Hogyan termesszünk oleandert, hogy a szomszédok irigykedjenek a szépségükre?

Gondolkodjon az oleander vásárlásán!

Az oleander termesztése egy kicsit macsó dolog. Azonban ez egy termofil cserje, és ha szereti a lakásban és igazán jól érzi magát, akkor nagyon erőteljes és magas lehet. Mielőtt megveszi, gondolja át azt is, hogy hol fogja teleltetni.

Azt pedig mindenképpen tartsd észben, hogy minden része nagyon mérgező, és a kisgyerekek óvatlan ujjai vagy a háziállatok orra ne érintsék az oleandert.

Hogyan termesszük az oleandert?

Az oleander lehet egy- vagy teltvirágú, a levelek és a virágok pedig lehetnek bordásak vagy enyhén rojtosak. A virágok legalapvetőbb színe a fehér és a rózsaszín, de a virágok lehetnek akár pirosak, lazacszínűek és sárgák is.

Növekedését tekintve aljnövényzetű cserje, majd a hosszú hajtásokon virágokkal telt rügyeket képez, amelyeknek levelei váltakozó zöld és olajzöld között váltakoznak. Azonban fa formájában is termeszthető.

Ezt úgy érik el, hogy megmetszik és egyetlen hajtáson, koronával növesztik, de gyakrabban úgy, hogy a hajtásokat egy erős törzzsé kötik össze, amely idővel megnő. De ne bonyolítsuk meg feleslegesen az életünket, és neveljük bokorként. A metszés után érzékenyebbé válhat, és egyes hajtások elszáradhatnak.

A növénynek vízelvezető és jól drénezett talajra van szüksége, amelyet félig-meddig homokkal keverhetünk vagy tőzeggel könnyíthetünk. Bár egy ideig víz nélkül is kibírja, a rendszeres, bőséges öntözés jót tesz neki, különösen átültetés után, vagy ha azt szeretnénk, hogy egy gyökeres dugvány megvetesse a lábát. A növénynek mindenesetre sok napra van szüksége.

Az oleanderek is értékelik a tápoldatozást, bár tápanyagszegény talajban is nagyon jól fejlődnek. Az öntözés helyett azonban mindenképpen előnyös számukra a komposzt vagy a komposzthulladék. Az egész kertben használt közönséges káliumtartalmú műtrágyák segítik virágzásukat és termésüket.

Mivel ezeket a télálló növényeket teleltetni fogja, gondosan gondolja át, hogy milyen edényben nevelje őket. Az oleanderek nem viselik jól a 6 °C alatti hőmérsékletet, ezért télen kellően világos és meleg helyre kell vinni őket.

Télen 10-15 °C körüli hőmérséklet megfelelő, de a szobahőmérséklet is megfelelő. Hazai élőhelyükön az oleanderek egész évben virágoznak, így nincs nyugalmi időszakuk. A mi körülményeink között csak késő tavasztól őszig számíthatunk virágokra, azonban egy jó helyen, egy télikertben vagy üvegezett loggián az oleander már jóval korábban virágba borulhat.

Ne próbálkozzon az oleander magról történő szaporításával

Az oleandert dugványozással is viszonylag könnyű szaporítani. Az ideális dugványok 15-20 centiméter hosszúak, amelyekről az alsó levelek legalább felét el kell távolítani. Ezután dobjuk őket egy PET-palackba, amelynek alján legalább egy-két centiméternyi víz van.

Ezután hagyjuk a palackot világos és kellően meleg helyen, és szükség szerint töltsük fel a vizet. Az enyhén gőzölgő dugványok hamarosan elengedik a gyökereiket, és akkor már könnyedén elültetheted őket egy cserépbe. Ahogy a kertész is említette, segíthetsz magadon egy növekedésserkentővel, valamint aktív szénnel, hogy a víz tisztán tartsa.

Elméletileg olyan magokat is gyűjthetsz, amelyek kissé pelyhesednek, és a virágzás után feltűnésmentes hüvelyekben rejtőznek. Az oleander magról történő szaporítása azonban sokkal nehezebb, nem garantált az eredmény, és sokkal hosszabb ideig tart, mint a dugványozással történő szaporítás. Ez mindössze néhány hét alatt ad életképes palántát.

Kapcsolódó cikkek

Források: housedigest.com, veselebydleni.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche