Hogyan neveljünk retket magról: Így gyönyörűen nagyok lesznek, de nem fásodnak

A retek termesztése abszolút igénytelen. Sőt olyannyira, hogy a kisgyermekek az iskolában már próbálkoznak vele. Ha megfelelő körülményeket készít a reteknek, hamarosan kielégítő lesz a betakarítás. Ha fokozatosan veted a retket, akár többször is betakarítasz egy szezonban. Különböző fajtái vannak, van, amelyik korai vetésre alkalmas, van, amelyik nyáron termeszthető, van, amelyik akár őszig is.

Forrás: Youtube

Mikor kezdjünk el retket termeszteni a kertben?

Április környékén, az időjárástól függően, közvetlenül az ágyásokba lehet vetni a retket. Vetsük el, amikor a talaj hőmérséklete 5 Celsius fok körül van. A betakarítást meg lehet támogatni, felgyorsítani sötét szövet felhasználásával, de ez a retek esetében biztosan nem elengedhetetlen feltétel.

Válassza ki a megfelelő aljzatot

Elmondható, hogy különösen a retek eléggé igénytelen a talajra. Ezekről a könnyebb, tápanyaggal kellően ellátott meleg talajok tanúskodnak. Retek számára a könnyebb, laza, elegendő humuszos és tápanyagtartalmú talaj a legalkalmasabb.

Vetés előtt a talajt kellően fel kell lazítani és humusszal dúsítani, ami jótékony mikroorganizmus-tartalmával segíti a felmelegedést. Csak ne vigyük túlzásba a komposztot, a túlzott mennyiségű nitrogén nem tesz jót a reteknek.

Tudsz vetni

Az előzőleg előkészített sorba vessük el a retek magját körülbelül 1 cm mélyre. Általában az ültetés után 3-4 nappal csíráznak, de ha hideg talajba veti őket, ez egy kicsit tovább, akár 10 napig is eltarthat.

A lignifikáció megelőzése és sikeres fejlesztés

Ha a magvak kis növényekké nőttek, helyezze el őket úgy, hogy minden növénynek elegendő, azaz legalább 2-3 cm-es helye legyen a növekedéshez. Mindig a legerősebb és legnagyobb palántákat hagyd a földben.

A túl sűrű állományokban a növények versenyeznének egymással, és minőségi gumók helyett virágba mennének. A sok napfény a nyári napokon hasonló hatással van a retekre, ezért érdemesebb ebben az időszakban félárnyékban termeszteni. Ennek eredményeként a gyümölcs gyakran fásodik, és erősebb égő érzést kelt.

Öntözés és védelem a kártevők ellen

A reteknek leginkább az enyhén nedves szubsztrátum és a rendszeres öntözés szolgál. Ha kevés a nedvességük, hajlamosak fásodni, megrepedni és jobban égni. Ezzel egyidejűleg megvédi a növényeket a levélkacska támadásától, amely száraz időben jelentősen tönkreteszi a leveleket.

Egy utolsó tipp

Mivel a retek nagyon gyorsan növekszik, a lassabban növekvő növények közé is vethetjük. Mire szükségük lesz egy helyre a további fejlődésükhöz, már leszüretelte a retket. Illik például uborka, sütőtök, cukkini vagy paprika közé.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche