Hogyan rendezzük el a krizantémokat, hogy gyönyörűen virágozzanak télig? Még a tapasztalt kertészek sem ismerik a legtöbb trükköt

Novemberi virágoknak is nevezik, és valójában egész ősszel virágoznak. Egyszerre aranyosak és ehetőek. Virágaikból és leveleikből finom őszi teát készíthet.

A krizantém termesztésének több ezer éves hagyománya van. Már az ókori Kínában is nagyra becsülték nemcsak egyedi varázsuk, hanem gyógyító képességeik miatt is. A virágokból, levelekből és gyökerekből készült forrázat enyhítheti a fertőzéseket és a lázat, jótékony hatással van a látásra, támogatja a májműködést és gyakran még magas vérnyomás esetén is jótékony hatású. Ezen kívül egyedülálló finom aromája és frissítő íze van.

A krizantémok ideálisak az őszi ágyásokhoz. Tekintse meg a YouTube Receptár csatorna videóját, ahol remek ötleteket talál, hogyan kombinálhatja őket megfelelően más őszi növényekkel:

Bájos félgömbök

Keleten Krisztus előtt termesztettek krizantémot, Európában a 17. században jelentek meg először. A termesztés nagy hagyománya és e hálás virágok nagy népszerűsége bőséges tenyésztéshez vezetett, aminek köszönhetően ma már igazán változatos kínálatból válogathat. A nagyvirágú és kissé érzékeny krizantémokat ma már inkább kisvirágú fajták váltották fel, melyekből bájos félgömböt nevelhetünk.

Ez díszíti az erkélyt és a teraszt

A virágok már nem csak a sírokhoz valók. Kerteket, teraszokat, erkélyeket és tornácokat díszítenek, a tiszta kék kivételével minden szín és árnyalat közül választhat. Általában konténerben kaphatók, de néhányat virágágyásban is lehet termeszteni. Mindkét esetben jól jön a sok napsütés és szél. A nyár végi meleg és az őszi napsütés bőséges és hosszan tartó virágzásra ösztönzi őket – bár a rügyek kelésének fő ingere a nappal rövidülése. Semleges vagy gyengén lúgos talajra van szükségük, humuszban gazdag, laza és tápláló, elegendő nedvességgel.

Óvakodj a fagytól

Konténeres termesztésre különösen alkalmasak a többflórás típusú, azaz alacsony és kisvirágú krizantémok. Ezek azok, amelyek olyan ellenállhatatlanul kacsintanak rád az őszi kertészkedésből, hogy egyszerűen haza kell vinned őket. Szezonális darabként árulják, de több szezonra is örömet okoznak. A fagy beköszönte előtt azonban világos helyen kell elrejteni, lehetőleg 5 és 8 °C közötti hőmérsékleten és minimális öntözés mellett. Márciusban vágjuk le, tegyük világos, 12-15 °C hőmérsékletű helyre, és kezdjük el több öntözést. Ha nyáron elegendő napsütést, nedvességet és tápanyagot adsz nekik, a nyár végén újra virágoznak, bár valószínűleg nem érik el a tavalyi életerőt vagy tökéletesen tömör formát.

Vegye ki a vágásokat

Tavasszal leveheti a dugványokat a tavalyi növényekről, és új palántákat nevelhet. Könnyű aljzatban, 15-20 °C hőmérsékleten és magasabb páratartalom mellett gyökerezik. Amikor a dugványok megragadtak és legalább 3 cm-t megnőttek, a negyedik-hatodik levél után csípje le a tetejét, hogy a palánták vastag, bokros bokrokká nőjenek. Június folyamán, de legkésőbb július közepéig még egyszer megcsípheti őket. Növekedéskor ügyeljünk a nitrogén ellátottságra, virágzáskor adjunk a növényeket magasabb káliumtartalmú műtrágyával.

Mit kell csinálni télen

Nincs helye vagy ideje krizantém tárolására vagy új palánták kinevelésére? Így is legalább ősszel kényeztetheti magát a társaságukkal. Minőségi termést hazai termelőktől szerezhet be kedvező áron. Ideális olyan növényt vásárolni, amely még virágzik, így tovább lesz társaságban. Ha eltávolítod a kifakult virágokat, akkor tényleg télig virágoznak.

Védje őket áprilisig

Az egész éves szabadföldi termesztéshez válasszon fagyálló fajtákat. A csupasz fagyok elleni téli védelmet is értékelni fogják azonban – segítségükre lesz a levelekből készült magas talajtakaró és a szálkás takaró, erős fagyok esetén szintén fehér nem szőtt anyagból. Vágja vissza őket kora tavasszal. Április végéig azonban óvjuk őket, mert a talajfagy károsíthatja az érzékeny fiatal hajtásokat.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche