Hogyan téliesítsünk egy fügefát a kertben, hogy kora tavasszal 100%-ban termést hozzon? Fontos

Talán még mindig rajong a hagyományos cseh kertekért, ahol az almafák, körte vagy szilva is szerepet kapnak. Természetesen továbbra is érvényesülni fognak, de egyre gyakrabban jelennek meg a szubtrópusi fügefák is. Hogyan gondoskodjunk róluk tél előtt?

A fügefák gondozása még mindig nagyrészt ismeretlen a legtöbbünk számára, de saját egzotikus gyümölcsének termesztése a kertben csábító lehet. És mivel az embernek élete során valami újat kell tanulnia, könnyen elkezdhetjük a fügefa termesztését. Ez nem olyan nagy különbség például egy rendes almafához képest.

Hogyan kell gondozni a fügefát? A YouTube-on ebben a videóban is talál utasításokat:

Mi kell egy fügefának?

Mielőtt fügefát szereznénk a kertünkbe, legalább alapvető tudnivalókat kell tudnunk róla. Ez egy olyan növény, amely szívesen fogadja a talajt jelentős savanyúság nélkül, és inkább könnyebb, mint az agyagos talaj. A kertben az első pillanatok körülményeit (tavasszal vagy szeptemberben ültetjük) kellemesebbé tehetjük, ha a körülötte lévő talajba egy kis kertészeti szubsztrátot adunk.

A napsütés egy feltétel

Ha kint akarjuk termeszteni, napos telket kell választanunk, és őszintén szólva – sokkal jobban megy az alföldön, mint a magasabb helyeken. Végül is szubtrópusi növény. Otthoni zónájukból a fügefák nedvességigényt is hoztak, amit az úgynevezett „érzékletesek” igényelnek. Szárazabb klímához szokott, így az ültetés után néhány hónappal már csak öntözésre van szüksége, később pedig többnyire magától is gondoskodik.

Szubtrópusi látogatás

Mint már említettük, a fügefa szubtrópusi vidékekről származik, ezért télen megfelelő gondozásról kell gondoskodnunk. Túléli a helyi fagyokat, de a mi segítségünk nélkül nem bírná. Általánosságban elmondható, hogy -15 °C körül még az erősebb ágakkal is baj van, húsz fokos fagy alatt pedig már az egész növényre. Tehát hogyan lehet megvédeni a fügefát a súlyos fagyoktól?

Télre letakarjuk

Fiatal növények és bokrok esetében elég lesz, ha ágaikat egy kicsit a talaj felé hajlítják, persze óvatosan, majd megfelelő réteg szalmával takarják be. A védő- és esztétikai hatás fokozása érdekében halmolyagot is rakhatunk a tetejére. Sőt, a kert téli díszét is kapjuk majd. Ez persze csak kisebb bokrokkal lehetséges. A már fává nőtt nagyobb bokrokkal, fügefákkal kicsit körültekintőbben és munkaigényesebben kell bánni, de az eredmény megéri.

A nagyobbakkal van gond

A nagy, erős ágú fügefákról még a tél előtt megfosztjuk ezeket a kemény és rugalmatlan részeket, illetve a vékony ágakat is levágjuk vagy kivágjuk, ahol fennáll annak a veszélye, hogy nem élik túl a telet. Az összes többi ágat ezután kötéllel a lehető legtömörebb formára kötik, amelyet szigetelőanyaggal be lehet tekerni. Mit választhatunk hozzá? Tökéletesek lesznek a régi rongyok, de például a nem szőtt anyag is.

Csomagolja be buborékfóliába

A buborékfólia kiváló szigetelő, amely megvédi a fügefát még az erős fagy ellen is. Ma már nem probléma, hogy a kertészeti szaküzletekben és a barkácsáruházakban egyaránt megtaláljuk. A vidékünkön még nem egészen elterjedt gyümölcsöt a szomszédok is irigyelni fogják messziről.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche