Mit tehetsz a leégett edénnyel azon kívül, hogy kidobod a szemétbe? A látszattal ellentétben még mindig megmenthető. De milyen módon? Íme öt tisztítási módszer, amivel még egy csúnyán megégett edényt is megtisztíthatsz. Mindenesetre nézd meg magad.

A főzés lehet tiszta élvezet, de lehet házimunka is, személytől függően. Azonban még a legtehetségesebb és legtapasztaltabb szakácsok is megégnek néha.. Ez nem csak az elpazarolt étel és a füstös konyha, hanem mindenekelőtt egy odaégett edény vagy serpenyő…. És ez még csak a fele baj, ha az edényeket azonnal feltöltjük vízzel és mosogatószerrel, és az odaégett étel könnyen helyreállítható.

De ez nem mindig ilyen egyszerű – néha pont fordítva van. És akkor mit lehet tenni, hogy a szerencsétlen edényt újra használható állapotba hozzuk? A látszattal ellentétben elég sok mindent. Íme öt egyszerű és biztonságos módszer a leégett edény tisztítására, vegyszerek nélkül, olyan anyagok felhasználásával, amelyek nemcsak nagyon olcsók, de biztosan minden konyhában megtalálhatók. Nem hiszed el? Próbáld ki te magad! Kellemesen meg fog lepődni a hatékonyságukról.

Hogyan tisztítsuk meg a csúnyán megégett edényt? Kezdje ezzel. Ezek a módszerek kíméletesebbek

Ha egy csúnyán megégett edényt akarsz megtisztítani, nem kell olyan erősen súrolni kefével, vagy nagyon erős vegyszereket használni. Nés érdemes kezdetben kevésbé invazív és egyszerűbb módszerekkel próbálkozni. Mik ezek? Íme három alapvető megoldás:

Forraljunk fel egy fazék vizet

Az égett fazékba öntsön annyi vizet, hogy az összes égett ételt ellepje, és forralja fel. Amikor forr, kapcsolja le a tűzhelyet, és vegye a spatulát (merőkanalat), amellyel az edényt keveri, és próbálja meg használni (nagyon óvatosan, hogy ne karcolja meg az edényt, vagy ne égesse meg a forró víz), hogy eltávolítsa az odaégett ételt és az ételt az aljáról és az oldaláról.

Megjegyzés – ha lehetséges, válasszon olyan anyagból készült spatulát (spatulát), amely nem karcolja meg az edényt, például szilikonból vagy fából. A fémtől erősen óvakodunk. A drótkefék és a súrolókefék, pl. alumíniumfóliából készültek szintén nem jó ötlet.

Erősebb, mint a víz és hatékonyabb

Az ecet vagy citromsav felforralása egy edényben egy másik, a fenti megoldás kissé erősebb változata, de víz helyett ecettel/ citromsavval. Az eljárás ugyanaz, mint korábban – öntsünk ecetet (szeszes italt, bort vagy helyettesítő citromsavat), hogy ellepje az odaégett ételdarabokat, és forraljuk fel. Ha felforrt, kapcsolja le a tűzhelyet, és fogjon egy spatulát (Varecha), és próbálja meg eltávolítani az égett maradékot az edény oldaláról és aljáról.

Súlyosabb esetekben több órán át hagyhatjuk állni, majd megpróbálhatjuk megtisztítani az edényt. Ezt óvatosan és szilikon vagy fa spatulával tegye.

FIGYELEM – az ecet NEM alkalmas alumínium és zománcozott edények tisztítására, mivel károsíthatja a felületüket. A rozsdamentes acél főzőedényeken azonban remekül működik, akárcsak a citromsav, amitől azok még jobban ragyognak.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna szintén egyszerű és biztonságos módja az égett edények tisztításának. Hogyan kell csinálni? Szórja meg alaposan az edény alját szódabikarbónával, és adjon hozzá egy kis vizet. (akár forró, akár hideg), hogy pasztát képezzen. Most hagyjuk állni néhány órán át (legalább hat, lehetőleg egy éjszakán át). Ezután az idő elteltével megpróbálhatja normálisan megtisztítani az edényt. Nehezebb esetekben a szódát is felforralhatod, és utána tisztíthatod az edényt, természetesen fa vagy szilikon spatulával.

MEGJEGYZÉS – A szódabikarbóna nem alkalmas alumínium edények tisztítására, de rozsdamentes acél, zománc, öntöttvas és kerámia edényekhez tökéletes.

Hogyan tisztítsuk meg a csúnyán megégett edényt? Ezek a módszerek súlyos esetekben alkalmasak

Ha az előző módszerek egyike sem vált be, akkor van még két megoldás, amely extrém égési esetekre alkalmas. Ezek a következők:

  • víz, ecet és szódabikarbóna keveréke – ez a kombináció nagyszerű megoldás, ha az égési sérülés igazán súlyos. Hogyan kell csinálni? Először is öntsünk vizet és ecetet 1:2 arányban egy fazékba, és forraljuk fel. Amikor a keverék felforrt, kapcsolja le a tűzhelyet, és adjon hozzá három teáskanál szódabikarbónát a fazékhoz. Most hagyja a tálat a keverékkel körülbelül tizenöt percig, majd normál mosószerrel mossa ki normálisan. Ne feledje, hogy ez a módszer csak rozsdamentes acél, öntöttvas és kerámia edények esetében biztonságos. V Ellenkező esetben az edény felülete megsérülhet.
  • Coca-Cola főzése az edényben – ez a szokatlan módszer még erősen égett vízzel is jól működik. És hogy hogyan kell alkalmazni? Nagyon egyszerű – öntsünk Coca-Colát a fazékba úgy, hogy teljesen ellepje a perzselést, majd forraljuk fel. Így, mint a csak víz vagy ecet esetében. Ebben az esetben azonban, miután felforrt az ital, ne kapcsoljuk le a tűzhelyet, és még körülbelül negyed órán át forraljuk tovább, de alacsony hőfokon. Ez idő alatt megpróbálhatja lassan és óvatosan eltávolítani az edény aljáról és faláról az égett maradékot. Ezen idő elteltével vegye le az edényt a tűzről, és hagyja kihűlni (a benne lévő folyadékkal együtt). Ezután öntse ki a Coca-Colát, és a szokásos módon mossa ki az edényt.

    FIGYELEM – ez a módszer NEM alkalmas alumínium és zománcozott edények tisztítására, mivel károsíthatja a felületet.

Kapcsolódó cikkek:

A sárga foltok pillanatok alatt eltűnnek a vécéülőkéről. Alkalmazzunk házi készítésű pasztát és permetezzük be ecettel

Mit nem szabad soha mosogatógépben mosogatni? Ezeket a tárgyakat soha ne tegye a mosogatógépbe