Hogyan lehet megszabadulni a molyoktól? 5 dolog, amit halálosan utálnak. Eltűnnek, és nem látod őket többé

Kicsik, észrevétlenek, de nagy kárt okoznak. Hogyan szabaduljunk meg a szekrény- és élelmiszermolyoktól?

Előfordulhat, hogy függönyökön, fehér falakon, szekrényeden vagy kamrádban megpihenve látod őket. Ezek az apró molyok első pillantásra békésnek tűnnek. Nem csípnek. Nem harapnak. Nem zümmögnek. Nem mérgezik a levegőt. Nagy számban mégis kárt okoznak. Két lepkefaj a leggyakoribb a környékünkön: a szekrénymoly és az ételmoly. Hogyan lehet megkülönböztetni őket?

Nézd meg a videót, hogy megtudd, hogyan lehet az ételmolyokat elriasztani, és még sok mást is:

Szekrénymolyok

Ezek a lepkék testükön teljes egészében ezüstfehér színűek. Sötét és nedves helyeken találkozhatsz velük a szekrényedben, amely egy nagy étterem ezeknek a rovaroknak. Érdekes módon nem is annyira a nagy molyok, hanem azok számos utóda a fő táplálékfelvevő, amelyek lárvái mindenféle ruhadarabon megtalálhatók. A molyok a keratint tartalmazó természetes anyagokat részesítik előnyben. Ezek elsősorban a gyapjú, a haj, a bőr, a toll, a pamut.

Mit tegyünk, hogy ne látogassanak meg?

Készítsen számukra barátságtalan körülményeket. Hogyan? Egyszerű, tegyünk olyan dolgokat, amelyeket a molyok nem szeretnek. Szellőztessünk (még akkor is, ha az időjárás odakint nem a legjobb). Takarítsd ki alaposan a szekrényedet, és időnként mosd ki azokat a dolgokat is, amelyeket már egy ideje nem hordtál. Ne tárolj nedves ruhákat a szekrényedben, ami csak behívja a hívatlan vendégeket. És mindenképpen távolítsd el a szobákból a papírtapétát. A szekrénymolyok imádják őket, és titkos búvóhelyeket építenek bennük.

Szagolja ki őket

Merítsünk ihletet nagyanyáink tippjeiből, akik aromás anyagok segítségével száműzték a csokornyakkendőket a szekrényükből. A molyok ugyanis utálják őket, és nem bírják sokáig a jelenlétükben. Hogyan kell csinálni: akasszon a szekrényébe zacskónyi levendulát, feketeborsot vagy lucfenyőtűt. Jól működik az aromaszappan is, ami kellemes illatúvá teszi a szennyest, de a kártevőknek nem tesz jót.

Folytatás a következő oldalon

Csapdák beállítása

Csald a rovarhadseregedet egy tál sörbe vagy egy ecetből és melaszból kevert keverékbe. Helyezd a tálat egy szekrény közelébe, és figyeld meg, hány moly akad bele.

Vegyszeres módszerekkel

Ha nem akarsz időt vesztegetni, használd a kémiát. A feromon termékek vagy a rovarölő szereket tartalmazó, ragacsos bevonatú csapdák jól használhatóak otthoni használatra. Jó például a Cytrol Dust (rovarirtó por), vagy a piretroid por koncentrátumok, mint a Cytrol Forte, a Vulcan Super 10 Ec vagy a Bandit Super.

Élelmezési molyok

Különlegességük, hogy kétszínűek. Testük felső része világos, alsó része sötétebb. Ezek a lepkék szeretik a laza ételeket, a lisztet, a rizst, a zabpelyhet, a müzlit, de a teát sem vetik meg. A csokoládéban is megtalálhatóak. Klasszikus jele jelenlétüknek a kis pókháló, amivel mindig becsomagolják az ételt. Amint ilyen módon érintett élelmiszert találsz, dobj ki mindent bocsánatkérés nélkül! Lehetséges, hogy a szorgalmas moly a következő generációjának csíráit rakta le bennük.

Mit tegyünk, hogy távol tartsuk őket az éléskamrától?

Bevásárlás után tegyen át minden laza élelmiszert, például kakaót, zabpelyhet, lisztet vagy rizst zárható edénybe. Ugyanez a tanács vonatkozik a szárított gyümölcsökre vagy gombákra is, amelyeknek jót tesz, ha aromás babérlevéllel együtt „zacskózzuk” be őket. Ez a zöld levél ugyanis természetes molyriasztó hatású, akárcsak a szegfűszeg, a citromhéj vagy a levendula. Ha szeretné, a kamrában újságpapírt is elhelyezhet alapként. A molyok utálják a tintát!

Általános takarítást hirdet

Sajnos nem lehet csak úgy, erőfeszítés nélkül megszabadulni ettől a pillangótól. Ezért próbáld meg mozgósítani az utolsó erődet (és a többi családtagét), és közösen nézzétek át a készleteidet. Azonnal dobjátok ki a molyfertőzött zsebeket. A többit zárja üvegekbe. A polcokat és a szekrényeket alaposan porszívózd ki, és mosd át őket ecettel, amely fertőtlenítő hatású.

Használjon feromoncsapdákat

Feromoncsapdákat használhatsz a lisztharmatbogarak elfogására, amelyek megelőzésként is működnek. A speciális molylegycsapdák is jók.

Forrás: B:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche