Honnan tudod, hogy a kutyád boldog?

Természetesen a kutya érzelmeinek olvasása fajtától függ. Vannak, akik nagyon világosan mutatják örömüket és szeretetüket, mások kimértebbek, és csak az fogja tudni, mit érez. De általában a kutyáknak vannak bizonyos megnyilvánulásai, amelyek lehetővé teszik az érzéseik kiiktatását. Tehát mik a jelei annak, hogy kutyája igazi boldogságot érez körülötted?

Egy boldog kutya csóválja a farkát – mindannyian ehhez ragaszkodunk gyerekkorunk óta. Ebben az állításban van némi igazság, bár nem minden. A kutya farokcsóválással fejezi ki a különféle érzelmeket – nemcsak a boldogságot, hanem a félelmet, a feszültséget vagy akár a támadásra való felkészülést is. Az elégedett kutyának ellazul a farka, pozitív érzések kifejezésére egyik oldalról a másikra csóválja, sőt néha körbe is kering. A gazdik általában gond nélkül el tudják olvasni a kutya farkának üzeneteit, de mivel a technika korát éljük, megszületett egy speciális karkötő ötlete, amely a kutya farkára rögzíthető. Ott elemzi a hangulatát, és Bluetooth segítségével üzenetet küld a tulajdonos mobiltelefonjára. Az eszköz hasznos lehet a tapasztalatlan vagy kezdő kutyafuttatóknak, vagy azoknak, akik például csak egy idegen kutyára vigyáznak. Sajnos az ígéretes projekt végül véget ért, így a kutyatartóknak továbbra is a tudásukra és megértésükre kell hagyatkozniuk, vagy lehet könyvekből vagy az internetről tanulmányozni a kutyafarok kommunikációval kapcsolatos alapvető információkat.

Az a kutya, aki jól érzi magát a gazdájával, szeret a közelében tartózkodni. Ehhez pedig nincs szükség semmilyen technológiára vagy extra tapasztalatra. Ha a kutya árnyékként sétál veled, és szívesebben van a jelenlétedben, akkor boldog veled. Néha még az is előfordulhat, hogy a kutya szó szerint összegabalyodik a lábad alatt, de ne űzd el, még ha nem is igazán illik hozzád – a kutya csak arra törekszik, hogy felhívja szeretett lénye figyelmét.

Sokkal jobb simogatni, szépen beszélgetni vele, így láthatja, hogy az érzései viszonoznak. Amellett, hogy elkísér, gyakran szeretne veled az ágyban aludni, ami azt is mutatja, hogy te állsz a legközelebb hozzá. Ő is szívesen játszik veled. A játék erősíti a szociális köteléket a kutya és gazdája között, emellett a játékok, különösen a természetben, a kutya egészségét, fittségét is erősítik.

Amellett, hogy a kutya boldog a jelenlétedben, olyan dolgokat is tud csinálni, amelyek nem mindenki számára kellemesek, de te tudod, hogy igazán boldog. Például megpróbálja megnyalni az arcodat – ez azt mutatja, hogy vonzalmat érez irántad, megbízik benned és a barátod. A jelenlétedben boldog kutya is rád ugorhat. Néha gyakorlatilag lehetetlen leszoktatni a kutyát, mert az kifejezi irántad való szeretetét. Ahogy egy kiskutya az anyja arcát nyalogatta, ugyanezt igyekszik megtenni szeretett gazdájáért.

És egy mosollyal is megjutalmazhatja – a kutyáknak nagyon élénk arckifejezésük van, és kellemes helyzetekben olyan kifejezéssel tudnak reagálni, amely egyszerűen úgy néz ki, és úgy működik, mint egy mosoly. És még nevetni is tudnak. Patricia Simonet állatviselkedés-szakértő, a Sierra Nevada College munkatársa olyan hangot azonosított az ugatás között, amelyet ő és munkatársai a kutatócsoportban az emberi nevetéshez hasonlítottak. „Ezt a hangosítást nevetésnek neveztük, mert ezt a hangot csak játék közben vagy baráti interakciók során azonosították. Soha nem hallottuk, nem láttuk őt konfliktushelyzetekben. Úgy tűnik, ez a hang a játékokhoz és a baráti összejövetelekhez van fenntartva.” a tudós ismertette kutatása eredményeit.

Tehát ha megtanul igazán jól hallgatni a kutyájára, lehet, hogy csak azt hallja, hogy boldogan nevet.

Erőforrások:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche