviteléből áll. A speciális viasz inert védőréteget hoz létre a fogakon. A baktériumok nem tudnak megtelepedni rajta. Ez a viasz szabadalmaztatott mechanizmussal rendelkezik a foghoz tapadáshoz. Csak mechanikusan távolítható el. Átlátszó vékony védőgátat hoz létre a fogon, amely ugyanakkor semmilyen módon nem zavarja a fogat. Ez a speciális viasz két változatban kapható – az egyik professzionális, a másik pedig otthoni ápolásra szolgál.

Mikor kell elkezdeni a megelőző ellátást

A megelőző ellátást azonnal el kell kezdeni, amint a kutyának maradandó fogai vannak.

Ha figyelembe vesszük, hogy az egészséges fogakkal rendelkező kutyák akár 15%-kal tovább élnek, mindenképpen megéri a fáradságot, hogy rendszeresen mosson fogat.

Forrás: ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche