Hogyan lehet egy aranyos kisállat kutyából durva házőrző kutyát és könnyfakasztót csinálni?

Elmondható, hogy a legtöbb kutya veleszületett a család és a szomszédos terület védelmének vágya. Ez alól kivételt képeznek a rendkívül barátságos fajták, mint például a golden retriever vagy a labrador, amelyek talán még a tolvajok kapuját is szívesen betárnák. Logikus, hogy még a kis fajtákból sem készítünk működőképes őrt, ami lehet, hogy hangosabban ugat, mint egy riasztó, de nem riasztja el a kitartókat. Kertes ház őrzésére ezért ideális közepes vagy nagytestű kutyákat választani, amelyek már megjelenésükkel is tiszteletet érdemelnek. Például a német juhász, a doberman, a nagy és közepes méretű schnauzer, a hovawart, a berni pásztorkutya, az akita inu vagy akár egy jóképű collie a legjobb őrzőkutya.

Mindenesetre nem ajánlott nehezen kezelhető, akaratos és agresszióra hajlamos fajta beszerzése, kivéve, ha megfelelő kutyás tapasztalattal és oktatói felügyelet melletti kiképzési lehetőséggel rendelkezik. Az őrző kutya semmilyen körülmények között nem lehet agresszív. Lehet, hogy ugat, de nem haraphat, hacsak nem támadják meg egyenesen.

A házőrző kutya alapképzése lényegében nem különbözik a kanapékrumpli oktatásától; fejleszteni kell a kölcsönös bizalmat, ami simogatás, játék, parancsok gyakorlása és világosan meghatározott szabályok kombinációjával érhető el. Soha ne büntesse fizikailag a kutyát, és ne provokálja verekedésre. Egy ilyen megközelítés összezavarná és kiszámíthatatlanná tenné.

Bár a kutyáknak megvannak az ösztöneik, és bizonyos mértékig meg tudják különböztetni a barátságos embert a betolakodótól, meg kell tanítani őket arra, hogy a családtagokon kívül senkit ne engedjenek be a kertbe az Ön jelenléte nélkül. Kérje meg a látogatókat, hogy mindig várja meg érkezését, mielőtt kinyitná a kaput. Ezután egyértelmű paranccsal parancsolja meg a kutyának, hogy álljon el az újonnan érkezők útjából. Megszokja, hogy a mester parancsa nélkül senki nem megy be a kertbe.

Kifejlesztheti benne az őrző ösztönt a „Figyelem” parancs betanításával. Hagyja, hogy őrizzen egy tárgyat vagy akár egy gyereket, és távolodjon el – először néhány méterre, majd növelje a távolságot, amíg teljesen be nem megy a házba. A kutyának tudnia kell ülni vagy feküdni az őrzött objektum közelében, amiért csemegét és dicséretet kap.

Célszerű olyan segítőt hívni, akit a kutya nem ismer. Nem lehet a jó barátod, aki minden második nap eljön hozzád egy italra, hanem egy munkahelyi kolléga, akivel csak formális kapcsolatot tartasz, és nem látogatod meg egymást. Ideális esetben hívjon meg egy oktatót egy edzőteremből, aki pontosan tudja, mit és hogyan.

A segítő körbeveszi az őrzött tárgyat vagy személyt, és megpróbálja elcsábítani a kutyát egy finomságra. A kutyának figyelmen kívül kell hagynia a segítőt és a csemegét is, és ébernek kell maradnia a helyén.

Csak tapasztalt oktatóval oktasson, hogy reagáljon az Ön vagy egy őrzött személy elleni támadásra, vagy egy kerítésen átmászó behatolóra. Lehet, hogy a kutya nem érti meg, hogy ez csak edzés, és jó szándékkal súlyosan megsebesítheti a segítőt. Ne feledje, hogy még egy házőrző kutyának is nagy, szerető jófiúnak kell maradnia. Csak akkor támadhat, ha közvetlen veszélyben van.

(Források: , )

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche