Hol van otthon egy lapát? Sokan rosszul vannak, és a virágnak szüksége van

Spathiphyllum

A kivételesen kecses növény, amelyet tegez néven is ismerhetsz, Közép- és Dél-Amerikában őshonos. A Lopatkovec elsősorban síkvidéki trópusi erdőkben, párás helyen terem szabadon, de egyes fajok 1300 méteres magasságban is megtalálhatók, általában 20-70 cm magasra, szélessége 20-30 cm körülire nő.

Nagyon vonzó zöld tojásdad levelei vannak, eredeti fehér virágai szárnyakra emlékeztetnek és csodálatosan illatosak. Leginkább márciustól szeptemberig virágoznak. Viszonylag igénytelen növényről van szó, amely biztosan hosszú éveken át társaságot nyújt Önnek. A Lopatkovec hidroponikusan is termeszthető.

A lapocka biztosítja az egészséges légzést

A NASA kutatása szerint a sás az egyik leghatékonyabb növényi légtisztító. Nagy levelei hihetetlenül nagy mennyiségű szennyező anyagot képesek kiszűrni a levegőből. Egyértelműen felszív minden penészgombát a levegőből, és akár 60%-kal javíthatja a környező levegő minőségét. Tökéletesen semlegesíti az olyan anyagokat, mint az ammónia, szén-monoxid, formaldehid, triklór-etilén, benzol és xilol.

Ahol a legjobb a lapocka

Ha betartja a termesztés alapvető szabályait, a lapocka nemcsak szépen nő, hanem virágzik is. Mivel a vadon élő növény megszokta a magas növények alatti növekedést, a közvetlen napsugárzást határozottan nem viseli el, és akkor sem, ha ablakon keresztül süt be. A szélsőséges napsugárzás barna és fekete foltokat okozhat a leveleken, vagy akár fokozatos kiszáradást is okozhat. Ennek ellenére a lapocka szereti a világos helyet.

Az ősztől tavaszig tartó időszakban a növény nyugati vagy délnyugati, vagy északkeleti és keleti ablakon virágzik. A nyári hónapokban válasszon egy részleges árnyékos helyet. És mivel melegkedvelő növény, a meleg helyiségek megfelelnek neki. A téli hónapokban a helyiség hőmérséklete soha nem eshet 13 °C alá.

A legjobb hely a hálószoba és a fürdőszoba

Mivel a lapát higrofil, minden nagyobb ablakkal rendelkező fürdőszoba kellemes dísze lehet. Ha ezt a virágot elhelyezed a hálószobádban, nagyon jól fogsz aludni, mert a virág friss és egészséges levegőt fog készíteni, hogy lélegezzen.

Víz rendesen

Lopatkovec viszonylag ellenálló és könnyen túléli az öntözés hiányát. Gyakran képes kezelni az aljzat teljes kiszáradását. De nem kell túlzásokba esni a termesztésben. Hiszen a tegez hamar megmutatja a vízhiányt a lelógó levelekkel. A nyári hónapokban hetente kétszer kell öntözni a növényt, télen egyszer is elegendő. Ahhoz, hogy a növénynek elegendő nedvességet biztosítson, rendszeresen nevelje. Vagy megtöltheti a virágcserép alatti tálat megnedvesített kavicsokkal.

Legyen nagyon óvatos a túlöntéssel, mert ez elősegíti a rothadás és a penész kialakulását, és lapocka is előfordulhat. És hogyan kell öntözni? A vizet mindig felülről öntse, hagyja, hogy a felesleges folyadék a tálba folyjon, és öntse ki. Soha ne öntözze hideg csapvízzel. Trópusi eredetük miatt a tegez érzékeny a túl hideg és klórtartalmú vízre. Mindig hagyja állni a kötszert legalább két napig, szobahőmérsékletű lesz, és a klór elpárolog.

A lapocka is tápanyagra szorul

A jobb és gazdagabb virágzás elérése érdekében a vegetációs időszakban hetente egyszer trágyázzuk meg a növényt. A beltéri virágokhoz normál műtrágyát használhat.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche