Hogyan válasszuk ki a megfelelő kést a konyhába? Csak három kell a tenyered méretétől függően

A konyhában lévő felszerelés nagyon fontos. Legyen szó Michelin-csillaggal kitüntetett profi szakácsról, klasszikus házi szakácsról vagy csak amatőr szakácsról, mert egyszerűen élvezed a főzést és fejlődni akarsz, a felszerelés elengedhetetlen. A siker kulcsa pedig általában a kések. Ha nincs jó minőségű késünk, érdemes egy ilyennel gazdagítani a konyhát. Ha nem tudja, hogyan válasszon kést, akkor egyáltalán nem kell kétségbe esni. Íme néhány tipp, hogy milyen késekre van szüksége.

Forrás: Youtube

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kést

Mindenekelőtt a pengére kell összpontosítani, vagy inkább a formára és az anyagra. Az igazán jó minőségű kések általában rozsdamentes acélból vagy szénacélból készülnek. A kés súlypontjának ott kell lennie, ahol a penge kezdődik és a nyél véget ér. Így megtudhatja, hogy a kés megfelelően kiegyensúlyozott-e. A penge formáját a szeletelési technikának megfelelően kell kiválasztania. Például a lekerekített penge elősegíti a ringató mozgást, az egyenes penge jobb a függőleges aprításhoz. Egy másik fontos tényező a penge szélessége. Még ezeket is a szeletelési stílusod határozza meg. Ha sokat dolgozol hússal, jól jön egy kicsit szélesebb pengéjű kés. A szélesebb pengének megvan az az előnye is, hogy nagyobb, nagyobb súlya pedig megkönnyíti a szeletelést. A vékonyabb kés univerzális. Kicsit küzdeni kell a hússal, de meg tudod csinálni. Most fontos a pengére összpontosítani, amely a kés fém része. A tenyered sokat segít ebben a választásban. Ha kisebb és vékony a tenyere, akkor a penge legyen 16-18 centiméter hosszú. Ha nagyobb a tenyered, akkor az ajánlott méret 20 centiméter feletti. Ami a penge ferdeségét illeti, a legjobb választás egy klasszikus kés, mindkét oldalán ferde pengével.

A kések fajtái

Ha nem akarsz sok pénzt költeni, ez jó hír lesz számodra. Általános szabály, hogy csak háromféle késnek kell elegendőnek lennie, mivel egy kés több dolgot képes vágni, mint amennyire hivatalosan szánják. A névből sejthető, hogy az első kés lesz az univerzális. Rövidebb és egyenes pengéje van, és ahogy a neve is sugallja, tényleg bármit elbír. Egy másik kés, amelyet érdemes hozzáadnia a gyűjteményéhez, egy szakácskés. Kerek pengével lehetővé teszi a fűszernövények vagy zöldségek, gyümölcsök igazán apró darabokra aprítását. Az utolsó kés, aminek otthon kell lennie, egy cukrászkés, amely hosszú és fogazott. Ezzel a három késsel bármit vághatsz.

kapcsolódó cikkek

Források: idnes.cz, hobbyrecepty.cz

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche