Honnan tudod, hogy a kutyád epilepsziás? A tünetek finomak lehetnek

A kutyák epilepsziája semmi különös, a statisztikák szerint a kedvtelésből tartott kutyák akár 3 százaléka is szenved tőle. Azonban nem minden roham jelent epilepsziát. Ha a kutyán görcsök, rándulások, remegés, erős nyáladzás, vizelet és ürülék szivárog, mindenképpen vigye el állatorvosi vizsgálatra. A tünetek baleset, daganat vagy veszettség okozta agykárosodásra utalhatnak. Ha ezeket a lehetőségeket kizárják, az állatorvos valószínűleg diagnosztizálja az epilepsziát, és megfelelő gyógyszert fog adni a kutyának.

Előre el kell mondanunk, hogy az epilepsziát nem lehet teljesen kigyógyítani. Lefolyását még megjósolni sem lehet, mert minden kutyánál más-más intenzitással jelentkezik. Görcsrohamok nagyon ritkán fordulhatnak elő, és előfordulhat, hogy nincs is szükség kezelésre. Ha azonban gyakran megjelennek, és a kutya is eszméletlenül esik velük, az életét veszélyeztethetik.

Mit tehetsz egy epilepsziás kutyával?

Egyáltalán nem kell észrevenned az első jeleket. A kutya lehet csak nyugtalan, apatikus vagy merev, ami más okokra is vezethető vissza. Az epilepszia talán legjellemzőbb tünete a görcsök, a remegés és a szájhabzás. Figyelmeztessen akkor is, ha a kutya lábsérülés nélkül sántít, vagy ha a kutya természetellenes helyzetben tartja a fejét.

Ha roham lép fel, ne próbálja megfogni vagy megnyugtatni a kutyát, mert ösztönösen megharaphat. Távolítsa el a kezéből azokat a tárgyakat, amelyek bánthatják, teremtsen sötétséget a szobában, és kapcsolja ki a tévét és a zenét, hogy ne zavarják őt semmilyen hang. Tartsa szemmel az órát, hogy tudja, mennyi ideig tartott a roham, így értesítheti az állatorvost. Hidd el, nem tudod megbecsülni az időt. Egy örökkévalóságnak fog tűnni, még akkor is, ha csak két perc telik el a roham alatt.

A roham végén a kutya nagyon fáradt, éhes és szomjas. Nyugtasd meg, hogy ott vagy neki, és még mindig szereted.

Sajnos az orvosok nem tudják megmondani, mi okozza az epilepsziát. A rohamokat azonban néha kiválthatja egy bizonyos kiváltó ok – például stresszes helyzet, kellemetlen hang vagy extrém fizikai megterhelés. Próbáld meg kideríteni, hogy ez a négylábú betegednél is így van-e. A jövőben megmentheti kutyáját a hasonló helyzetektől, és így megelőzheti a további rohamokat.

(Források: , )

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche