Hogyan melegítsünk be egy északi fekvésű helyiséget: 4 trükk a hideg helyiség melegebbé tételéhez további energiaköltségek nélkül

Egy házban (vagy lakásban) a szobák a kardinális irányokhoz képest eltérően helyezkednek el. És általában a leghidegebb, amely a hő- és fényhiánytól szenved, az észak felé néz.

„Tavasszal és nyáron ezt gyakorlatilag észre sem vesszük, de az őszi-téli időszakban, amikor minden hőfok fontos, és fizetni kell érte, az ilyen helyiségek különös figyelmet igényelnek.”

És bár a szobák elrendezését nem tudjuk megváltoztatni, számos módszer létezik, amelyek hatékonyan segítik a meleget, még a nagyon hideg napokon is.

Az északi fekvésű helyiségek természetesen nehezebben fűthetők, mivel a hideg levegőt a helyiségben és a falakat fel kell fűteni. Ennek a feladatnak a megkönnyítése és az energiaköltségek csökkentése érdekében a fűtési szakemberek a bútorok átrendezését javasolják, hogy a radiátorok és a hűtőbordák hatékonyabban működjenek.

Például az olyan bútorok, amelyek nem takarják el a radiátort, jobb hőkeringést biztosítanak. A nagy tárgyak – kanapék vagy ágyak – megfelelő elhelyezése is segít. A hatékonyabb hőmegtartás érdekében ajánlatos őket radiátor vagy szellőző mellé, de nem fölé helyezni.

A helyiség fűtése észrevehető eredményt ad, ha a helyiség megbízhatóan védett a huzattól. Ellenkező esetben a hideg levegő gyorsan tönkreteszi minden erőfeszítését.

A következők segítenek ebben: tömítés az ajtók és ablakok körül; vastag függönyök vagy redőnyök; hőszőnyegek vagy szőnyegek, amelyek további szigetelőréteget biztosítanak.

Még ha dupla üvegezésű is van, sok hő elvész az ablakokon keresztül. Főleg, ha az északi oldalra néznek, ahol kevesebb a nap.

A szakértők azt javasolják, hogy ezeket az ablakokat biztonságosan zárják be, szorosan zárják le, majd fóliával szigeteljenek fel egy harmadik védőréteget, hogy bent tartsák a meleget és a hideget.

Az északi fekvésű szobák nem önállóak. Ezek a helyiségek hideg levegővel látják el a ház többi részét, ami természetesen megnehezíti és drágítja a fűtést.

Ezért fontos az állandó hőmérséklet fenntartása a ház északi részén, amelyhez energiatakarékos fűtőtestek használata javasolt.

Ebben az esetben a központi fűtési rendszerhez csatlakoztatott intelligens termosztátok vagy hőmérséklet-érzékelők lesznek a leghasznosabbak.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche