Hogyan verjünk tökéletes havat tojásfehérjéből? Ügyeljen ezekre a részletekre

Csak egy kis hiba, és pihe-puha hó helyett vékony hab lesz a tálban. Hogyan kell rendesen felverni?

Habcsók, szerelmes sütemények, pavlova, sütemények, tekercsek, buborékok… Pont az ilyen receptekben lesz szükség a tökéletesen felvert tojásfehérjére, amely pelyhességet, térfogatot és formát kölcsönöz a tésztának. De sós ételekben is használják – például zöldségpörköltekhez, pogácsákhoz vagy töltelékekhez adják, beleértve a húsvéti ételt is. Bár első pillantásra úgy tűnik, hogy nem egy bonyolult dologról van szó, a tojásfehérje-hó elkészítésének megvannak a maga szabályai.

Honnan tudhatod, hogy a hó pontosan fel van verve? Nézd meg a videót:

1) Nyoma sincs sárgájának

Az első számú lépés a fehérje és a sárgája tökéletes szétválasztása – a zsír nem engedi, hogy a megfelelő állagúra felverje a havat. Ezért a tojás feltörése után óvatosan öntse a sárgáját a héj egyik feléből a másikba, amíg az összes fehérje be nem folyik az előkészített edénybe. Érdemes először minden tojást szétválasztani egy kis tálkában, majd beleönteni abba az edénybe, amiben felverjük a havat. Ha a sárgája eltörne, és elérné a már kivált tojásfehérjét, az egész munka tönkremenne.

2) Tökéletesen tiszta tál

A hó előkészítése előtt ellenőrizze, hogy a tartály tökéletesen tiszta és zsírtalan-e. A hó nem érintkezhet zsírral, ezért a tálat alaposan mossuk ki, citromlével is bedörzsölhetjük. Az üveg, fém vagy kerámia edények a legjobb választás. A műanyagokra már első ránézésre is gyakran rátapad a láthatatlan zsír, amit nehéz teljesen eltávolítani.

3) A friss a legjobb

Minél frissebb a tojás, annál jobb lesz a kézi munkája. A friss tojásfehérje több fehérjét tartalmaz, aminek köszönhetően a habverés során merev állagot kap. Az idősebb tojásoknál fennáll annak a veszélye, hogy a hó vékony marad.

4) Szobahőmérséklet

Havazás előtt hagyja a tojásfehérjét legalább 30 percig pihenni, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ennek köszönhetően a korbácsolás során több levegőt vesznek fel, és a hó bolyhos és szilárd lesz.

5) Fokozatosan növelje a sebességet

A tojásfehérjét kézzel is felverhetjük habverővel, de a legjobb segítség az elektromos habverő, amivel pillanatok alatt kész is lesz a hó. Először kezdje el a habverést alacsony sebességgel, és amikor a tojásfehérje folyékony habbá válik, fokozatosan növelje a sebességet. A tojásfehérje elkezd megszilárdulni, egyre fehérebb lesz, és végül tökéletesen sűrű havat képez, amely szilárd csúcsokat képez a habverő kihúzásakor, és bent marad, amikor a tálat elfordítják. Ezen a ponton ne verjen tovább – a felvert hó veszít mennyiségéből és elvékonyodik.

6) Gyengéd kezelés

Elkészítés után azonnal dolgozzuk fel a havat a tojásfehérjéből, a hosszú várakozás nem tesz jót neki. Spatulával válasszuk el az edény falától, és óvatosan hajtsuk a tésztába. Egy spatula segítségével lassan és óvatosan fedje be a havat a tésztával, amíg a két keverék össze nem keveredik. Kerülje az erőteljes keverést, ami kiszorítaná a levegőt a tésztából – könnyűnek és bolyhosnak kell maradnia.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche