Hogyan ültessünk fokhagymát? Ősszel minél később, annál jobb, és minél korábban, annál mélyebbre – mondja a szakember

A fokhagyma nemcsak tökéletes fűszerezés, hanem rendkívül egészséges zöldség is, amit természetesen mindig otthon termeszteni a legjobb. Hogyan ültessünk fokhagymát most ősszel?

Egy konyha sem nélkülözheti a fokhagymát. Gyakran sok étel alapja, és mindig egyedi aromát ad hozzá. Ráadásul a fokhagymáról már régóta bebizonyosodott, hogy számos gyógyító hatása van, amelyek jótékony hatással vannak szervezetünkre, és erős antibiotikum. Tehát ne csak a kertben, hanem egy cserépben is ültesse el saját otthoni kellékeit. Eljött az idő, amikor a következő szezonban gazdag termést biztosíthat.

Az őszi fokhagyma helyes ültetésére vonatkozó szakértői tanácsokért tekintse meg ezt a YouTube-videót a Chatár csatornán:

Minél később, annál jobb

A kertészek szerint a fokhagyma ültetésének legjobb ideje az ősz. És az a szabály, hogy minél később, annál jobb. Válasszon olyan időpontot, amikor a talaj hőmérséklete hosszú ideig 9 °C alatt marad. Ha nincs fagy, a fokhagyma akár december elején is ültethető. Ennek oka, hogy melegebb talajban az elültetett fokhagyma megtámadhatja az ún fuzáriumi rothadás.

Minél előbb, annál mélyebben

Ha korábban ültetné a fokhagymát, akkor nagyobb mélységbe kell ültetnie. Szeptember és október hónapokban 8 cm körüli mélység megfelelő, decemberben 4 cm is elegendő. Ugyanígy ügyeljünk a kiültetett hüvelyek közötti távolságra is, ami 10-12 cm körül legyen, a sortávolság pedig 25-30 cm legyen. Az ősszel ültetett fokhagymának még tél előtt van ideje gyökeret verni, és jobban teljesít, mint a tavasszal ültetett fokhagyma.

A megfelelő hely és talaj

A fokhagymának mindig jót tesz a napsütötte hely, közepes vagy világos skyprén áteresztő talajjal. Kerülje azokat a helyeket, ahol az elmúlt négy évben fokhagymát termesztett. Idén ne is ültess oda, ahol póréhagyma, hagyma, borsó vagy bab nőtt.

Először pácoljuk be a fokhagymát

Ha ültetés előtt bepácolod a fokhagymát, akkor biztos lesz benne, hogy nem fenyegeti gombás betegségek és sok rothadás. Mielőtt a fokhagymát kezelné, tárolja száraz és hűvös helyen. Ossza fel a rudakat egyes hüvelyekre, majd kövesse a maróanyag használatára vonatkozó utasításokat. Általában 6-12 óráig tart, majd kellően szellős helyen kell megszáradnia.

Hogyan ültessünk hüvelyt helyesen

A hüvelyeket mindig teljesen szárazon ültessük a talajba, és mindig a bőrön. Ezenkívül csak a hegyével felfelé ültessen fokhagymagerezdeket. Ezután fedje le a lyukat, és enyhén nyomja meg a talajt.

Ne öntözzön!

Ültetés után ne öntözzük a fokhagymát, és tavasszal sem kell öntözni. Viszonylag kis vízmennyiség is elég a fokhagymának még a forró nyári időszakban is. Ha tavasszal a fokhagyma az első növényekkel jön ki, az visszaigazolást jelent, hogy helyesen végezte az őszi ültetést. A fajtától függően júniustól augusztusig lesz betakarítás.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche