Hogyan válasszuk ki a megfelelő kutyát?

Kutyatenyésztőnek minősül az a személy, aki hivatalosan bejegyzett kennellel rendelkezik, és úgynevezett konzervált egyedeken kölyökkutyákat nevel. Ezután az alomból származó összes kölyökkutya származási bizonyítványt (PP) kap, amely tartalmazza a kölyökkutya felmenőinek feljegyzését. Így garantált, hogy a kutyája valóban az általa kívánt fajtává nő ki. Ugyanakkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kutya egészséges és az adott fajtának megfelelő vérmérsékletű lesz, mivel ezeket a szempontokat a legtöbb kutyafajtánál figyelik és ellenőrzik, mielőtt a felnőtt kutyákat tenyésztésre bocsátják. Az élethosszig tartó tenyésztési szolgáltatás is magától értetődő.

Hogyan nézzen ki ideális esetben a tenyésztő kiválasztása?

Szánjon időt a tenyésztő kiválasztására. Ezen túlmenően, ha sajátos tulajdonságokat keres egy kutyában – például a kiállításon vagy a sportban való siker előfeltétele, akkor a kölyökkutya szüleinek és eredményeik konkrét kombinációjára is összpontosítson. A tenyésztő az alapvető szükségleteken túl fizikai és szellemi tevékenységet is biztosítson kutyáinak. Lehetővé kell tennie, hogy meglátogassa otthonát, hogy képet kapjon a kutyái gondozásáról, és találkozzon kiskutyája leendő anyjával.

Ha a kölykök már megszülettek, akkor magától értetődőnek kell lennie, hogy a tenyésztő megmutatja, hol nőnek fel, és lehetővé teszi a kapcsolatot az anyjukkal. A kölyökkutyáknak tisztáknak kell lenniük, fényes szemekkel, alvók nélkül, orrszárazsággal, orrfolyás jelei nélkül. Ne legyen dagadt hasa, és magabiztosan, játékosan és barátságosan viselkedjen (kontaktus). Ne elégedjen meg csak a tenyésztő által küldött fotókkal – azokat igényeik szerint szerkesztheti. A kölyökkutyáknak kellően nagy, széltől védett menedéket kell biztosítaniuk, ugyanakkor legyen helyük futni és játszani. Figyelemmel kísérik anyjuk állapotát és mentális állapotát is. Ha egy szuka ideges, agresszív vagy rendkívül félénk, viselkedését könnyen felvehetik a kölykök, és ez nagy valószínűséggel a genetikai felépítésükben is benne lesz.

kapcsolódó cikkek

Óvakodj a kifogásoktól

A törzskönyvi bizonyítvány nem kötelez arra, hogy kutyájával kiállításokra járjon, sportoljon, vagy tenyésztéssel foglalkozzon. Ez egyszerűen egy kutya születési anyakönyvi kivonata, amely bizonyítja a származását. Egy PP-s kutyáért mindenképp érdemes plusz pár ezret fizetni az elején, mint tenyésztővel összefutni, és nagy valószínűséggel a kutya élete végéig (ha még a kölyökkutyát is túléli) jelentős összegeket fizetni az állatorvosi ellátásért, ill. jellegének ingadozásaival foglalkozik.

Óvakodj az olyan kifogásoktól, mint: „Nem akartunk kiállításokra járni, ezért nincs PP-jük a kölyköknek”, „A szülők fajtatiszták, de nincs PP”, „Ő a nyolcadik kiskutya az alomban, tehát nincs PP-je” – ezek a tenyésztők kifogásai, akik nem törődnek mással, mint a haszonnal. Az alomból minden kutyus, még ha háromlábú és lila is, származási bizonyítványt kap, ha a tenyésztő minden, a kutyatenyésztéssel kapcsolatos követelményt teljesített. Ha tenyésztőtől veszel kutyát, azzal csak a tevékenységét támogatod. Ha pedig mégis anyagi lehetőségeit meghaladó törzskönyvvel rendelkező kutyát talál, otthont adhat egy menhelyről származó kutyának.

Forrás: Receptář magazin

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche