Hogyan trágyázzuk a málnát áprilisban és májusban? A tökéletes eljárás garantálja a dupla termést

A málna megtermékenyítése kulcsfontosságú tényező a gyümölcs jó minőségének, mennyiségének, ízének és méretének elérésében. Ebben a mai cikkben a málna április-májusi trágyázásával foglalkozunk.

A nitrogéntrágyát áprilisban kell kijuttatni, hogy a málna gyorsabban növekedjen. Az ammónium-nitrát és a karbamid ideális erre a célra. Ezeket a műtrágyákat 30-40 g/négyzetméter vagy 15-20 g/négyzetméter mennyiségben kell kijuttatni.

Ha nincs otthon karbamidja

Alternatív megoldásként ammóniaoldat is használható, 10 liter vízben hígított 30 g ammónium-nitrát négyzetméterenkénti mennyiségben, felülfertőtlenítésként alkalmazva. Ne feledje, hogy a málnát a levelek teljes kifejlődése előtt gombaölő szerekkel kell kezelni a különböző betegségek ellen.

Mivel trágyázzuk a málnát májusban?

A foszfát- és káliumtrágyák májusban elengedhetetlenek. A fahamu, amely mindkét kívánatos tápanyagot tartalmazza, ebben az időszakban ajánlott. Használjon két csésze fahamu 10 liter vízhez, és hagyja egy éjszakán át áztatni. Ezután alkalmazza a trágyát (nem szükséges átszűrni).

Mire kell még figyelni

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről és a gyomok korai eltávolításáról sem. A málnát időnként meg is kell metszeni, hogy eltávolítsuk a gyenge és beteg hajtásokat. A jó minőségű trágyázás, valamint a rendszeres karbantartás olyan gyümölcsöt eredményez, amely nemcsak jó ízű, hanem tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. A málna trágyázása kulcsfontosságú gyakorlat a jó minőségű, ízletes és nagy gyümölcsök eléréséhez. Nemcsak a terméshozamról, hanem a növények egészségéről is gondoskodik. Tehát semmiképpen sem szabad elhanyagolnod őket.

Forrás: B:

Mi a málna története?

A málna, szaknevén Rubus idaeus, egy olyan gyümölcs, amelynek hosszú és lenyűgöző története van. Eredetileg Európában és Ázsiában őshonos, és a Rosaceae családba tartozik, amelyhez más gyümölcsök, például az alma és a cseresznye is tartoznak. A málna története egészen a történelem előtti időkig nyúlik vissza, amikor az emberek a vadonban szedték és fogyasztották.

A középkorban kezdték el termeszteni a málnát Európában, ami megnövelte a málna, mint termesztett gyümölcs jelentőségét. A málnát nemcsak a gyümölcséért termesztették, hanem a hagyományos gyógyászatban nagyra becsült gyógyhatása miatt is. A gyümölcsöt számos egészségügyi probléma kezelésére használták, a hasmenéstől a terhességi problémákig.

A kereskedelem és az utazás fejlődésével az újkorban a málna a világ más részeire is eljutott, többek között Észak-Amerikába, ahol népszerű gyümölcs lett. Az európaiak Észak-Amerikába érkezése új málnafajokat hozott magával, amelyeket később az őshonos fajokkal kereszteztek, így jobb ízű és betegségekkel szemben ellenállóbb új fajták jöttek létre.

A 19. és 20. században a málnatermesztés nagy fejlődésnek indult, mivel a termesztési és feldolgozási technikák fejlődtek. Új fajtákat fejlesztettek ki, amelyek szívósabbak és jobb ízűek voltak, ami növelte a málna, mint kereskedelmi célú gyümölcs népszerűségét.

Napjainkban a málna a világ gyümölcspiacának fontos részét képezi, a világ számos országában termesztik, és nemcsak kivételes íze, hanem egészségügyi előnyei miatt is nagyra értékelik. Vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és rostokat tartalmaz, így kiváló kiegészítője az egészséges étrendnek.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche