Hogyan tegyünk boldoggá egy kutyát

Dicséret a mester szájából

Nem mindig kell jutalmazni a kutyát, vagy valami mással a fogért, a kutya gyakran jobban örül a dicséretnek. A legújabb kutatások szerint a kutyák nemcsak az emberi hang tónusát képesek értelmezni. A tudósok azt találták, hogy a kutyák csak akkor érzik magukat megértettnek, ha hangon és szavakkal is dicsérjük őket. A kutyák megtanulták megérteni az emberi szót, nemcsak a hang tónusát értik, hanem a szó jelentését is.

A kutyák arra reagálnak, hogy merre nézünk, hova mutatunk és hogyan beszélünk. A fej billentése bizonyítja, hogy a kutya ugyanúgy dolgozza fel beszédünket, mint egy ember. A szavak jelentését a bal agyrészben, a hang tónusát pedig a jobb agyrészben dolgozzák fel. Ne felejtsd el tehát megdicsérni a kutyákat a jól végrehajtott parancsért, de a kevésbé megszokott helyzetekben tanúsított jó viselkedésért, vagy a séta során a lábhoz való ragaszkodásért sem. Mindig jobb pozitív motiváció formájában betanítani a kutyát, mint megbüntetni a kutyát.

A kutyák teherhordó állatok

Különösen a születés utáni első hetekben a kölykök egy kupacban alszanak. A fő ok természetesen az, hogy melegen akarnak maradni. Testhőmérsékletük életük kezdetén körülbelül 36 °C, míg a felnőtt kutyák 38 °C körüli.

A kennelben való együttalvás második oka a kutyák társaságkedvelése. A fiatal kutyák különösen társaságkedvelőek, és vágynak más kutyák társaságára. Az egyik kölyökkutya így társaságot nyújt testvéreinek, és fordítva, más kölykökön – a testvérein – keresztül kap társaságot. Ha egy másik kutyát adsz a kutyádnak a háztartásban, nagyon boldoggá teszed, még akkor is, ha nem kell feltétlenül egy házban aludniuk életük végéig.

A jutalomnak időben meg kell érkeznie

A kutyák a jutalmakon keresztül tanulnak. A jutalomnak azonban a nevezés után azonnal meg kell érkeznie. Több mint két másodperccel később előfordulhat, hogy egyáltalán nincs hatással a kutya tanulására. Emlékeznünk kell arra, hogy ha a büntetés módszerét alkalmazzák egy kutya kiképzése során, az gyakran zavart kelt a kutyában. Ugyanezen okból a parancsainkkal szembeni bizalmatlanság is megszületik a kutyában. És ez pontosan azért van, mert a legtöbb esetben nem reagálunk időben. Funkcionális jutalomként elegendő egy kedvenc csemege vagy szóbeli dicséret, vagy a kutya jó viselkedéséért simogatás.

Egy új játék vagy puzzle

A gazda iránti szeretet és hűség minden kutyában közös. Ezért a kutyák azt akarják, hogy gazdáik játsszanak velük. Ahogy a kutya is élvezi a sétát, ugyanúgy örülhet a gazdájával való közös játéknak is. Leginkább a kutyák önálló gondolkodásának fejlesztése és jólétük gondozása a célunk. A kutyának nem csak vásárolt puzzle-val kedveskedhetünk, hanem otthoni kellékekből is készíthetünk egyet. A felügyeletünk és jelenlétünk azonban kívánatos játék közben, a kutya jobban élvezi a tevékenységet, mi pedig felügyeljük a tetteit. Egy vadabb játék vagy a gyerekekkel való szemtelen szórakozás után érdemes újra megnyugodni a kutyát. Egy maréknyi, szétszórt pellet a szobában, vagy rágójátékok vagy szárított csemege kutyáknak megteheti ezt Ön helyett. A közös játékra naponta kétszer is sor kerülhet, de azt pihenőszakasznak kell követnie. A kutyáknak napi 15-20 órát kell pihenniük.

Egy kutya és gazdája közös munkája

Egy férfi és a kutyája tökéletes csapatot alkothat. A csapatmunka gyakran szükséges. A kutyáink valóban okosabbak, mint gondolnánk. Közös barátságunknak pedig éppen a közös munkának köszönhető a legerősebb alapja. A kutyák sokféleképpen próbálják meghálálni magukat velünk. Meghallgatják parancsainkat, és szívesen teljesítik azokat. Például a juhászkutyának képesnek kell lennie fenntartani az egyensúlyt a parancsok követése és a saját kezdeményezésük között. Megpróbálnak segíteni, és gyakran napokig megtehetik. A síkvidéken a pásztorok gyakran csak a hatalmas vidéken tudják elvezetni nyájaikat olyan helyre, ahol kutyák segítségével ihatnak. A border collie-k szeretnek engedelmeskedni, és a szelektív tenyésztésnek köszönhetően a legjobb terelőkutyák. A kutyák ösztönösen azt a viselkedést használják, amit a vadászatból ismernek.

Emlékezzünk arra, hogy néhány kutya dolgozni született, és munkára van szüksége ahhoz, hogy boldog legyen. A kutyák teljesen egyediek és rendkívüli vágyuk, hogy sajátjaikkal és emberekkel éljenek, dolgozzanak és játsszanak. Más ilyen lény nem található a Földön. Hálásnak kell lennünk ezért nekik, és amennyire csak lehet, boldoggá kell tennünk őket.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche