Hogyan tegyük gyümölcsözővé a citromfát a mi körülményeink között?

Akár úgy döntesz, hogy citromfát vagy más citrusféléket, például narancsfát és hasonlókat szeretnél termeszteni, ismerned kell néhány alapvető szabályt, amelyek nélkül ezek a fák sem nélkülözhetik a gyümölcsözést.

Sőt, ha azt szeretné, hogy ezek a növények gyümölcsöt teremjenek, akkor valóban elengedhetetlen, hogy úgy bánjon velük, ahogyan kívánják, és ami még fontosabb, ahogyan szükségük van rá. Ne feledjük, hogy eredeti hazájuk valószínűleg Dél-Kína, India és Burma volt, ahol egészen más körülmények uralkodnak, mint nálunk. Ennek ellenére határozottan hozzáállhatunk a termesztéshez.

A fény a legfontosabb

A citromfa örökzöld fa, amelynek elég sok napfényre van szüksége ahhoz, hogy jól fejlődjön. Ezért télen, főleg lakótelepi körülmények között kisebb gondjaink lehetnek, ilyenkor érdemes minél közelebb helyezni az ablakhoz, másrészt viszont nem tűri a radiátor közvetlen melegét.

A citrusfélék kedvelői azonban biztosan megbirkóznak vele. A napi öt óránál kevesebb napsütéses órák hosszabb ideig tartó ilyen körülmények között problémássá válhatnak.

Milyen talaj a citromfa számára?

Ha savanyú gyümölcsöt akarunk szüretelni a citromfáról, akkor jó vízelvezetésű talajra és egy elég nagy edényre lesz szükségünk. A vízáteresztő talaj nagyon fontos ennek a fának, különösen azért, mert különleges öntözési igényei vannak.

Nem túl gyakori, de nagyon alapos öntözést igényel. Mit jelent ez? Nem naponta egy kis vízzel fogjuk öntözni, hanem csak akkor, amikor a talaj körülbelül öt centiméter mélységig kiszárad.

A helyes öntözés művészete

Ezután következik az edény teljes térfogatának alapos kiöntése, de a víz nem ragadhat bele. A túlöntözés a növény végéhez vezethet. Az öntözést mindig célzottan a fa gyökereihez irányítsuk, vagy hagyjuk, hogy a fa „igyon”, ha a cserepet egy tál vízbe merítjük.

A napsütéses időben a leveleken lévő víz megbarnulást és lehullást okozhat. Ha tehát meg akarja mosni vagy kártevők ellen kezelni citromfáját, mindig akkor tegye, amikor nincs közvetlen napsütés veszélye, ideális esetben este, ha a citromfát közvetlenül a kertbe ültette.

A szobai fák esetében ez valamivel könnyebb, de akkor is legalább annyi időre el kell távolítani az ablaktól, hogy teljesen kiszáradjon.

Trágyázás: nyáron sokat, télen keveset.

Ahhoz, hogy ne csak szép, illatos virágokat, hanem a jövőbeni gyümölcsöket is biztosítsuk, megfelelően kell trágyázni a citromfát. A vegetációs időszakban, különösen nyáron, ennek igazán intenzív gondozásnak kell lennie, a fa hetente egyszer kapjon speciális műtrágyát.

Ez nem intenzív öntözés, hanem valóban trágyázás. A boltokban kaphatók erre a célra speciális műtrágyák, nincs értelme házi készítésű termékekkel kísérletezni, különösen, ha kezdő vagy.

Télire van szükségük ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzanak

Télen az öntözést és a trágyázást is tartsuk minimálisra, és a növényt helyezzük 15 °C-nál nem magasabb hőmérsékletű helyiségbe. Ez elengedhetetlen a virág- és terméskötődéshez. Ha a citromfa télen a nappali melegében marad, nem kell várnia a sárga díszítésre.

A citromfát addig kell a hidegben tartanunk, amíg gyümölcsöt nem hoz, ami egy centisre nő. Ezután fokozatosan áthelyezhetjük a fát egy másik, melegebb helyre.

Türelem és még egyszer türelem…

Ha magról akarod kipróbálni a citromfa termesztését, nem kizárt, de készülj fel egy nagy adag türelemmel. Az első gyümölcsök legkorábban 15 év múlva fognak megjelenni.

Azt is el kell fogadnod, hogy még ha a citrom teljesen érett állapotban savanyú is, a virágzástól számítva akár egy évig is eltarthat, attól függően, hogy milyen fajtát találsz szerencsésen. A citromfa biztosan nem a meggondolatlan termesztőknek való, de az öröm, amit adhat, óriási.

Források: www.yarden.com, www.gardeningknowhow.com, www.bylinkyprovsechny.cz.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche