Hol van Bulgária leghosszabb városa?

Ebben a rangsorban két bolgár város verseng a bajnoki címért: Smolyan és Gabrovo. A táblától a tábláig tartó 25 kilométerével Gabrovo az első helyet foglalja el.

Gabrovo pontos koordinátái:

* szélesség: 42,867 km
* hossza: 25 333 km.
Itt vannak Smolyan pontos koordinátái:
* szélesség: 41,583 km
* hossza: 24,7 km.

Elég kicsi a különbség, így elmondható, hogy Szmolyán is hazánk leghosszabb városai közé tartozik.
Gabrovo városa a Jantra folyó mentén és a Stara Planina lábánál található, ami meghatározza azt a tényt, hogy a város az évek során hosszan nőtt, és ma Bulgária leghosszabb városa lett. 53 ezer lakosával Gabrovo az ország legnagyobb városai közé tartozik. Stratégiai elhelyezkedése miatt fontos közlekedési csomópont.

A város alapítása

A legenda szerint egy Racho nevű fiatal kovács a Yantra folyó mellett telepedett le. A hegyeken áthaladó karavánok lovait cipeli. Fokozatosan más emberek kezdtek megtelepedni otthona közelében, akik ruhákat varrtak, finom lakomákat főztek, vagonokat javítottak és bőröket dolgoztak fel. Így alakult ki egy település, amelyet a kovácstűzhely fölé magasodó hatalmas gyertyán miatt Gabrovónak hívnak. Ma a városalapító Racho Kovacha emlékműve áll a Jantra folyó melletti városban.

Faluról városra

Gabrovo már a 18. század második felében, amikor még falu volt, városi megjelenést kapott. A gabrovói Vaszil Aprilov 1841-ben írt. „Gabrovo, bár téréből és népességéből adódóan megérdemli a város nevét, a török ​​felosztás szerint palánknak hagyták”. Gabrovot 1860-ban várossá nyilvánították. Ekkor a lakosság körülbelül 7000 fő volt.

„bolgár Manchester”

Gabrovo stratégiai településként jelent meg a 12. században a hegyszorosok közelében, a Shipchen-hágón áthaladó úton pedig katonai képességekkel rendelkező falut hoztak létre az út őrzésére. Megvan az a kiváltságuk, hogy kevesebb adót fizessenek, megtartsák földjük és megtermelt termékeik tulajdonjogát.

Fokozatosan a lakosok templomot és kolostort építettek. Az oszmán uralom idején a város fontos kereskedelmi és kézműves központ volt. Tímározás, pipakészítés, késkészítés, fazekasság és kertészkedés folyik itt. 1882-ben Ivan Kalpazanov nyitotta meg az első textilgyárat. A vízenergia tömeges felhasználásának bizonyítéka Felix Kanitz 1860-ból származó visszaemlékezései. „Egy nagy műhely, egy vízen élő város”.

1835-ben Vaszil Aprilov nyitotta meg az első bolgár világi iskolát a városban. Nagy reneszánsz házak, hidak, templomok, óratorony épülnek. A felszabadulás után Gabrovo továbbra is Bulgária legfontosabb textilipari központja, ezért a „bolgár Manchester” néven ismert.

„A legjobb város, ahol élni lehet 2022-ben”

A várost 2002-ben a „Legjobb élhető városnak” választották. a Piacgazdasági Intézettől, emelkedő bérekkel, jövedelmekkel és életszínvonallal. A szegénységi szint és a legalacsonyabb.

A „Regional Profiles” adatai szerint Gabrovoban folyamatosan nő a bruttó hazai termék, a bérek és a jövedelmek. Magas az üzleti és befektetési aktivitás a városban. Az infrastrukturális fejlesztés nagyon jó. Bár Gabrovo a fejlett gazdasági régiók közé tartozik, a helyi adók szintje viszonylag alacsony.

A nevetés városa

A gabrovóiakat takarékos embereknek ismerik, akik tudják, hogyan kell szórakozni. Azt mondják, hogy a gabroviak levágják a macskák farkát, hogy gyorsabban becsukódjon utánuk az ajtó, és ne hűljön ki a szoba. Ezért a levágott farkú fekete macska a város szimbóluma.
A városban található a világ egyetlen Humor és Szatíra Háza, melynek mottója: „A világ azért maradt életben, mert nevetett”.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche