Hogyan lehet megérteni, hogy egy családban az együttélés válsága történt? A pszichológus elmondta
Szinte minden házaspár válsággal szembesül közös életében. És bár általánosan elfogadott, hogy a „válság” valami negatív, valójában minden válság egy család átmenetének folyamata a fejlődés új szintjére. De néha a párok nem értik, hogy kapcsolatuk válságban van, vagy csak átmeneti nehézségek vannak. Yana Kataeva családpszichológus három jelet azonosított, amelyek segítenek megérteni, hogy a közös életetekben határozottan válság érkezett.

Fénykép: freepik

Yana Kataeva szerint minden családban előfordulnak veszekedések és félreértések. Még a legboldogabb házastársak is elfáradnak és ingerültek időnként. Fontos, hogy ne távolodj el a párodtól, hanem találd meg az okot és kezdd el megoldani.

– Próbáljon meg válaszolni magának arra a kérdésre, hogy történt-e Önnel olyan esemény, amely a családi rendszer átalakítását igényelte? – mondta a szakember. – Például gyermek születése, elköltözése, nagykorúvá váló gyermekek, hozzátartozók halála vagy súlyos betegség, munkahely elvesztése, vagy fordítva, többletpénz megjelenése. Tehát mindehhez a családi rendszer átalakítása szükséges. Ez pedig azt jelenti, hogy a kapcsolat válságban van. Ez abban különbözik néhány átmeneti nehézségtől, hogy a rendszer először az egyik állapotban volt, most pedig egy másikba költözik, ezért a családot most újra kell építeni.

A pszichológus a második jelnek nevezte, hogy a pár korábbi kapcsolatteremtési módszerei leálltak.

– Például, ha korábban tudott veszekedni és panaszkodni, akkor idővel kibékült. Kiderült, hogy korábban megvoltak a saját közös rituáléi a kapcsolatok hibáinak kijavítására. Most még azután is abbahagyták a munkát, hogy Ön minden módszert kipróbált a gyakori problémák és veszekedések megoldására. Ez ismét megerősíti azt a tényt, hogy kapcsolatában családi válság van. Jellemző rá az is, hogy válságban félsz és össze van zavarodva. Ez a harmadik jel. Amikor ezek csak átmeneti nehézségek, haragot, haragot, igazságtalanságot érezhetsz, de nincs félelem vagy zavarodottság. Ha most történik valami, ami miatt veszekedsz a partnereddel, nem világos, hogyan tudsz ebből az egészből kikerülni. Ilyenkor kérdések merülnek fel, hogy érdemes-e egyáltalán ebben a kapcsolatban maradni, vagy otthagyni és továbblépni. És ezek a kérdések, a félelem, a zavarodottság azt jelzi, hogy ez egy válság, nem pedig a hétköznapi átmeneti nehézségek.

Yana Kataeva tanácsokat adott a családi válság leküzdésére is. Szerinte ebben az időszakban a házastársak legyenek türelmesek, engedékenyebbek, többet segítsenek egymásnak a hétköznapokban, ne hagyják abba a kommunikációt. Többet kell ölelni, érzelmeket mutatni, együtt sétálni, elmenni valamilyen intézménybe vagy rendezvényre.

Ez lehetővé teszi, hogy szünetet tartson a mindennapi otthoni rutinból. Minden válság sikeres leküzdéséhez mindenekelőtt meg kell mentenie a családját. Meg kell beszélnie házastársával mindent, ami jelenleg aggaszt egy személyt. Pihenjen együtt, beszélgessen, szerezzen kellemes benyomásokat és érzelmeket akár apró dolgokból is, – zárta gondolatait a családpszichológus.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche