Hogyan lehet megszabadulni a szekrénymolytól? Íme 7 házi gyógymód, ami tényleg működik!

A molyok első ránézésre a legkevésbé sem tűnnek élősködőknek, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz.

Ezek a kis rovarok a pillangókhoz hasonlóan néznek ki, csak sokkal kisebb változatban.

Méretben, alakban és színben is különböznek egymástól. És a lepkékhez hasonlóan a Lepidoptera rend Lepidoptera családjába tartoznak.

A lepkék azonban 10:1 arányban nagyobb számban vannak jelen, mint a pillangók, és éjszakai rovarok, ami azt jelenti, hogy leginkább éjszaka aktívak. A molylepkék nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberre, de sok kárt okoznak a ruházatban, a kárpitban és az éléskamrában lévő élelmiszerekben.

Mi vonzza a molyokat a házába?

Ezek a kis rovarok a fiókokban, tisztító kosarakban és szekrényekben bújnak meg, ahol megrágják a legdrágább ruháidat, és lyukakat okoznak a kedvenc pulóvereidben és kabátjaidban – előszeretettel használják a kasmírt és a gyapjút. A molylepkék a meleg, sötét helyeket kedvelik, például a kanapék és takarók belsejét. Olyan kicsik lehetnek, amilyenek csak akarnak, de ezek a kis lények a bőrt, igen, a bőrt is képesek átrágni! Érdekes módon nem a kifejlett molyok okoznak kárt a divatos ruháidban, hanem a lárvák.

A kifejlett molyoknak nincs szájuk! Meglepő, tudom!

7 természetes házi gyógymód a molyoktól való megszabadulásra!

Első lépésként alaposan ki kell takarítanod minden, vagy minden olyan helyet, ahol molyokat észleltél. Takarítsd ki a szekrényeket, és dobj ki minden olyan élelmiszert és tárgyat, amely kapcsolatba került a molyokkal. Ha molyok vannak a konyhában, akkor molyhálókat, ürüléket és bűzös szagot is fog látni. A jó hír az, hogy ezekre a bosszantó rovarokra határozottan léteznek természetes gyógymódok!

Indiai lilaakác (indiai zaderach)

Az indiai zaderach néven is ismert indiai lila jó pestisriasztó hatású. Ennek a természetes gyógynövénynek a leveleit is felhasználhatjuk, ha a konyhaszekrénybe tesszük (a friss levelek a legjobb megoldás). Ha van indiánfűz porod, szórd szét a polcokon és a szekrényed más területein. Vásárolhat indiai zosterolajat is, és azt vattapamacsokba áztathatja, majd az egész házában leterítheti azokat a pestisfertőzött területeken. Ezzel a módszerrel egyszer s mindenkorra száműzheted a molyokat a házadból.

Fahéjrudak

Csomagoljon néhány darab fahéjrudat papírba, és helyezze el őket a szekrényekben, szekrényekben és fiókokban. Az illat elűzi a molyokat, és megakadályozza, hogy mások is behatoljanak. A fahéjrudak illata kissé nyomasztó lehet, ezért is fontos, hogy előbb becsomagold őket. Ha a fahéj illata megragad a ruháidon, mosd ki őket alaposan, miután a molyok eltűntek.

Cheddar darabkák

Ha tudsz cheddar darabokat szerezni, tedd meg, nagyon hatékonyak a molyok kiirtásában. A molyok láthatóan nem bírják ezt a cuccot, ezért tartson egy csomag frissen aprított cheddar darabkát a fertőzött területen, és ez távol tartja a molyokat. Ezeket a hasznos cheddarfa korongokat akasztókon is tárolhatja, hogy a molyok távol tartsák a ruháit károsító molyokat.

Kremelina

Egy hatékony természetes gyógymód számos kártevő, rovar és rágcsáló fertőzésre; egy zsák diatómaföld az otthonában. Ez egy fehér por, amelyet puha üledékes kőzetek feltörésével hoztak létre. Nincs szaga, és nem mérgező az emberekre vagy a háziállatokra. Ezt a szert használhatja a szekrényekben, fiókokban, szekrényekben és bárhol máshol, ahol molyokat észlelt.

Mivel a molyok kikelnek, a diatómaföld meglehetősen halálos számukra. Ha lenyelik, akkor belülről széttépi őket, mert a diatómaföldpornak nagyon éles darabjai vannak. Ha azonban átjutnak a diatómaföldporon, akkor is felszakítja a védőburkolatukat, és végül kiszárítja és megöli őket. Ez percek kérdése. Amint a molyok találkoznak a diatómafölddel, a molyproblémák megszűnnek.

Porszívózás

A porszívózás nem csak a portól, az elpusztult rovaroktól, az ételdaraboktól és egyéb dolgoktól szabadít meg, amelyekből a molyok táplálkozhatnak. Sokkal többet tesz, a porszívózás elkaphatja a molyokat, amelyeket talán észre sem vettél, miközben a függönyökön, szőnyegeken és takarókon tartózkodnak. Annak érdekében, hogy megfelelően bejusson ezekbe a nehezen hozzáférhető területekre, mindenképpen szerezzen be egy olyan porszívót, amely speciális tartozékkal és HEPA-szűrővel rendelkezik, amely valóban képes felfogni a port és a szennyeződéseket.

Porszívózáskor ne hagyjon egyetlen darabot sem üresen; jusson be minden repedésbe, lyukba, ablakpárkányba, az ágy és a kanapé alá, a szekrények belsejébe, egyszerűen MINDENHOL!

Borax

Egy másik adalékos módszer, amely megöli ezeket a csúnya kártevőket, de nem okoz egészségügyi kárt a folyamat során. Készíthetsz molycsalit, ha kukoricalisztet keversz össze bóraxszal, majd egy edénybe teszed. A csalit helyezd el ott, ahol a molyok megszállják a szobádat, és néhány naponta ellenőrizd a helyet, hogy eltávolítsd az elpusztult molyokat. A csalit 3 hetente meg kell újítania.

A bórax önmagában is használható; először kezelje a területeket, mivel ez valóban megelőző módszer. Miután alaposan kitakarította és portalanította a fiókokat, szekrényeket és szekrényeket a portól és a szennyeződésektől, szórjon egy kis bóraxport azokra a területekre, ahová a molyok bejuthatnak. A résekbe, a készülékek mögötti helyekre, kanapékra és olyan helyekre is szórhatsz, ahol ezek az okos rovarok elbújhatnak.

Levendula tasakok

Néhány különböző gyógynövény, például az anyarozsma és a rozmaring hasznosnak bizonyulhat a molyok eltávolításában. A levendulánál azonban semmi sem bizonyult hatékonyabbnak. Választhatsz levendula spray-t, és vagy használhatsz szárított levendulát, ha van, ha van. Vannak, akik saját maguk készítenek levendulás tasakokat úgy, hogy levendulaport öntenek kis ruhadarabokba, amelyeket aztán összekötöznek, hogy a por ne folyjon ki.

A levendulás tasakokat a szekrényekbe és a ruhásszekrényekbe is teheted, hogy távol tartsd a molyokat. Bónuszként pedig a ruháidat édes levendulaillattal illatosítják.

Megelőzés a molyfertőzés ellen!

Ismerik a mondást, hogy „megelőzni jobb, mint gyógyítani”, azt hiszem, ma megtanultuk, hogy ez igaz. Jobb megelőzésképpen védekezni a pestisfertőzés ellen, mint megpróbálni megszabadulni ezektől a bosszantó rovaroktól otthonunkban.

Íme, néhány módszer, amely segíthet abban, hogy megakadályozza a molyok betörését otthonába.

  • Néhány havonta mozgassa át a bútorokat a házban; ágy, étkező Stu és székek, kanapék stb. Ne feledje, hogy a molyok szeretnek sötét helyeken elrejtőzni, így ha rendszeresen mozgatja a holmiját, nem lesz hová elbújniuk.

Hogy megóvja ruháit a molyoktól, itt van néhány fontos dolog, amit megtehet:

  • Szereljen fel világítást a szekrényében, hogy a bosszantó élősködőknek ne legyen hová elbújniuk.
  • Győződjön meg róla, hogy ruhái tiszták és morzsáktól, foltoktól és egyéb ételmaradékoktól mentesek. A molyok nem azért eszik meg a ruháidat, mert szeretik az ízét; valójában az esetlegesen rajta lévő apró ételmaradékokat keresik.
  • A molyokra érzékeny ruhákat (selyem, gyapjú) ki kell mosni, és biztonságosan el kell rejteni ruhazsákokba, és/vagy légmentesen záródó műanyag tárolóedényekbe.
  • Ha használt vagy régi ruhákat vásárol, tegye őket a szárítóba, hogy megfelelően felmelegedjenek. Alaposan ki kell tisztítani őket, mielőtt a szekrénybe akasztjuk. Lehet, hogy így a tudtod nélkül csalogatod be a molyokat a szekrényedbe.
  • Ugyanez vonatkozik a használt bútorokra is, tisztítsd meg őket rendesen, és szabadulj meg minden portól, mielőtt beköltözteted őket a lakásodba.

Ön is küzd a bosszantó molyok problémájával? Oszd meg tapasztalataidat, tippjeidet és trükkjeidet, hogyan küzdhetsz meg hatékonyan ezekkel az élőlényekkel! Szívesen látjuk hozzászólásait az alábbi hozzászólásokban.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche