Hogyan lehet megszabadulni a kutyák szájszagától? Tippek az egészséges és friss leheletért

A szájszag gyakori probléma a kutyáknál, amely komoly egészségügyi problémákat jelezhet. Miért merül fel ez a probléma, és hogyan lehet kezelni? A következő cikkben részletes útmutatót nyújtunk a kutya fogainak ápolásához, beleértve a megelőző intézkedéseket és a megfelelő tisztítással kapcsolatos tippeket.

A legtöbb kutya szájszagtól szenved. Bár normálisnak tűnhet, ha a kutya mindent megeszik, ami az útjába kerül, ez határozottan nem normális, és foglalkoznia kell a problémával. Miért lehet veszélyes és hogyan kezeljük? Tanácsot adunk Önnek.

A 2 évesnél idősebb kutyák akár 90%-a szenved szájszagtól. Nem mindig a fogkő és a baktériumok az okai. Rosszabb esetben lehet megrekedt tárgy, daganat a szájban vagy a torokban, gyulladásos gyomorbetegségek, hasnyálmirigy-, vese- és májproblémák. Néha egyszerűen csak helytelen táplálkozás vagy székletevés.

A takonyszag sok mindent elárulhat. Az ürülékevés okozta szag összetéveszthetetlen. Ha a szag rothadóbb, akkor valószínűleg fogászati problémáról van szó. Érzed a vizelet szagát a szádból? Lehet, hogy veseproblémáról van szó. A kesernyés vagy savanyú szag gyomorbetegségre utal. Az édes gyümölcsszag a közelgő cukorbetegség lehetséges jele. Ne várjon az állatorvos felkeresésével, hogy megállapítsa a pontos problémát.

Hogyan kell megfelelően ápolni a kutya fogait?

  1. Hetente legalább egyszer tisztítsa meg a kutya száját.
  2. A lapos szájú kutyák esetében ajánlott a mindennapos fogmosás.
  3. Használjon speciális, kutyáknak szánt fogkrémeket.
  4. Adjon kutyájának nyers csontot, hogy segítsen eltávolítani a fogkövet.
  5. A kutya fogait és szájüregét ápoló rágható finomságok is alkalmasak.
  6. A jutalomfalatoknak fahéjat vagy szegfűszeget kell tartalmazniuk.
  7. Vásároljon olyan szájvizet kutyáknak, amely csökkenti a szájszagot.
  8. Nagyszerű segítség a hínár, a zúzott barna tengeri moszat.

Hogyan mossunk kutyánk fogát?

Először is ismertesse meg a kutyát a fogkrém ízével. Hagyd, hogy néhányszor lenyalja a fogkrémet az ujjadról vagy egy kedvenc játékodról. Adj neki időt, hogy hozzászokjon ahhoz, hogy megérinted a fogait. Vegyél egy kis kutyafogkrémet az ujjadra, és óvatosan futtasd végig vele a fogait. Figyeld a reakcióját.

Ismételje meg ezt a folyamatot néhány napon keresztül. Ha a kutyának nem okoz problémát, akkor áttérhet a fogkefével, ujjkefével, gézpárnával vagy szalvétával történő fogmosásra. Óvatosan fogja meg a szájkosarat, és tárja fel a fogakat. Egy kis mennyiségű fogkrémmel kezdje el először a szemfogakat felfelé és lefelé mosni, mintha csak végigsimítaná a fogkrémet rajtuk. Fokozatosan haladjon a hátsó fogak felé. A metszőfogakat (elülső fogakat) mossa meg utoljára, mivel ezek nagyon érzékenyek. A fogak belső oldalát nem kell tisztítani, a kutya nyelve tartja tisztán ezeket a területeket.

Körülbelül egy hét múlva a kutyának meg kell értenie az egész folyamatot, és máris folytathatja az összes fog rendszeres tisztítását. Minden sikeres tisztítás után simogassa, dicsérje és jutalmazza meg kutyáját jutalomfalattal.

A megelőzés a kulcs

Ha a fogkő és az ínygyulladás már kiterjedt, csak a fogkő (és gyakran a fog) részleges altatásban történő eltávolítása segíthet az állatorvosnál. A fogkő a legnagyobb veszélyt a kistestű és a rövid állkapocsú fajtákra (például a bulldogokra) jelenti, amelyeknek gyakran nem szabványos a fogazatuk. Nekik kisebb méretű pelleteket adunk, a nagyobb pelletek harapásával segítjük a lepedék megtisztítását.

Azzal, hogy odafigyelsz kutyád foghigiéniájára és fogápolására, megakadályozhatod a baktériumok szervezetbe való bejutását, és esetleg megmentheted pajtásod életét.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche