Hogyan spóroljunk a fűtéssel: Eljött az idő, hogy az ablakokat téli üzemmódba állítsuk

Az ablakok szezonális üzemmódja nemcsak a hosszabb élettartamot biztosítja, hanem egyéb, érdemes előnyöket is. Ez az egyik olyan dolog, amit nem szabad elhanyagolni a lakásban, és akár hosszabb élettartamot is biztosíthat az ablakoknak.

Miért állítsuk be az ablakokat az adott módokra

Az ablakok helyes beállítása nemcsak bizonyos megtakarításokat biztosít a teljes családi fűtési költségvetésből, hanem főként hőszigetelést is biztosít, minimális hideg levegő jut be a lakásba és fordítva. Ugyanakkor nem távozik annyi hő a lakásából.

Különbségek a nyári és téli üzemmódban

A legtöbb modern ablak általában két üzemmóddal rendelkezik. Elvileg eltérő nyomással különböznek egymástól. Nyáron az ablakokat kevésbé kell tömíteni, hogy a meleg levegő keringhessen. Így nincs túlzott páratartalom és pára, így a levegőt nem olyan nehéz belélegezni. Ellenkezőleg, az ablakokat télen szorosabban kell tömíteni, hogy elkerülje a hő távozását és a hideg bejutását. A pénzügyi megtakarítások mellett megakadályozza az ablakok harmatképződését, az ablakpárkányok nedvességét és az esetleges penészedést. Nyáron előnyös, ha az ablakok „kipihenik” a téli szezon szoros tömítését.

Állítható ablakai vannak?

Nem minden ablaktípus szabályozható. Ha nem biztos benne, meg tudja állapítani, hogy van-e tű az ablakon, amely a tömítést vezeti. Ennek köszönhetően váltogathatja a megfelelő módokat.

Váltson téli üzemmódra

Ez egy nagyon egyszerű beavatkozás, amelyhez csak a kéznél lévő ujjakra vagy egy hagyományos imbuszkulcsra vagy fogóra lehet szüksége. Először keresse meg az állítócsapot, ez általában a szárnyat körülvevő fémkeretben található. A különböző gyártók csapjai kissé eltérő alakúak, így a beállítási módok is. Ezért vessen egy pillantást a kézikönyvre.

Pont a kapcsolón

Ha az ablakon hatszögletű furattal és ponttal ellátott kapcsoló van, először ellenőrizze a helyzetét. Ha a jel lefelé van, akkor nyári üzemmód. Ha a pont a bal oldalon van, az ablak téli üzemmódra van állítva. A váltáshoz el kell forgatni a csapot az óramutató járásával megegyező irányba.

Pont nélküli kapcsoló

Ebben az esetben forgassa a csapot imbuszkulccsal a tömítőgumi felé vagy attól távolabb. Annak érdekében, hogy téli üzemmódban jobban tömítsenek az ablakok, húzza a gumi felé, alacsonyabb tömítéshez, azaz nyári üzemmódhoz éppen ellenkezőleg, távolabb a gumitól.

Csak fordítsa el a hatszögletű csapot

Ennek a vezérlőelemnek a közepén egy egyenes vonal van. Nyári módban a vonalnak vízszintesnek, téli módban függőlegesnek kell lennie. A kezelés nagyon egyszerű, általában csak a hatszögletű csapot kell a kívánt helyzetbe forgatni.

A tű lehet ovális is

Ez ismét egy nagyon kényelmes vezérlő az üzemmódváltáshoz. Az alapban a csap 45°-os pozícióban van beállítva. Ha a téli üzemmód be van állítva, fordítsa vízszintes helyzetbe. A függőleges helyzet a nyári szezonra készült.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche